La coordinadora de Salut Mental Infantil i Juvenil del Parc Taulí, Montserrat Pàmias, participa en la presentació del protocol consensuat sobre el TDAH
- Posted In:
- Notícia
El Departament de Salut va presentat ahir, 6 de maig, el Protocol per al maneig del TDAH infantil – juvenil en el sistema sanitari amb l’objectiu d’afavorir l’equitat en l’atenció a la població amb trastorn per al dèficit d’atenció amb o sense hiperactiviat (TDAH) i donar resposta a la petició de les associacions de familiars.
L'acte de presentació va comptar amb la participació de la coordinadora de Salut Mental Infantil i Juvenil del Parc Taulí, Montserrat Pàmias. La doctora Pàmias és la coordinadora del grup de treball en TDAH del Consell Assessor del Pla director de salut mental i addiccions que ha elaborat el protocol. El director executiu de Salut Mental Parc Taulí, Diego J. Palao, que va assistir a la presentació, també és membre del Consell.
El grup de treball en TDAH està format per professionals multidisciplinaris de reconeguda expertesa en els àmbits de la psicologia, psicologia clínica i neuropediatria, i té el suport de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).
El document inclou 10 recomanacions per reduir la variabilitat en el diagnòstic i el tractament del TDAH en nens i adolescents, així com recomanacions per a la coordinació amb el sistema educatiu i el treball amb les famílies.
El protocol subratlla que el diagnòstic del TDAH s’ha de realitzar per un especialista en psiquiatria infantil, psicologia clínica o neuropediatria, i destaca també la necessitat d’un programa d’intervenció individualitzat a l’escola en tots els nens amb TDAH. A més, recomana com a tractament inicial el tractament psicològic.
Aspectes clau del protocol:
- El coneixement del TDAH per part de l’atenció primària de salut i els professionals d’ensenyament és clau per a l’adequada detecció del trastorn.
- El diagnòstic del TDAH s’ha de realitzar per un especialista en psiquiatria infantil, psicologia clínica o neuropediatria. Es recomana seguir els criteris diagnòstics DSM-IV o CIM-10. És important descartar comorbiditat, tenir en compte el moment evolutiu del nen o adolescent, així com valorar el seu entorn familiar, social i escolar.
- Com a tractament inicial es recomana el tractament psicològic. El tractament psicoterapèutic conductual per a pares està indicat en primera línea en tots els nens i adolescents amb TDAH.
- Es destaca la necessitat d’un programa d’intervenció individualitzat a l’ escola en tots els nens amb TDAH.
- En casos de TDAH amb clínica moderada i greu, es recomana el tractament combinat, que inclou el tractament psicològic, el farmacològic i la intervenció psicopedagògica a l’escola. El tractament farmacològic presenta una elevada eficàcia i seguretat.
- Les famílies han de rebre una informació completa i vàlida en relació al trastorn i el seu tractament, on consti informació sobre el trastorn, les opcions terapèutiques i les indicacions i normes d’ ús dels psicofàrmacs.
- L’atenció escolar dels nens amb TDAH, així com la coordinació entre els serveis clínics i el sistema educatiu, és un punt essencial en l’ evolució del nen i adolescent amb TDAH.
Nota de premsa de la Generalitat
Marta Fernández Chincolla
Buenos días:
La doctora y psiquiatra Natalia Fort ha detectat al meu fill TDAH, i ens ha parlat del grup de pares.
Necessitaría informació dels horaris per inscriure’m