triangle Estructura organitzativa > Centres > Atenció a la Dependència Parc Taulí

 

Sònia Mariscal Pérez Directora executiva
INFORME 2011


Introducció

Els Serveis d’ Atenció a la Dependència del Parc Taulí neixen en virtut de la nova Llei 39/2006 de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i l’atenció a les persones en situació de dependència (LADAP) que estableix la classificació en Graus de la situació de dependència de les persones.

Com a resultat d’aquesta nova Llei, s’incorpora un nou dret que exigeix ser valorat per tal que lel persones rebin el coneixement de Grau i de nivell de dependència  i tinguin accés als drets que la Llei els atorga.

Degut al volum de valoracions previsible que cal realitzar i la importància de prestar aquest Servei a les persones interessades amb la màxima qualitat, celeritat i eficàcia possibles, determina que l’ICASS, d’acord amb el perfil tècnic necessari per la valoració de dependència, tingui la necessitat d’establir mecanismes de col·laboració amb entitats públiques que presten serveis en l’àmbit de salut en el nostre territori, per gestionar la valoració del Grau i el nivell de dependència.

Atès aquest requisit el Parc Taulí va estar designat, al maig de 2007, com a una de les 23 entitats prestadores del servei públic d’avaluació contemplat a la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència (LAPAD), en dependència de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya. 

Arran d’aquesta designació, el Consell de Govern del Parc Taulí va aprovar l’assumpció d’aquesta gestió i, des de llavors, el SEVAD Vallès Occidental Est disposa d’una plantilla pròpia de professionals -8 valoradors, 1 psicòleg, 1 metge, 1 treballadora social , 2 administratius i 1 coordinadora-, que porten a terme la gestió dels processos de valoració de la població sol·licitant resident a Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixach, Palau Solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Sabadell, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat. 

De manera paral·lela, al novembre de 2007 i com a resultat de l’increment de sol·licituds presentades per a la valoració del grau de discapacitat, es signa conveni amb l’ICASS per gestionar  la valoració del grau de discapacitat i reconeixement de barems, creant-se així el primer Equip de Valoració i Orientació de la discapacitat.

Al juliol de 2008 es va crear un segon equip, que de manera temporal està ubicat a les instal·lacions que té el Departament d’Acció Social i Ciutadania a Terrassa, tot i ser del Parc Taulí i està coordinat des de la Direcció d’Atenció a la Dependència Parc Taulí.

El novembre de 2011 i davant la llista d’espera que no acabava de disminuir, el Dpt. de Benestar Social i Família ens va fer l’encàrrec de crear un equip més, de durada limitada (novembre 2011/novembre 2012) per fer una acció puntual que realment disminueixi les sol·licituds de la llista d’espera.


PROCEDIMENT DE VALORACIÓ

  • SEVAD
Procés Qui ho gestiona Temps mig
de resolució
1
Sol·licitud - Oficines del Departament d'Acció Social
i Ciutadania de la Generalitat.

- Registres oficials (Ajuntaments, Consells comarcals...)
3 mesos
2
Valoració SEVAD de referència (Al Vallès Occidental Est, SEVAD del Parc Taulí)
3
Resolució de grau i nivell Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat
4
Elaboració del Pla Individual d'Atenció (PIA) Serveis Socials d'Atenció Primària (Ajuntaments i Consells comarcals)
3 mesos
5
Resolució Serveis
i Prestacions
Departament d'Acció Social i Ciutadania
  • CAD
Procés Qui ho gestiona
1
Sol·licitud Oficines del Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat
2
Valoració Equip de Valoració  de referència
(Al Vallès Occidental, EVO del Parc Taulí)
3

Resolució de grau
i nivell

Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat



  • Temps llista d'espera a 31-12-2011 (en mesos)
  Mesos
SEVAD11          5
EVO  
  Adults físiques 8
  Adults mentals 6
  Adults mixtes 10
  Nens físiques 0
  Nens mentals 5
  Nens mixtes 0


PROJECTES DE FUTUR I LÍNIES DE FUTUR

Cada vegada més la valoració de dependència i de discapacitat van tenint  més elements comuns dins dels barems aplicats. El futur passa per la unificació d’aquests equips  aprofitant sinèrgies que permetin fer una feina més eficaç i eficient, reduint així llistes d’espera i la duplicació de demandes, que generen drets diferents.

En aquests sentit i per poder assolir aquesta unificació, Atenció a la Dependència ha de tenir una ubicació física conjunta dels equips del SEVAD (Servei de Valoració de Dependència)  i els dos equips d’EVO (Equip de Valoració i Orientació), per tant es aquí on hem de centrar els nostres esforços.

La conjuntura econòmica del moment fa que hores d’ara això no sigui possible si no hi ha finançament extern per poder adequar espais que puguin estar lliures.