El Parc Taulí incorpora la cirurgia robòtica per al tractament de l’apnea obstructiva del son
- Posted In:
- Notícia
- no comments
La Unitat del Son del Parc Taulí disposa des d’aquest mes de febrer d’una nova eina per a l’abordatge de l’apnea obstructiva del son (AOS), amb la incorporació de la cirurgia robòtica, gràcies a la tecnologia del robot Da Vinci. La Unitat, acreditada per la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica com a Unitat Multidisciplinària d’Alta Complexitat amb nivell d’excel·lència des de fa més de 10 anys, està coordinada pel Servei de Pneumologia i compta amb la participació de professionals dels serveis de Neurologia, Pediatria, Psiquiatria, Cirurgia Maxil·lofacial i Otorrinolaringologia.
L’apnea obstructiva del son és un problema de salut cada cop més freqüent al món desenvolupat, amb una prevalença elevada de fins a un 13-16% de la població adulta. Es tracta d’ una malaltia amb repercussió en la salut de les persones ja que es considera factor de risc de les malalties cardiovasculars i metabòliques (HTA, diabetes, fibrilació auricular), baix rendiment professional i acadèmic. Malgrat això, és una malaltia que està infradiagnosticada.
A la Unitat del Son del Parc Taulí es realitzen cada any uns 1.600 estudis del son. Al llarg dels darrers 10 anys s’han anat millorant els equips, i amb la realització de la DISE (endoscòpia induïda), i el treball conjunt amb els professionals del Servei d’Anestesiologia, amb la doctora Sílvia López, els diagnòstics i les indicacions de tractaments cada cop són més precisos. Ara, amb la incorporació de la cirurgia robòtica, es dóna un important pas qualitatiu en l’abordatge d’aquesta patologia.
La dimensió tridimensional que proporciona la cirurgia robòtica, mitjançant el sistema Da Vinci, permet als cirurgians arribar a nivells més profunds d’obstrucció de la via àerea que amb la cirurgia convencional a quatre mans. Així, s’aconsegueix una major extirpació d’estructures com la hipofaringe i la base de la llengua, amb abordatges mínivament invasius, sense necessitat de traqueostomies, amb temps curts de cirurgia i d’hospitalització, i sense seqüeles estètiques o funcionals per al pacient.
L’equip de especialistes en otorinolaringologia, amb les doctores Mariana Campos, Alda Cardesín i Aina Sansa, subratllen que amb la cirurgia robòtica s’amplien les indicacions quirúrgiques de tractament, de manera que es pot oferir una oportunitat quirúrgica a pacients que abans eren descartats per intervenció, i als quals directament se’ls indicava tractament convencional amb CPAP (aparell compresor d’aire que s’utlitza durant les hores de son). L’objectiu final és reduir el nombre d’apnees, millorant la somnolència diürna i l’oxigenació nocturna, sense la necessitat en tots els casos de l’ús de CPAP.
L’equip interdisciplinar que van iniciar la Dra. Cardesín, la Dra. Masdeu i la Dra. Vigil l’any en 2010 està format per professionals de pneumologia de la Unitat del Son i per professionals d’otorrinolaringologia que treballen de manera coordinada des del comitè de casos, visitant conjuntament el pacient i prenent les decisions consesualdes amb aquest.
Leave a Reply