La Unitat del Son de l’Hospital de Sabadell, acreditada per la SEPAR com a Unitat Multidisciplinar d’Alta Complexitat
- Posted In:
- Notícia
- no comments
El Comitè d’Acreditació de la ‘Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica’ (SEPAR) ha acreditat a la Unitat del Son de l’Hospital de Sabadell com a Unitat Multidisciplinar d’Alta Complexitat amb la qualificació d’excel·lent. Aquesta acreditació és el reconeixement del compliment del estàndards de qualitat establerts per la pròpia SEPAR.
La Unitat està coordinada pel Servei de Pneumologia i hi formen part els serveis de Neurologia, Pediatria, Psiquiatria, Cirurgia Maxil·lofacial i Otorinolaringologia. Cada any es fan 1600 estudis del son en aquesta Unitat.
El mes de març de 2011 la Unitat del Son de l’Hospital de Sabadell ja va ser acreditada com a Unitat Multidisciplinar. D’altra banda, fa dos anys que hi ha tres professionals que han rebut l’acreditació del ‘Comité Español de Acreditación en Medicina del Sueño’ (CEAMS) com a metges experts en Medicina de la Son. Concretament, les doctores M. J. Masdeu i Laura Vigil, del Servei de Pneumologia, Unitat de la Son, i Gemma Sansa del Servei de Neurologia.
Aquesta Unitat disposa d’un laboratori on es poden fer cada dia fins a tres estudis del son simultanis (dos polisommnografies convencionals i una simplificada) vigilats per un tècnic durant tota la nit. A la unitat, inaugurada amb nous aparells al 2004, es disposa d’equipament tecnològic avançat per a l’estudi de tot tipus de trastorns del son. Des de juny de 2006 també es fan estudis del son a domicili, fet que permet optimitzar els recursos de la unitat.
Cada any es fan 1600 estudis del son en aquesta Unitat
Actualment es fan un total de 43 estudis setmanals, dels quals 25 es fan al domicili del pacients i 18 a les instal·lacions del Parc Taulí on es disposa de polisomnògrafs digitals (amb capacitat de registrar fins 57 canals de senyals a cada llit) amb registre sincronitzat de vídeo per infrarojos (que permet veure al pacient ‘a les fosques’), a més de diversos aparells per ajustar la pressió dels aparells de CPAP nasal (aire a pressió a través del nas) que és el principal tractament de les apnees del son. Els aparells permeten realitzar estudis complexes a adults i nens.
Les persones amb trastorns respiratoris del son (TRS) es caracteritzen perquè tenen durant la nit una respiració anòmala, que va des de problemes relativament banals com els roncs, fins les aturades totals o parcials de la respiració durant un període perllongat (apnees o hipopnees, respectivament)
Les apnees o hipopnees les presenten el 24% dels homes i el 9% de les dones. Afecta majoritàriament a la població adulta però també ho poden patir els nens i els joves. Els TRS generen moltes consultes mèdiques per les repercussions socials i laborals que provoca (somnolència diürna excessiva, accidents laborals i de trànsit…)
Leave a Reply