Informe Anual 2010- Anar a l'inici
 

triangle Estructura organitzativa > Consell Professional > Comitès Institucionals > Mortalitat (CIM)


Melcior Martínez Pérez President
INFORME 2010


MISSIÓ

L’estudi de la mortalitat en la Corporació, analitzada, analitzant el procés assistencial dels pacients que moren a l’Hospital des d’un punt de vista científic.

Buscar i detectar tots aquells problemes intrahospitalaris que hagin pogut tenir alguna relació amb la mort del pacient.

El Comitè Insitutcional de Mortalitat (CIM) té com a missió genèrica transmetre l’opinió professional i s’ha de coordinar amb la resta de Comitès institucionals a través del Consell Professional.


LÍNIES D'ACTUACIÓ

  • El Comitè de mortalitat ha continuat desenvolupant la seva tasca primordial que és la revisió per part del conjunt dels seus membres del màxim possible d’èxitus de la Corporació, tot avaluant mitjançant els fulls de revisió tota una sèrie d’ítems que fan referència als aspectes clínics més importants dels pacients que han estat èxitus.
  • S’han fet un total d'11 sessions del Comitè on s’han debatut i comentat els casos més rellevants.
  • Com a nou pas en la revisió s’ha desenvolupat l’explotació dels ítems relacionats amb la limitació de l’esforç terapèutic tot precisant el tipus de limitació (no increment o bé retirada) així com la informació sobre el procés de la mort, i la seva adequació.
  • En relació en aquest tema s’ha col·laborat amb el grup ad hoc del Consell Professional d’adequació del tractament al final de la vida, tot presentant en la seva reunió ordinària els resultats preliminars de l’explotació d’aquests ítems, els membres del Grup van valorar l’esforç en la recollida de les dades, però es plantegen dubtes raonables quant a la metodologia  i els possibles errors d’interpretació.
  • D’acord amb les directrius plantejades en el si del Consell Professional, s’aprova el document d’acollida pels membres del Comitè de Mortalitat, que es lliurarà a totes les noves incorporacions i que ha d’actuar com a  guia sobre el funcionament del Comitè i les tasques principals que han de desenvolupar els seus membres.
  • A la reunió d’abril la directora del Servei d'Urgències presenta un resum de l’estudi sobre els èxitus en l’àrea d’Urgències:
    • En relació a la problemàtica en  l’adjudicació dels èxitus en Urgències s’acorda si el pacient ja ha estat visitat per un especialista serà aquesta  “especialitat” l'encarregada de tancar l’informe, inclosos els pacients ingressats en el PING i que són èxitus en hores de guàrdia. S’arriba a un acord i en tots els casos la directora d'Urgències farà una distribució inicial que posteriorment serà revisada pel Dr. Melcior Martínez.
  • A la sessió del mes d’abril, el Servei de Psiquiatria, a través de la Dra. Isabel Parra,  Dr.Diego Palao Vidal i la Dra. Gemma García, presenten l’estudi de la mortalitat per suïcidi en l’àrea de referència de l’Hospital de Sabadell, que fa referència als suïcidis ocorreguts durant l’any 2010.
  • La Dra. Neus Combalia, que va ser presidenta del Comitè, deixa el seu càrrec i és substituïda per la Dra. M. Rosa Bella del Servei d’Anatomia Patològica, que és la responsable dins del seu servei de les necròpsies clíniques.
  • A la sessió del mes de maig, el Servei d’Urgències va presentar dues comunicacions que es presentaran al Congrés Català d’Urgències de 2011:

    • “Morir a un servei d’urgències: anàlisis del procés assistencial de mort”.
    • “Voluntats anticipades i limitació de l’esforç terapèutic a les morts produïdes a un servei d’urgències hospitalari.”

ACTIVITAT

L’any 2010 es van produir a la Corporació un total de 1.630 èxitus, 1.154 a les unitats d’Hospitalització, 309 a Urgències i 167 al centre Socio-Sanitari. En relació als altres anys només cal ressaltar la disminució del nombre d’èxitus en l’àrea d’Urgències i l’augment dels èxitus en el Socio-sanitar. El total d’èxitus, però, s’ha estabilitzat entre els 1.600 i els 1.700.

S’ha observat que la mortalitat en el conjunt d’unitats d’hospitalització ha disminuït lleugerament (tant en nombre absolut com en percentatge) respecte l’any anterior. Només els serveis de Medicina Intensiva, Nefrologia i Pneumologia han observat un augment en el percentatge de mortalitat. En el Servei d’Urgències el percentatge de mortalitat és menyspreable (0,25%); per tant és difícil observar canvis percentuals, però destaca que s’ha reduït el nombre absolut d’èxitus en 100 (un 25% menys d’èxitus).

Si analitzem la mortalitat en relació a la complexitat dels pacients, veiem que en Hospitalització ha augmentat la complexitat dels pacients èxitus respecte l’any 2009 (>10%) així com també ha augmentat (molt discretament) la complexitat total dels malalts, i per tant es pot deduir que són positives les dades de mortalitat en l’àmbit d’hospitalització.  En Urgències no hi ha hagut canvis en la complexitat dels èxitus.

Pel que fa referència a les autòpsies clíniques, veiem que hi ha un discret descens respecte l’any passat, si bé ha augmentat percentualment i en nombre total en hospitalització (6,54% 2010 / 5,32% 2009), el fet que hagi disminuït de forma important en Urgències fa que el percentatge total hagi baixat.