triangle Estructura organitzativa > Centres > Hospital de Sabadell


Joan Martí López Director executiu
INFORME 2011


MISSIÓ

Donar una assistència especialitzada, integral, personalitzada i de qualitat, de forma programada i/o urgent, a les persones en situació de malaltia aguda o d’agudització de malaltia crònica.

Considerar els aspectes relacionats amb la prevenció, control, rehabilitació i reintegració del malalt, sota els principis de priorització basats en la prevalença, la severitat i la complexitat dels seus problemes de salut.

Fomentar l’ús més pertinent dels dispositius existents mitjançant la cooperació amb altres agents del sistema sanitari.


LÍNIES D'ACTUACIÓ

Centre d'Especialitats Mèdiques

  • El Servei de Nefrologia ha inaugurat i ha posat en funcionament la Sala 3 de la Unitat d’Hemodiàlisi, per a pacients portadors de virus B, C i HIV.
  • La Unitat d’Hemodiàlisi ha obtingut la recertificació del sistema de millora contínua de qualitat, mitjançant ISO 9001-2008
  • El Servei de Digestiu ha iniciat el procediment de triple teràpia en l’hepatitis crònica per VHC i la tecnologia d’Ecoendoscòpia per al drenatge d’abscessos.
  • El Servei de Pneumologia ha incorporat l’Ecobroncoscòpia com a tècnica diagnòstica i d’estadificació del càncer de pulmó. S’ha organitzat la consulta d’Al·lèrgia respiratòria en un format de visita diagnòstica, que permet realitzar el mateix dia les exploracions complementàries i donar d’alta al pacient pel seu seguiment a l'Atenció Primària. Així mateix, s’han posat en marxa dos estudis pilot: Un per a pacients amb MPOC severa amb criteris de fragilitat inclosos en un programa d’atenció domiciliària a l’alta amb components d’educació sanitària, autocontrol de la malaltia i rehabilitació, i un altre per al desenvolupament d’un programa de formació i control de la qualitat de l’Espirometria, en col·laboració amb l’Atenció Primària.
  • El Servei de Dermatologia ha impulsat i coordinat la creació del Grup Multidisciplinari d’Anomalies Vasculars, integrat pels serveis de Dermatologia, Cirurgia Maxil·lofacial, Cirurgia Pediàtrica, Medicina Pediàtrica, Diagnòstic per la Imatge, Radiologia Intervencionista i Cirurgia Vascular, que ha anat consolidant la seva activitat al llarg de l’any. D’altra banda, també s'ha anat desplegant i consolidant el sistema de consultoria i col·laboració amb els centres d’Atenció Primària, que consisteix en la revisió de casos clínics mitjançant imatges.
  • El Servei de Medicina Interna ha desenvolupat el seu Hospital de Dia; ha iniciat el suport mèdic a l’hospitalització de Cirurgia Vascular; ha seguit organitzant els cursos d’Actualització en Medicina; ha consolidat l’eina per a l’avaluació continuada dels MEF i ha rebut el “Premi a l’Excel·lència Professional” que atorga el Col·legi de Metges de Barcelona.
  • El Servei d’Hematologia ha incrementat el nombre de visites urgents a pacients oncohematològics en l’àmbit de l’Hospital de Dia, amb un nivell de resposta molt satisfactòri que ha permès evitar derivacions a l’àrea d’Urgències.
  • El Servei d’Endocrinologia ha posat en marxa un sistema de consultoria, en col·laboració amb l’Atenció Primària (eConsulta) per videoconferència de baix cost. De moment es tracta d’una experiència pilot amb centres de Primària de l’àrea de referència.
  • El Servei de Reumatologia, en col·laboració amb el Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, el Servei de Medicina Física i Rehabilitació, la Unitat de Clínica del Dolor i l’Atenció Primària han començat a implementar i desenvolupar el Pla Director de Malalties Reumatològiques i de l’Aparell Locomotor. L’objectiu és simplificar i coordinar els processos per oferir serveis de prevenció i d’atenció que garanteixin la continuïtat assistencial i una intervenció multidisciplinària amb el millor coneixement.
  • El Servei d’Oncologia ha anat desplegant la Unitat de Consell Genètic en càncer. En la vessant terapèutica ha incorporat les determinacions de BRCA 1 i 2 i del gangli sentinella en pacients afectes de càncer de mama i també l’exèresi transcutània en lesions de mama d’alta sospita.
  • El Servei de Neurologia ha consolidat la seva participació en la Unitat Multidisciplinària del Son. Ha posat en marxa l’atenció a pacients amb deteriorament cognitiu avançat i manifestacions psicoconductuals severes en la Unitat de Psicogeriatria, amb la col·laboració dels serveis de Geriatria i Psiquiatria. Ha iniciat dispensació de nou tractament, a l'Hospital de Dia, a pacients amb Esclerosi Múltiple que no responen a altres teràpies immunomoduladores. Ha participat en el projecte Plataforma interactiva per a la intervenció neurocognitiva en pacients d’UCI (subvencionat amb una beca de la Marató).


