El Parc Taulí incorpora una tècnica no invasiva per detectar recaigudes en pacients intervinguts de càncer de bufeta
- Post Tags:
- Anatomia Patològica
- càncer bufeta
- Urologia
- Posted In:
- Notícia
El Parc Taulí ha incorporat el test d’orina anomenat Bladder EpiCheck, per fer el seguiment dels pacients intervinguts de càncer de bufeta d’alt grau de malignitat, una de les patologies més prevalents dels tumors urològics i que presenten un índex elevat de recaigudes. L’objectiu és millorar la seguretat i el confort del pacient, tot evitant possibles ingressos i/o complicacions.
Els pacients diagnosticats de càncer de bufeta han de seguir un protocol de vigilància continuada en funció del risc de recurrència o progressió de la seva malaltia. Aquest protocol es fa habitualment mitjançant cistoscòpia, un procediment invasiu associat a certes complicacions i molèsties (sagnat, infeccions…) que es realitza a través de la uretra, mitjançant la inserció d’un dispositiu mèdic similar a una sonda amb càmera incorporada.
Al Parc Taulí es realitzen anualment prop de 200 intervencions quirúrgiques a pacients diagnosticats amb càncer de bufeta superficial d’alt grau, que es podrien beneficiar d’aquesta tècnica, i es fa el seguiment d’uns 300 pacients de mitjana. El test es realitza per indicació dels professionals del Servei d’Urologia en col·laboració amb els professionals del Servei d’Anatomia Patològica.
El Bladder EpiCheck és un un estudi molecular de tecnologia avançada i alta fiabilitat, que es fa sobre una mostra d’orina. Està avalat per l’Associació Europea d’Urologia en les seves darreres guies clíniques (2022). Permet distingir les cèl·lules sanes de les cèl·lules canceroses i podria evitar el procediment invasiu de les cistoscòpies de seguiment, garantint d’aquesta manera una millora en la seguretat del pacient i el seu confort.
Un 75% dels tumors de bufeta són del tipus superficial d’alt grau que es caracteritzen per la recurrència de recidives i requereixen tractament quirúrgic. Per fer el seguiment d’aquets pacients es fa tractament (quimioteràpia i/o immunoteràpia) juntament amb dues cistoscòpies anuals durant els dos primers anys i una cistoscòpia a l’any a partir del tercer any de control crònic de la malaltia.
José del Pozo Muñoz
Buenos días, estoy muy interesado en saber que gestiones he de hacer, donde y cómo para que me pudieran realizar la novedosa prueba no invasiva para pacientes que hemos tenido cáncer de vejiga. En mi caso he sido intervenido dos veces, ninguna en Parc Taulí.
¿ Cómo debo y puedo contactar con Urología ?
¿ Me pueden atender aunque no sea mi hospital habitual ?
Aguardo y confío en su respuesta. Gracias y saludos.