Informe Anual 2010- Anar a l'inici
 

triangle Estructura organitzativa > Consell Professional > Comitès Institucionals > Guies Clíniques (CIGC)

 

Gemma García Parès - Presidenta
INFORME 2010

El Comitè Institucional de Guies Clíniques (CIGC) és un òrgan de transmissió de l’opinió professional i s’ha de coordinar amb la resta de comitès institucionals a través del Consell Professional.

MISSIÓ

Definir l’estratègia de desenvolupament, avaluació, difusió i implantació de les Guies de Pràctica Clínica a la Corporació Sanitària i Universitària Parc Taulí (CSUPT)

Garantir uns estàndards de qualitat metodològica, de multidisciplinarietat i de consens en la gènesi dels documents assistencials dels quals el CIGC n'és competent.


FUNCIÓ

Avaluació dels documents per a la presa de decisions clíniques des del punt de vista metodològic, tot vetllant per la representativitat equitativa de tots els professionals que intervenen en cada procés.

FUNCIONAMENT

Documents

Els documents que tracta el CIGC són les Guies de Pràctica Clínica i els Protocols. Són documents d'elaboració interna basats en guies externes de qualitat. Adapten les recomanacions a les peculiaritats assistencials i tecnològiques pròpies de la nostra institució i marquen les normes de bona pràctica clínica  a la CSUPT. El  CIGC vetlla perquè els documents siguin redactats amb claredat, per un equip multiprofessional i multidisciplinar, obtenint els consens previ entre totes les unitats, serveis centrals i òrgans de direcció i garantint l'accessibilitat dels documents a tots els professionals mitjançant els sistemes d'informació en xarxa propis de la nostra Institució. El comitè considera que no existeix una frontera clara entre allò que es pot anomenar una Guia i un Protocol a la CSUPT. Per aquest motiu, actualment tots ells es denominen “Documents d’ajuda a la presa de decisions clíniques” i s’ha unificat  la metodologia d'elaboració i d'avaluació dels dos tipus de documents.

Es considera que la labor fonamental és adaptar guies externes i que, per tant, la cerca de l'evidència científica en publicacions primàries no és la funció dels grups que elaboren guies a la CSUPT.

Les trajectòries clíniques es consideren un instrument de gestió assistencial que modifica en profunditat les rutines de les actuacions en patologies prevalents i la documentació assistencial i a més exigeixen una avaluació contínua de resultats i desviacions. Per  tant,  es tracta d’un instrument que requereix de la decisió directiva, acompanyada dels recursos adients, per a la seva instauració.


Suport als professionals

En relació al  suport que actualment pot donar el CIGC als professionals que elaboren guies cal destacar:

El CIGC pot prestar ajuda metodològica, però en cap cas el CIGC pot implicar-se en la redacció de la guia, ja que això l'inhabilitaria per poder avaluar-la. Per tant el CIGC no fa guies ni protocols. Es considera irrenunciable mantenir una perspectiva externa al grup d'elaboració per garantir una avaluació objectiva.

Seguiment i avaluació del resultats de les guies

Les guies i els protocols quedarien reduïts a simples documents d'ajuda, si no s'efectués una avaluació dels resultats assistencials després de la seva implantació.

El Comitè considera imprescindible que cada guia incorpori els indicadors de salut i de procés que serveixi per monitoritzar si es compleixen les recomanacions de la Guia. D'alguna manera els indicadors proposats marquen la pista d'allò que es considera prioritari en l'atenció a cada patologia i defineixen a priori com es mesuraran les actuacions professionals. L'obtenció de la informació assistencial requerida  per donar contingut als indicadors exigirà una estreta relació amb el sistema d'informació, per introduir progressivament els indicadors en els registres assistencials.

El Comitè disposa de la seva pròpia base de dades i coneix quan s'ha previst revisar o actualitzar cada Guia. Recordarà als grups la necessitat de revisar periòdicament la guia i retirarà les guies i protocols obsolets que no s'hagin revisat en un termini establert entre 4 i 8 anys, segons el tema que tractin.

ACTIVITAT

S’han realitzat un total de 6 reunions, 7 ordinàries i una extraordinària, amb un percentatge d’assistència global del 85%.

A banda de les reunions, els membres del CIGC avaluen les guies i donen suport als coordinadors en la correcció d’esmenes.


GUIES PRESENTADES AL CIGC

Guies aprovades pel Consell de Direcció el 2010

Títol
Autor/s
Protocol de càncer de pulmó microcític Yolanda García
Protocol d’assistència per a la síndrome d’Angelman Josep Artigas
Vacunació antitetànica-diftèrica als professional de la Corporació Parc Taulí Rosa M. Serrano
Guia assistencial sobre el maneig de la fibril·lació auricular a Urgències Laura Guillamon
Guia clínica del diagnòstic i tractament de la neutropènia febril post-quimioteràpia Elsa Dalmau
Guía clínica. Trastorno bipolar Jesús Cobo
Protocolo diagnòstico de la ictericia obstructiva extrahepàtica M. Auxiliadora Amador
Guia del peu diabètic Assumpta Caixàs
Guía de los trastornos de conducta alimentaria en la infancia y a la adolescencia Raisa Agustín
Guia clínica dels criteris d’indicació quirúrgica per a la realització d’adenoidectomia M. Rosa Rosell
Guia sobre la transfusió de components sanguinis i derivats plasmàtics Immacula Roig
Guia de maneig i administració de fàrmacs citostàtics Josefa Ramírez
Protocol per a l’abordatge de la violència masclista en l’àmbit de la salut a Catalunya Departament de Salut


OBJECTIUS

  • Millorar la presentació de les guies a la intranet, mitjançant utilització d’un programari adequat.
  • Continuar converses amb el CRIW per tal de fer més accessible la informació continguda a les guies.
  • Treballar amb els coordinadors la inclusió de paràmetres que es puguin informatitzar  (indicadors de procés i resultat) que permetin fer un seguiment de l’ús de les guies.


LÍNIES DE FUTUR

  • Treballar amb el Comitè d’Història Clínica Electrònica i Documentació Hospitalària per tal que en l’elaboració de les guies es tinguin en compte tots els paràmetres que es vulguin explotar i avaluar.