La Unitat Funcional de Càncer d’Ovari del Parc Taulí es consolida com a referent en aquesta patologia al Vallès Occidental i al Bages
- Posted In:
- Notícia
- no comments
El càncer d’ovari és la sisena neoplàsia més freqüent en dones després del càncer de mama, còlon, pulmó, úter i limfomes. El Parc Taulí és centre de referència per a la cirurgia de càncer d’ovari per al territori del Vallès Occidental i del Bages. L’any 2020 es van realitzar 34 cirurgies de neoplàsia d’ovari al Parc Taulí.
La Unitat Funcional de Càncer d’Ovari del Parc Taulí, amb una llarga trajectòria és, des de 2019, referent de l’atenció d’aquesta patologia per a tot el Vallès Occidental i el Bages, fruit de la instrucció del CatSalut de reordenar i concentrar l’atenció oncològica d’alta especialització. En aquest marc, es va crear el Comitè territorial del Vallès Occidental i Bages, format per professionals experts del Parc Taulí, del Consorci Sanitari de Terrassa, de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa i de la Fundació Althaia de Manresa, sota la presidència de la ginecòloga del Parc Taulí, Laia Ribot.
La Unitat està integrada per professionals del Parc Taulí de ginecologia, cirurgia general, oncologia mèdica, patologia, oncologia radioteràpica, diagnòstic per la imatge, medicina nuclear, cures pal·liatives, anestèsia, oncogeriatria i psicooncologia, així com un secretari i una gestora de casos. Puntualment, també poden intervenir professionals de àrees com cirurgia toràcica i urologia.
A les sessions presencials o telemàtiques d’aquesta Unitat també s’hi incorporen els ginecòlegs i oncòlegs dels altres centres, per a la presentació dels seus casos, de manera que totes les pacients que es presenten per a la valoració terapèutica de qualsevol centre a la Unitat Funcional territorial, segueixen el mateix circuit assistencial.
Els professionals realitzen reunions multidisciplinàries per a cada pacient on es pren una decisió terapèutica i es programa una visita amb l’especialista que farà la primera actuació assistencial. De la valoració del pacient a la Unitat Funcional sortirà la decisió terapèutica final. Els casos amb estadiatge en els què es requereix una cirurgia de debulking (una tècnica quirúrgica específica) són derivats al Parc Taulí, però els tractament oncològics anteriors i/o posteriors, i el seguiment de la pacient, es realitzen al seu centre assistencial d’origen.
Amb la creació del Comitè territorial del Vallès Occidental i Bages de la Unitat Funcional de Càncer d’Ovari es va incorporar la figura de la gestora de casos, com a eix vertebrador per a la millora de la atenció i coordinació dels processos de diagnòstic, tractament, acompanyament i seguiment de les pacients. La seva funció és la de coordinar el seguiment del procés assistencial des del moment del diagnòstic i inclou tasques administratives (presentació de casos a comitè, programació de visites) i tasques infermeres (atenció telefònica especialitzada a les pacients, visites, cures i acompanyament a pacients i familiars). La gestora de casos del Comitè territorial de la Unitat funcional és la infermera del Parc Taulí, Pilar Baró.
Primera causa de mort per càncer ginecològic
El càncer d’ovari és un dels sis tipus de càncer ginecològic, juntament amb el d’endometri, úter, coll d’úter, ovari, vagina i vulva, cadascun d’ells amb diferents símptomes i tractaments. A l’Estat espanyol el càncer d’endometri és el més prevalent (6,7%) seguit pel d’ovari (4,7%) i de cèrvix (4,5%). En el seu conjunt, al Parc Taulí s’atenen anualment uns 100 nous casos de càncers ginecològics.
El càncer d’ovari se situa com la primera causa de mort per càncer ginecològic, ja que el 80% dels casos es detecten quan els símptomes són molt evidents i la malaltia està molt avançada. El perfil de les pacients afectades és el de dones d’entre 50 i 75 anys, i la seva supervivència a més de 5 anys és d’un 44%. Els símptomes d’alerta son, en general, sagnat vaginal fora del cicle, en la menopausa o durant la pràctica de relacions sexuals, distensió abdominal, dolor pèlvic o abdominal, problemes digestius, cansament, dolor d’esquena o necessitat d’orinar amb major freqüència, entre d’altres.
La qualitat de la cirurgia és una factor que millora la supervivència del càncer d’ovari. El tractament en centres de referència on s’aglutina major número de casos millora els resultats d’aquesta cirurgia.
Nota de premsa
Format PDF
Leave a Reply