Centre d'Especialitats Quirúrgiques

  • El Servei d’Anestesiologia i Infermeria han definit els criteris i les pautes d’actuació per a la posada en funcionament de la Consulta Preoperatòria d’Infermeria al CQA. Així mateix, el Servei d’Anestesiologia ha posat en marxa l’aplicació del tromboelastograma (ROTEM) com a sistema de coagulació a peu de llit del pacient quirúrgic politraumàtic (amb el conseqüent impacte de reducció en el consum de sang).
  • El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia ha fet una reorganització assistencial completa (quiròfans, consultes, guàrdies, atenció ambulatòria...) buscant una adequada distribució de les activitats i el treball en equip. Ha introduït una nova tècnica per al tractament de la malaltia de Dupuytren, amb excel·lents resultats. Ha obtingut l’acreditació oficial del Ministeri de Sanitat com a centre de referència per a Reimplantaments i ma catastròfica (únic a Catalunya). Ha reactivat, de manera important, les activitats docents i de recerca del servei. També ha estat impulsor de la creació de l’associació Xarxa COT Vallès, que integra els serveis de COT de l’Hospital de Sabadell, l’Hospital de Terrassa i l’Hospital de Mollet amb l’objectiu de potenciar la cooperació mútua en temes d’assistència, docència i recerca.
  • El Servei de Cirurgia General ha incorporat nous procediments, com l’aplicació de la cirurgia transanal endoscòpica (TEM), per al tractament del càncer de recte de forma ambulatòria i el tractament i profilaxi de les hèrnies paraestomals per laparoscòpia.
  • El Servei de Cirurgia Vascular ha consolidat el seu acord de col·laboració amb l’Hospital General de Catalunya per a l’atenció de pacients amb patologia d’aquesta especialitat i ha iniciat la cooperació amb l’Hospital de Granollers per a l’assistència de pacients amb patologia vascular complexa.
  • El Servei d’Oftalmologia, en el marc de la RAE, ha dut a terme el procés d’integració de l’atenció especialitzada de les àrees de Sabadell i Cerdanyola-Ripollet; ha iniciat el procediment d’administració de teràpies intravítries en la consulta externa i ha posat en funcionament els nous espais d’atenció ambulatòria.
  • El Servei d’Otorinolaringologia ha estat l’encarregat de l’organització de la Reunió Forana Anual de la Societat Catalana d’ORL i Patologia Cervicofacial al juny de 2011
  • El Servei d’Urologia ha incorporat la tècnica làser en el tractament de l’HBP, l’ecografia ambulatòria en la patologia tumoral, i la pràctica de cistoscòpies en l’àmbit de consulta externa.
  • La unitat de Cirurgia Maxil·lofacial ha incrementat, entre d’altres, l’activitat en reconstruccions microquirúrgiques aplicades a la rehabilitació de la paràlisi facial.
  • En l’àmbit de la Cirurgia Toràcica, la disponibilitat d’un quiròfan continu ha permès optimitzar la programació quirúrgica de processos oncològics i agilitar la cirurgia de patologies benignes, reduint-se el temps d’espera. S’han introduït noves tècniques quirúrgiques en l’estadificació del mediastí, que permeten una millor avaluació i selecció del tractament òptim per al pacient, com són la Mediastinoscòpia, Remediastinoscòpia i VAMLA. També s’ha incorporat la Broncoscòpia rígida per avaluar i tractar patologies de la via aèria. I s’ha implantat un protocol quirúrgic per a tècniques quirúrgiques reconstructives d’sparing (preservació) pulmonar, com la Broncoplàstia i la Broncoangioplàstia.
  • En l’àmbit de Neurocirurgia s’ha incorporat l’Electrofisiologia intraoperatòria com a procediment que permet l’exploració i la monitorització de diferents funcions del sistema nerviós i minimitzar el risc de lesions o seqüeles neurològiques postquirúrgiques.
  • El treball conjunt dels professionals d’infermeria i facultatius ha permès posar en funcionament  noves Trajectòries Clíniques per als següents processos: TEM (cirurgia endoscòpica transanal); Hèrniorràfia; Postratectomia radical laparoscòpica; Colecistectomia laparoscòpica; Varicectomia; Cirurgia bariàtrica; Pròtesi total de genoll; Nefrectomia laparoscòpica; Gastrectomia total i Gastrectomia subtotal.
  • S’ha posat en marxa el protocol de valoració inicial d’infermeria (amb diagnòstics infermers) als pacients que  ingressen en les unitats d’hospitalització quirúrgiques.


