- no comments
Ens ho expliquen la Maribel, la Yolanda, la Dolors, la Imma, l’Ana, la Mercedes i la Jessica, pacients afectades per limfoedema, una complicació freqüent del tractament del càncer de mama, i que s’han conegut gràcies al grup de marxa nòrdica del Servei de Medicina Física i Rehabilitació del Parc Taulí.
Es compleix un any de l’inici de “Salut en Marxa”, un programa ideat pel Servei de Medicina Física i Rehabilitació, que consisteix en la introducció a la marxa nòrdica com a exercici físic habitual destinat a aquells usuaris, professionals i comunitat en general que es pugui beneficiar de la pràctica d’una activitat física de manera regular. Per aquest motiu, hem volgut conèixer l’opinió d’un grup de pacients que s’han iniciat en la marxa nòrdica com a part del seu tractament.
Està demostrat que l’exercici millora la qualitat de vida, però l’adhesió als programes d’exercici és escassa i caminar és molt beneficiós. La marxa nòrdica es presenta com un exercici físic a prescriure i representa una intervenció més dintre del contínuum assistencial per a pacients que han patit càncer de mama. És una activitat divertida per compartir en grup i a l’aire lliure i que afavoreix l’adherència.
Durant l’any 2017 el Servei de Medicina Física i Rehabilitació del Parc Taulí ha prescrit marxa nòrdica a pacients amb limfoedema secundari a càncer de mama. S’han organitzat grups de 8 participants que han realitzat 9 sessions de dues hores de durada, un cop per setmana. Aquestes sessions han estat dirigides per un fisioterapeuta monitor de marxa nòrdica. L’aprenentatge s’ha realitzat a l’aire lliure i s’han realitzat caminades urbanes i pels rodals de Sabadell.
El càncer de mama és el més comú en les dones del nostre entorn. El limfoedema és una complicació freqüent del seu tractament que consisteix en l’acumulació anormal de líquid en el teixit tou degut a alteracions del sistema limfàtic. Quan els ganglis limfàtics s’extirpen o es lesionen, el líquid limfàtic s’acumula en els teixits circumdants i provoca la inflamació del braç més proper a la zona intervinguda. Una acumulació de líquid al braç que pateixen alt percentatge de dones intervingudes de càncer de mama a qui se’ls ha extirpat els ganglis i que provoca augment de volum, pesadesa, desconfort, afectació emocional i de la qualitat de vida.
L’experiència de ‘Salut en Marxa’ ha esta molt positiva tant per als professionals com per a les pacients. Totes les participants del grup de marxa nòrdica que s’han iniciat al Parc Taulí, la Maribel, la Yolanda, la Dolors, la Imma, l’Ana, la Mercedes i la Jessica, estan d’acord, i manifesten amb entusiasme que es tracta d’una activitat que les està ajudant molt en la seva recuperació, anímica i física, especialment en la millora del limfoedema, i així ens ho han explicat:
Quins beneficis destacaríeu de la pràctica de la marxa nòrdica?
Maribel: Es tracta d’una activitat que pel simple fet de practicar-me a l’aire lliure et proporciona benestar, no només físic sinó també mental. Caminar acompanyada de persones que estan passant per la mateixa situació que tu, fa que no et sentis sola, t’aporta energia i optimisme.
Mercedes: Formar part del grup t’obliga a sortir de casa, encara que tinguis ganes de ficar-te al llit perquè no et trobes amb ganes. Però ho fas, i és fantàstica la millora de l’estat d’ànim. Comentar i compartir les teves preocupacions i neguits amb altres persones que estant patint un càncer et fa sentir compresa i acompanyada. A més, els exercicis són molt beneficiosos per recuperar la mobilitat i reduir la inflamació del braç que tenim afectat pel limfoedema.
És una tècnica fàcil d’aprendre?
Dolors: Al principi la part teòrica requereix concentració i atenció a les explicacions del monitor, però no és complicat. Un cop dominada la part teòrica és quan gaudeixes de la pràctica: vas caminant i xerrant i ni te n’adones de l’esforç que fas.
Com valoreu el treball de l’Albert, el vostre monitor de marxa nòrdica?
Totes: Amb un excel·lent!
Ana: És molt exigent, això sí, però sempre disposat a ajudar i animar-te. Ens ha explicat molt bé la teoria de l’activitat i hem rigut molt amb ell. Tot en positiu! És un animador nat!
Quines aportacions creieu que s’han d’incorporar després de l’experiència del curs?
Yolanda: Ens agradaria que fossin més sessions, tot i que estem molt satisfetes perquè un cop assolida la vessant teòrica, pots practicar-la sense cap problema i continuar sola o acompanyada. Però ens quedem amb ganes de més sortides des d’aquí, des del Parc Taulí, ho trobem a faltar.
Jèssica: A mi m’agradaria afegir que, donat que la marxa nòrdica és positiva per a tothom, és molt important i necessària la implicació de les empreses per potenciar-la i patrocinar-la. Crec que seria bo fer difusió dels seus beneficis entre els directius, per fer-la extensiva com una activitat habitual i facilitar-ne la seva pràctica.
Un cop acabades les sessions al Parc Taulí, continueu fent marxa nòrdica?
Imma: I tant! He creat un grup de WhatsApp per mantenir-nos en contacte i organitzem una sortida setmanal, tot i que a vegades és complicat per les agendes personals de cadascuna, ja ens hem posat d’acord per fixar un dia i una hora.
Maribel: També ens hem apuntat a la Unió Excursionista de Sabadell i fent sortides amb ells, ens informen puntualment de les activitats que organitzen. També he de dir que moltes hem motivat la família per fer sortides i engrescar-los a continuar.
Enhorabona per la vostra actitud i voluntat, i moltes gràcies per explicar-nos la vostra experiència!
Leave a Reply