triangle Estructura organitzativa > Centres > Salut Mental Parc Taulí

 

Diego J. Palao Vidal Director executiu
INFORME 2011

MISSIÓ I VALORS

Els professionals que treballem al Servei de Salut Mental del Parc Taulí compartim la missió i els valors de la Corporació Sanitària en què estem integrats i que facilita afegir valor als resultats de salut en les persones amb trastorns mentals de la nostra comunitat, d’acord amb el lema de la OMS “no hi ha salut sense salut mental”.

La missió (Què hem de fer?)

Donar resposta a la població de referència amb una atenció sanitària i social de qualitat, resolutiva, integral i que fomenti l’equitat i la satisfacció en un marc de sostenibilitat.

Els valors (En què creiem?)

• L’orientació als ciutadans en la seva diversitat.
• L’excel·lència.
• La cooperació.
• El compromís amb l’entorn, tant amb les persones com amb el medi ambient.


LÍNIES D'ACTUACIÓ

L'any 2011 ha estat condicionat per l'entorn socioeconòmic que, d’acord amb l’estratègia corporativa, ens va a conduir al disseny i l’aplicació d’un pla de millora de la gestió per fer front a una reducció d’ingressos (-8,6%)

L’objectiu del pla de millora de gestió va ser preservar les prestacions de la cartera de serveis de salut mental a Sabadell, amb el mateix nivell de qualitat i d’accessibilitat dels pacients i de les seves famílies. Per garantir aquest nivell de serveis i preservar el model d’excel·lència, es va considerar imprescindible preservar la plantilla de professionals –amb ratis per sota de la mitjana de Catalunya.

Comptant amb una gran implicació dels professionals, va ser possilbe assolir els objectius de les mesures adoptades: a) 73% de la reducció prevista en despesa de consumibles (fàrmacs, proves diagnòstiques i altres); b) 100% de la reducció prevista en despesa de personal (despesa en IT i cobertures per vacances); c) els resultats corporatius del pla van limitar finalment al 60% l’aportació necessària de la part variable del sou dels professionals (DPO) per cobrir la reducció d’ingressos d’aquest any i evitar la disminució de la plantilla (que en el cas de salut mental comprometria de forma considerable el nivell actual de prestació de serveis)

Aquest any varem rebre un reconeixement extern important: el Premi Lundbeck España d’Excel·lència en Qualitat en serveis de salut mental i addiccions 2012, que concedeix anualment la Fundació Avedis Donabedian. Els mèrits considerats pel jurat varen ser el 'Pla estratègic i operatiu de salut mental 2011-13', l’avaluació sistemàtica de diferents indicadors –incloent indicadors de qualitat- a través dels quadres de comandament, la utilització d’enquestes de satisfacció de pacients i de clima laboral i molt especialment els resultats assolits. Especial menció va tenir l’aplicació a Sabadell del 'Programa Europeu contra la Depressió' que té com a objectiu la prevenció de les conductes suïcides (amb una reducció de la taxa anual de suïcidis fins a 4,8 x 10000 h), programa en què participen molt activament els professionals d’atenció primària i forenses del IMLC.

A pesar que el desenvolupament del Pla Director de Salut Mental i Addiccions a la nostra àrea sanitària s’ha vist compromès per l'entorn econòmic, no s’ha reduït el compromís amb la millora d’eficiència i d’efectivitat, assolint la majoria dels objectius previstos.

ACTIVITAT ASSISTENCIAL

En els 5 anys anteriors s’havia produït un increment exponencial de l’activitat assistencial ambulatòria d'adults i infanto-juvenil, fruit d’una millora continuada en l'eficiència i l’adherència al tractament dels pacients (15% d’absentisme –taxa similar a altres especialitats mèdiques-). A l’any 2011 s’ha invertit aquesta tendència en traspassar l’atenció ambulatòria de les poblacions de Sta. Perpètua i Palau a un altre proveïdor.

Quant a hospitalització, s’ha produït també per primera vegada en els darrers anys una disminució de les altes (-2,48% sobre el total), com a conseqüència de la reducció temporal de llits en períodes de vacances del pla de millora de gestió. L’estada mitjana d’aguts es va mantenir en 12 dies i la taxa de reingressos a 30 dies a 5,4%. Malgrat tot l’esforç realitzat, es va incrementar els trasllats per manca de llits a altres centres, de 17 a 31 pacients.

DOCÈNCIA, RECERCA I FORMACIÓ

El Servei de Salut Mental manté les tres línies de recerca, articulades amb els programes de Doctorat del Departament de Psiquiatrria de la UAB:

1. Esquizofrènia
2. Trastorns afectius i diferències de gènere.
3. Epidemiologia i factors de risc (conjuntament amb l'Observatori de Salut Mental de Catalunya)

Cal senyalar l'especial implicació en projectes d’adaptació de TIC’s a l’àmbit de la salut mental: Projecte d’informatització de la Guia de la Depressió en els registres clínics de primària; Mòdul de rehabilitació en cognició social en la plataforma Informática Neuro-Personal-Trainer per a pacients amb primers episodis psicòtics; plataforma iCORE per a la gestió de pacients entre nivells assitencials amb criteris clínics; Neurocontenc...

Ja són apreciables els fruïts d’aquesta estratègia en publicacions indexades i participació en projectes de recerca amb finançament competitiu.


LÍNIES DE FUTUR

L’estratègia del CSMPT incorpora de forma activa els objectius del Pla de Salut, molt especialment en relació al Pla de Cronicitat en les malalties mentals prioritzades (depressió i trastorns mentals greus), amb una visió transversal en el territori i amb altres especialitats per millorar l'atenció integrada de les persones afectades.

També continuem avançant en la integració territorial dels serveis de salut mental i dels serveis comunitaris amb diferents actuacions:

  • Liderar des del CSMPT el desplegament del model integral d’atenció psiquiàtrica comunitària treballant proactivament per fer prevenir recaigudes i hospitalitzacions psiquiàtriques.
  • Promoció i prevenció amb altres agents de primària i municipals (consums de drogues, conductes suïcides...)
  • Cartera de serveis de salut mental i addiccions a l'atenció primària de salut (model «Stepped care»)
  • Model d’atenció integral a les persones amb transtorns mentals greus (PAE-TMS, PSI, PRODEP-SM, PSAPLL...)
  • Integració territorial etre els serveis de salut mental i d'atenció a les drogodependències.
  • Desenvolupar la cartera de serveis d'atenció a les famílies.
  • Pla Integral d’atenció a les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (Servei de Neuropediatria de l'Hospital de Sabadell, CDIAP, Departament d’Educació i l’Ajuntament de Sabadell)
  • Definir les necessitats en salut mental de les persones grans (psicogeriatria)
  • Desenvolupar les línies de recerca incorporant com a element diferencial l’adaptació de les TIC per resoldre problemes de salut mental.
  • Desenvolupament del projecte docent amb la UAB de pregrau i postgrau.