El Parc Taulí realitza més de 200 determinacions d’alteracions genètiques tumorals a l’any per oferir tractaments oncològics més personalitzats
- Posted In:
- Notícia
- El Servei d’Oncologia Mèdica i el Servei d’Anatomia Patològica del Parc Taulí treballen junts per avançar en l’aposta institucional per l’oncologia de precisió
El Parc Taulí realitza cada any, des de 2019, entre 200 i 220 determinacions d’alteracions genètiques tumorals, mitjançant la seqüenciació d’ADN, amb l’objectiu de poder oferir tractaments cap cop més personalitzats, amb tots els avantatges que això suposa pel que fa a l’eficàcia de les teràpies i, en conseqüència, per a la qualitat de vida i per a l’increment d’anys de supervivència dels pacients que se’n poden beneficiar.
La incorporació del diagnòstic molecular per a l’estudi de mutacions en càncer està canviant de manera extraordinària les perspectives d’aquesta malaltia. Mitjançant una biòpsia en teixit o d’una biòpsia en sang (biòpsia líquida), és possible realitzar l’anàlisi de l’ADN d’un tumor en busca de mutacions o d’alteracions que puguin guiar un tractament més personalitzat, ja que d’aquest procés s’obté informació pronòstica i predictiva de resposta a fàrmacs nous i més dirigits contra el càncer específic del pacient (oncologia de precisió). En un alt percentatge de casos els tractament que s’apliquen són orals, de manera que s’evita la quimioteràpia, amb la millora de la qualitat de vida que això comporta.
Més del 50% dels pacients segueixen vius als 5-6 anys
La realització d’aquest diagnòstic molecular és especialment important en alguns tumors, com el de pulmó, que representa la primera causa de mortalitat per càncer, i en el què la detecció de mutacions diana permet realitzar tractaments oncològics personalitzats. Un fet que ha canviat el panorama terapèutic de manera radical els darrers anys: més del 50% dels pacients amb adenocarcinoma de pulmó amb mutacions o alteracions de determinats gens (EGFR, ALK o ROS-1) segueixen vius als 5-6 anys del diagnòstic, i amb bona qualitat de vida, tot i haver-se diagnosticat ja amb metàstasi.
El 60% de les determinacions genòmiques que es realitzen al Parc Taulí són a pacients amb tumors de pulmó en estadis avançats, tot i que el darrer any també es realitza en càncers de pulmó en estadis inicials. També es realitza, principalment, en càncer de pàncrees, dels conductes biliars, d’ovari i de còlon.
Al Parc Taulí es realitza el diagnòstic molecular mitjançant una de les tècniques de seqüenciació d’ADN de darrera generació, anomenada NGS (Next Generation Seqüencing). Aquest procés es porta a terme al laboratori de biologia molecular del Servei d’Anatomia Patològica. Els experts d’aquest Servei, juntament amb els especialistes del Servei d’Oncologia Mèdica, formen des de l’any 2019 el Comitè Molecular de Tumors (Molecular Tumor Board), que cada setmana valora els nous casos i determina els tractaments específics en funció de les alteracions genètiques o moleculars que s’hagin diagnosticat.
1.650 nous casos de càncer al Parc Taulí el 2021
Al llarg de 2021, al Parc Taulí es van diagnosticar uns 1.650 nous casos de càncer, el que suposa un increment d’entre un 15 i un 20% dels diagnòstics de l’any anterior. En el cas de les dones, els més freqüents són el de mama i el de còlon. En el cas dels homes, el de pròstata, còlon i pulmó.
El director del Servei d’Oncologia Mèdica del Parc Taulí, Miquel Àngel Seguí, considera que amb l’increment de casos, que també es trasllada al nombre de visites i de tractaments, s’ha recuperat plenament l’activitat del Servei d’Oncologia prèvia a la pandèmia.
Coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer, des del Parc Taulí ens sumem al missatge especial d’aquesta jornada, també per a tota la resta de dies de l’any, de prevenir la malaltia amb la incorporació d’estils de vida saludable i mitjançant la participació en els programes de detecció precoç.
Nota de premsa
Format PDF
Juan Cristóbal Corral Báez
Sería posible que también investigará is la Terapia Génica de las enfermedades raras, como la mía,. Iopatis por cuerpos de inclusión, que hoy por hoy no tiene tratamiento alguno. Muchas gracias