triangle Estructura organitzativa > Consell Professional > Comitès Institucionals > Mortalitat (CIM)


Melcior Martínez Pérez President
INFORME 2011


MISSIÓ

  • La funció del Comitè Institucional de Mortalitat és l’estudi de la mortalitat en la CSPT, analitzada des d’un punt de vista científic, avaluant el procés assistencial dels pacients que moren a l’hospital. Com a punt primordial intenta detectar tots aquells problemes intrahospitalaris que hagin pogut tenir alguna relació amb la mort del pacient, així com intentar avaluar com ha estat el procés de la mort.
  • Té com a missió genèrica transmetre l’opinió professional i s’ha de coordinar amb la resta de comitès institucionals a través del Consell Professional.


LÍNIES D'ACTUACIÓ

  • El Comitè de Mortalitat ha continuat desenvolupant la seva tasca primordial que és la revisió per part del conjunt dels seus membres dels èxitus de la CSPT, tot avaluant mitjançant els fulls de revisió una sèrie d’ítems que fan referència als aspectes clínics més importants dels pacients que han estat èxitus.
  • S’han fet un total d'onze sessions del Comitè on s’han debatut i comentat els casos en què s’han trobat algun problema hospitalari relacionat amb l’èxitus del pacient.
  • El president del CIM informa en cada reunió del CIM als seus membres dels aspectes més rellevants tractats en les reunions mensuals del Consell Professional.
  • El Comitè de mortalitat, a través del seu president, ha reiniciat la col·laboració en el grup de treball de millora per a l’atenció al final de la vida, on la  Dra. Pilar Sales, metgessa de l’àmbit de Pal·liació, passa a ser la nova  coordinadora. En la primera reunió (novembre 2011) el Dr. Martínez ha presentat els resultats sobre Atenció al Final de la Vida del Comitè Institucional de Mortalitat (CIM), en relació amb la informació recollida en els ítems sobre limitació de l’esforç terapèutic  i sobre el procés de la mort.
  • A la sessió del mes d’abril del 2012, el servei de Psiquiatria, a través de la Dra. Isabel Parra i el Dr. Palao Vidal presenten l’estudi de la mortalitat per suïcidi en l’àrea de referència de l’Hospital de Sabadell, estudi que fa referència als suïcidis ocorreguts durant l’any 2011, ja s’havia presentat l’estudi de l’any 2008 (no el de l’any 2009) i l’any 2010. Cal destacar la disminució significativa  dels suïcidis durant l’any 2011 que caldrà confirmar en anys successius.

ACTIVITAT

L’any 2011 es van produir a la CSPT un total de 1.645 èxitus, 1.190 a les unitats d’Hospitalització, 321 a Urgències i 134 al Sociosanitari. En relació als altres anys només cal ressaltar la disminució del nombre d’èxitus en l’àrea sociosanitària, l’augment d’èxitus en l’àmbit de Pal·liació (que ja es venia observant de forma progressiva els darrers anys), mentre que en l’àrea d’hospitalització i en Urgències no hi ha canvis significatius. El total però d’èxitus dels darrers 4 anys s’ha estabilitzat entre 1.600 i 1.700

Si analitzem la mortalitat en relació a la complexitat dels pacients, veiem que en hospitalització ha augmentat discretament la complexitat dels pacients èxitus respecte l’any 2009 (3%), aquesta complexitat està analitzada per un sistema que valora la “complexitat monetària” que no ha de ser necessàriament complexitat  clínica o gravetat (que seria el que realment interessaria al CIM); en tot cas sembla positiu que tinguem una mortalitat semblant amb una complexitat discretament més alta.

Pel que fa referència a les autòpsies clíniques, veiem que segueix el descens progressiu ja iniciat l’any passat, descens molt accentuat en l’àmbit d’hospitalització, on un 65% de les autòpsies es practiquen pel servei de medicina intensiva (16% del total d’èxitus del servei) essent en la resta de serveis i unitats tant mèdiques com quirúrgiques la pràctica de necròpsies clíniques bàsicament anecdòtica. En aquest darrer any hi ha un petit augment del nombre absolut i percentual en l’àrea d’urgències, si bé encara segueix essent un nombre molt baix.

En relació al nombre d’èxitus revisats seguim amb unes xifres de compliment molt altes, fet que posa de manifest un cop més l’intens treball desenvolupat pels membres del Comitè de mortalitat, així en hospitalització s’han lliurat revisats un 90,57% del total d’èxitus i en el Servei d’Urgències un 99% (que en la pràctica és un 100% ja que hi ha algun pacient inicialment atribuït a urgències que posteriorment s’ha distribuït a alguna especialitat)