El Parc Taulí aposta pels tractaments de quimioteràpia a domicili per millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics
- Post Tags:
- domicili
- quimioteràpia
- Posted In:
- Notícia
El criteri és oferir-ho als pacients amb baix risc de complicacions i amb tractaments d’una durada inferior a 60 minuts, que són entre el 12 i el 14% del total. El servei s’oferirà a partir del proper mes de març, gràcies a la coordinació dels serveis d’Oncologia Mèdica, Hematologia, Farmàcia i Hospitalització a Domicili. El Servei d’Oncologia es prepara davant la previsió d’un increment de pacients oncològics, després de la davallada d’un 24% de nous diagnòstics el darrer any.
Els pacients oncològics del Parc Taulí que estiguin en tractament de quimioteràpia, i que compleixin els criteris de presentar un baix risc de complicacions i amb sessions programades d’una durada inferior a 60 minuts podran gaudir, a partir del mes de març, del servei de quimioteràpia a domicili, que es começa a oferir gràcies a l’estreta coordinació dels serveis d’Oncologia Mèdica, Hematologia, Farmàcia i Hospitalització a Domicili.
Les infermeres de l’equip d’Hospitalització a Domicili seran les referents assistencials que portaran la medicació directament preparada des de la Farmàcia hospitalària, i que es quedaran al costat del pacient durant tota l’estona de durada del tractament. A hores d’ara es preveu començar amb uns 180 tractaments mensuals, que són entre el 12 i el 14% de tots els tractaments de quimioteràpia i d’immunoteràpia que es realitzen a l’Hospital de Dia d’Oncologia.
Previsió de realitzar 5.000 procediments oncològics i hematològics a domicili
Aquesta, però, no és la primera col·laboració entre aquests serveis. Des del mes de juny, les infermeres d’Hospitalització a Domicili ja col·laboren amb Oncologia fent la retirada a domicili de les bombes d’infusió (per a l’administració de medicació endovenosa) que 48 hores abans s’han vingut a col·locar els pacients al propi hospital. Així, entre els tractaments de quimioteràpia i la retirada de bombes d’infusió, la previsió és arribar a realitzar anualment uns 5.000 procediments oncològics i hematològics a domicili.
El director del Servei d’Oncologia Mèdica, Miquel Àngel Seguí, subratlla que amb aquest nou servei hi ha l’objectiu de “millorar el confort i la qualitat de vida dels pacients i dels seus acompanyants”, davant la incomoditat que suposa per a tots haver-se de traslladar a les instal·lacions hospitalàries “per fer coses que les poden fer perfectament, i amb seguretat, a casa seva”. En aquesta aposta, el Parc Taulí compta amb el suport de la companyia biofarmacèutica Bristol Myers Squibb, que finança una part de la posada en marxa del programa.
Preparats davant la previsió d’un increment de pacients oncològics en la post-pandèmia
Seguí també apunta que, gràcies als espais que ara s’alliberaran amb aquest programa a l’Hospital de Dia d’Oncologia, “també s’ampliarà la capacitat del Servei per poder donar resposta a l’increment de pacients oncològics que s’espera rebre quan hagi passat el pitjor de la pandèmia”. I és que al Parc Taulí, en la línia de les dades registrades a la resta d’hospitals catalans i de l’Estat, el darrer any s’ha notat un important descens en el nombre de nous casos de càncer: al llarg de 2020 s’han realitzat 1.250 nous diagnòstics, un 24% menys que els 1.805 registrats l’any anterior.
“Hem d’activar tots els circuits que estiguin a les nostres mans per afavorir el diagnòstic ràpid i donar la millor resposta a tots aquells pacients que han estat deixant de venir a l’hospital aquests darrers mesos, davant la sensació que no podien accedir al sistema sanitari”, assenyala Miquel Àngel Seguí.
Lluís Pons Casals
Està molt bé pugue fer el tractament des de casa molt agrait i moltes gràcies