El Vallès Occidental implicat en la prevenció del càncer colorectal. Article de Marisa Baré i Anna Selva
- Posted In:
- Notícia
- no comments
Amb motiu de la celebració avui, 31 de març, del Dia Mundial contral el càncer colorectal, la coordinadora de l'Oficina de Cribratge del Càncer del Parc Taulí, Marisa Baré, i la metgessa de la mateixa oficina, Anna Selva, dediquen un article a la prevenció d'aquest tipus de càncer.
EL Vallès Occidental implicat en la prevenció del càncer colorectal
Marisa Baré, doctora especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i professora associada de la UAB. Coordinadora de l'Oficina de Cribratge del Càncer de la Corporació Sanitària Parc Taulí
Anna Selva, metgessa especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública. Oficina de Cribratge del Càncer de la Corporació Sanitària Parc Taulí
————————————————————————————————————————————————————————————————–
El càncer colorectal és el càncer més freqüent al nostre medi, afecta a homes i dones indistintament, i la seva incidència augmenta especialment a partir dels cinquanta anys en endavant. A més, és la segona causa de mort per càncer però, afortunadament, es pot curar si es detecta a temps.
Com es desenvolupa el càncer de còlon i recte?
La majoria es desenvolupen a partir de petites lesions de l'interior del còlon o el recte que s'anomenen pòlips. La seva presència és freqüent entre la població i, si no s'extirpen aviat, amb el temps alguns d'ells poden derivar en un càncer.
Quins signes o símptomes poden ser senyal de la presència d'aquest tipus de càncer?
La majoria de vegades la persona afectada estarà asimptomàtica o tindrà signes o símptomes inespecífics fins que es troba en una fase avançada. Tot i així, hi ha alguns senyals davant dels quals cal descartar la seva existència: anèmia, deposicions amb sang, canvis en els hàbits deposicionals (aparició de diarrea o estrenyiment en persones que tenien un ritme intestinal normal, o alternança de períodes d'estrenyiment amb períodes de diarrea), femtes més estretes, pèrdua de pes sense causa, cansament inexplicable o dolor abdominal persistent. És molt important consultar al metge al més aviat possible davant la presència d'alguns aquests senyals.
Quines són les causes del càncer de còlon i recte?
Malgrat queda molt camí per recórrer des del punt de vista científic per tal de conèixer les seves causes, s'han pogut identificar una sèrie de factors que poden augmentar la probabilitat de patir-lo. Alguns d'aquests factors no els podem modificar: l'edat (a partir dels 50 anys és més freqüent), la malaltia inflamatòria intestinal (colitis ulcerosa o malaltia de Crohn), els antecedents personals de càncer de còlon i recte o de pòlips, i també els antecedents familiars propers (pare/mare, germans/es o fills/es), sobre tot si es van detectar en edats relativament joves. D'altres factors coneguts sí els podem modificar, i tots ells estan relacionats amb els hàbits o estils de vida.
La nostra salut és també la nostra responsabilitat. Què podem fer per disminuir el risc de càncer colorectal?
És molt recomanable seguir uns hàbits o estils de vida saludables, no només per disminuir el risc de càncer colorectal sinó també per moltes altres malalties cròniques. S'aconsella una dieta rica en fruita i verdura i en fibra en general, moderar el consum de carn vermella i greixos i derivats provinents d'aquesta (vedella, xai i rellom de porc, per exemple) així com de carn processada; en definitiva, reforçar la dieta mediterrània ja des de la infantesa i mantenir-la al llarg de la vida. És important fer activitat física de forma regular adaptada a cada persona. Sens dubte, beure alcohol en quantitat important, així com l'excés de pes, són hàbits o situacions gens aconsellables, mentre que cal evitar absolutament qualsevol tipus de consum de tabac.
Independentment de seguir aquestes recomanacions, les persones que tenen entre 50 i 69 anys poden participar en el Programa de Detecció Precoç del Càncer de còlon i recte.
En què consisteix el Programa de detecció Precoç del càncer de còlon i recte?
Els pòlips i el càncer colorectal, tot i ser molt sovint asimptomàtics, poden sagnar de forma intermitent sense que es pugui detectar a simple vista. Existeixen diversos mètodes per a detectar aquestes lesions de forma precoç, entre els quals, la prova immunològica de detecció de sang oculta en femta, és la més senzilla, vàlida, acceptada i còmoda. De fet, hi ha estudis que demostren que la seva utilització com a tècnica inicial de detecció precoç o cribratge, quan no hi ha antecedents de risc, pot conduir a una reducció de la mortalitat per càncer colorectal a llarg termini.
És per això que a l'octubre del 2015, el Programa dirigit a dones i homes de 50 a 69 anys es va iniciar al Vallès Occidental, coordinat per l'Oficina de Cribratge del Càncer del Parc Taulí. El Programa ofereix la prova de forma gratuïta (es recull a la farmàcia i es realitza a casa), per detectar si hi ha petites quantitats de sang a la femta que no es veurien a simple vista.
Si la prova surt negativa, es torna a convidar als 2 anys. Si és positiva, s'ofereix realitzar una colonoscòpia a l'hospital de referència que pertoqui per zona (Parc Taulí, Consorci Sanitari de Terrassa o Mútua de Terrassa) per part de professionals amb molta experiència qui detecten i extirpen tots els pòlips per al seu anàlisi anatomopatològic posterior. Només en un 5% de les colonoscòpies de cribratge es detecta un càncer. Fins l'actualitat, s'han detectat 86 càncers entre les persones participants.
—————————————————————————————————————————————————————————————————-
Per a més informació:
Oficina de Cribratge de Càncer del Parc Taulí
Tel. 936 933 149 – 937 458 378;
e-mail: prevenciocolon@tauli.cat; http://www.tauli.cat/tauli/cdcdcir/)
Leave a Reply