Centre d'Atenció a la Dona i a l'Infant

  • El Servei de Cirurgia Pediàtrica ha iniciat una col·laboració amb l’Hospital de Mollet, assumint l’atenció ambulatòria i l’activitat quirúrgica d’aquesta especialitat, per als infants de la seva àrea de referència.
  • S’han dut a terme les obres per a l’adequació dels espais de consulta externa pediàtrica i s’ha obert el nou Hospital de Dia de Pediatria, fet que permet millorar les condicions d’atenció assistencial i ampliar l’activitat.


Àrea d'Urgències

  • S’han dut a terme les obres d’adequació del Nivell II de l’àrea d’Urgències mèdiques, destinada a l’atenció de pacients més greus.
  • S’ha posat en funcionament el nou box de Radiologia-Politraumàtic, que s’incorpora com el tercer box d’atenció a malalts crítics en l’àrea d’Urgències.
  • L’atenció urgent de patologies de l’Aparell Digestiu s’ha integrat a l’equip mèdic del dispositiu d’Urgències i s’ha procedit a la protocolització dels processos.
  • S’han consensuat els criteris del document de treball per a la valoració inicial d’infermeria al pacient d’Urgències d’adults.


Àrea de Crítics

  • El Servei de Medicina Intensiva ha consolidat la seva col·laboració amb l’Hospital General de Catalunya en l’atenció del malalt crític.
  • En relació al Programa de Ressuscitació Cardiopulmonar, s’han actualitzat els protocols, s’ha assumit la coordinació de l’Àrea de Vallès i s’ha posat en marxa el protocol d’hipotèrmia post-RCP
  • Pel que fa al Programa d’Infeccions Nosocomials, s’ha participat activament en el Comitè Tècnic del programa Vincat i en el Comitè del projecte Pneumònia Zero.
  • S’ha assumit la coordinació nacional de l’estudi ABISS de la utilització d’antibiòtics en la sèpsia greu i shock sèptic, i es participa en la Campanya Internacional de Surviving Sepsis.


Àmbit global de l’hospital

  • L’any 2011 ha estat marcat per un entorn econòmic molt difícil que ha obligat a buscar i aplicar mesures orientades a disminuir la despesa i optimitzar al màxim els recursos disponibles, abordant-ho des d’una perspectiva de manteniment de la qualitat assistencial.

