Sabadell Gent Gran inicia una nova eina de teràpia ocupacional amb mascotes robot
- Post Tags:
- Sabadell Gent Gran
- teràpia ocupacional
- Posted In:
- Notícia
- no comments
Sabadell Gent Gran ha començat a oferir teràpia amb mascotes robot per a persones amb deteriorament cognitiu moderat i greu. La teràpia amb mascotes robot facilita la connexió emocional de les persones que viuen amb demència. Quan acaronen aquests gossos o gats trenquen amb la seva apatia i són capaços de mostrar-se més actius.
Amanda Quesada, terapeuta ocupacional de Sabadell Gent Gran, ha començat a introduir aquesta teràpia i liderarà el seu ús tant en sessions col·lectives com individuals i, posteriorment, el seu ús terapèutic a planta per l’equip de gerocultores. S’ha fet una avaluació inicial dels residents participants i es monitorarà la seva evolució.
Els animals artificials, amb la seva aparença, sons i fins i tot moviments que imiten els naturals, centren l’atenció de les persones amb demències, els calmen i els fan sentir bé. Són també un record sensorial important que fan que de manera espontània sorgeixin actituds de cura i protecció.
Els animals són en realitat uns enginys sofisticats. Tant els gats com els gossos tenen batec simulat i responen al so i al tacte. A més, els gats ronquen quan se’ls acaricia i els gossos en tocar-los es donen la volta i borden.
Un gran avantatge d’aquestes mascotes artificials és que no necessiten menjar ni neteja ni sortir de passeig. El seu manteniment consisteix a tenir la bateria carregada i a desinfectar-los després de cada sessió. Així, els cuidadors-residents poden dedicar-los hores sense les servituds d’un animal real.
Aquests animals artificials poden ser una bona opció per a persones molt afectades, a les quals les teràpies amb gossos i gats de veritat potser no els funcioni tan bé com a les que tenen menys problemes, ja que els animals reals no estan disponibles a qualsevol hora, tenen necessitats i, encara que estan especialment ensinistrats, cal organitzar l’activitat i, moltes vegades, compartir el contacte.
Un gos o un gat de veritat, juntament amb els cuidadors, seran sempre l’opció més desitjada i millor. Al llarg de l’any reprendrem activitats de contacte amb la natura aprofitant el jardí exterior i amb organitzacions que porten a les residències gossos i gats ensinistrats.
A quina població s’adreça?
- Persones (homes o dones) amb diagnòstic de demència de moderada a greu.
- Persones amb destresa manual suficient per sostenir o acariciar la mascota.
- Agudesa visual suficient per reconèixer la forma d’un gat o un gos.
- Persones amb demència que presenten símptomes psiquiàtrics i conductuals.
- Residents amb poca interacció o participació en activitats del centre.
- La limitació en el llenguatge parlat no és pas una barrera.
- És un complement de la teràpia amb animals reals.
Quins resultats desitjats esperem de la teràpia amb les mascotes robot?
- Major activitat i atenció.
- Comunicació millorada en portar la mascota.
- Millora de l’actitud envers altres residents i cuidadors.
- Disminució de l’agitació durant el suport a les Activitats Bàsiques de la Vida Diària.
- Major nivell d’ocupació del temps significativa del resident
Leave a Reply