    En aquest context, s’han hagut d’efectuar actuacions en més d’una línia a fi d’aconseguir un equilibri entre l’activitat assistencial a desenvolupar i les condicions pressupostàries:

    • Pel que fa als recursos humans
      Reducció de la cobertura per substitucions; establiment de criteris per a la gestió de professionals polivalents d’infermeria; reorganització dels mòduls de guàrdia; reducció de les sessions quirúrgiques de tarda; redistribució de la jornada laboral amb reducció dels dies d’ajust horari i renúncia de tots els professionals a la retribució variable vinculada a objectius.
    • Pel que fa a als recursos estructurals
      Tancament de llits d’hospitalització mèdics i quirúrgics ubicats a l’edifici Santa Fe que tenien dèficits d’estructura; disminució de l’oferta de quiròfans de tarda al Centre Quirúrgic Ambulatori i al Bloc Quirúrgic Central i tancaments addicionals de diferents dispositius (llits, quiròfans i consultes externes) a l’estiu.
    • Pel que fa a la despesa de consums
      S’ha fet un esforç significatiu per reduir la despesa de fungibles i de farmàcia, per adequar els criteris d’indicació de proves diagnòstiques, etc.

    Tanmateix, cal remarcar l’excel·lent implicació i compromís de tots els professionals en mantenir els nivells d’eficiència i de qualitat.

    I s’ha seguit treballant en les línies ja encetades. Com a exemple cal destacar:

    • S’ha rebut el guardó TOP-20 al millor hospital de l’Estat espanyol dins el grup "Hospitals amb especialitats de referència" i també ha estat premiat per la seva activitat en 3 de les àrees clíniques analitzades: Cardiologia, Ginecologia i Obstetrícia i Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia.
    • S’ha continuat amb les obres per a l’adequació dels sistemes de climatització en les unitats d’hospitalització de l’edifici Taulí.
    • S’han seguit organitzant i desenvolupant diverses accions de formació continuada, tant de caràcter intern com extern.
    • El Servei d’Oncologia ha obtingut l’acreditació per ampliar i incorporar un resident més al seu programa de MEF.
    • S’ha fet l’adequació de l’àrea d’accés principal del Servei d'Urgències i de la sala d’espera per als familiars, amb l’objectiu de garantir la seguretat i la intimitat dels pacients i dels seus familiars i reordenar els fluxos d’entrada als diferents dispositius a les respectives sales d’espera interiors.
    • S’han habilitat espais de treball professional per als diferents serveis assistencials i per a l’àmbit directiu, i s’han posat en funcionament uns nous espais per a Recerca.

ACTIVITAT ASSISTENCIAL

En general, l’activitat assistencial efectuada durant l’any 2011 ha estat sensiblement inferior el 2010 (vegeu apartat 'El Parc Taulí en xifres'), però ajustada als compromisos contrets amb el Servei Català de la Salut.

Cal remarcar que malgrat el tancament de llits i de quiròfans i dels ajustos en molts dispositius, els resultats han estat positius i l’activitat s’ha pogut assolir, gràcies a l’esforç col·lectiu dels professionals, sense minvar la qualitat i donant una acceptable resposta a les necessitats de la població.

PROJECTES EN CURS

  • Finalització de les obres i equipament de la primera planta de l’edifici Taulí per situar-hi la unitat d’hospitalització de malalts cardiològics i pneumològics.
  • Habilitació i posada en funcionament de la nova Unitat del Son amb participació d’un equip multidisciplinari.
  • Ampliació de la Unitat de Semicrítics.
  • Seguir treballant per aconseguir estabilitat financera, vetllant per l’equilibri entre els ingressos i les despeses generats per l’activitat assistencial de l’Hospital de Sabadell, com a resposta a l’actual situació econòmica.

LÍNIES DE FUTUR

  • Integració del centre d’atenció sociosanitària a l’estructura organitzativa de l’Hospital de Sabadell, amb perspectiva de reforçar la coordinació entre ambdós nivells assistencials i millorar l’eficiència.
  • Generar iniciatives d’organització i gestió dels serveis sanitaris que incorporin, tant l’Atenció Especialitzada com l’Atenció Primària, a fi de donar resposta a les necessitats de la població de referència amb visió integrada i que, al mateix temps, estiguin en línia amb allò que estableix el Pla de Salut 2011-2015
  • Adaptar progressivament l’Hospital de Sabadell i l’Atenció Especialitzada, en general, a un nou model organitzatiu que tendeixi a la minimització de l’ús de recursos hospitalaris i que doni una resposta equivalent.