El Programa de cribratge de càncer de còlon i recte al Vallès Occidental ha detectat la malaltia a 513 persones des del 2015
- Posted In:
- Notícia
- En la tercera ronda del Programa de detecció precoç del càncer colorectal al Vallès Occidental ha permès fer accions preventives a més de 2.000 persones, per intentar evitar que desenvolupin un càncer en el futur
- Els experts fan una crida a participar en el programa, ja que permet detectar la malaltia, fins i tot, en fase asimptomàtica i evitar possibles casos en el futur, augmentant les possibilitats de curació
El Programa de cribratge de càncer de còlon i recte al Vallès Occidental ha permès detectar la malaltia a 513 persones, des que es va posar en funcionament l’any 2015. Durant aquests set anys, la participació en el programa ha anat augmentant progressivament passant d’un 40% (72.197 persones) a la ronda 1, a un 44% (89.971), en l’actual ronda que és la tercera. S’han analitzat més de 242.000 mostres de femta de les quals 12.422 (5%) han resultat positives i s’han realitzat 11.800 colonoscòpies.
Aquestes proves han permès detectar precoçment la malaltia i també detectar i extirpar pòlips colorectals evitant així la seva potencial malignització (o degeneració). El programa s’ofereix cada dos anys a les persones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a realitzar una prova molt senzilla, que recull a les farmàcies i es fa a casa, a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha sang oculta a la femta. Si es detecta sang a la femta, aleshores es recomana la realització d’una colonoscòpia amb sedació per explorar l’interior del budell.
Pel que fa a la darrera ronda (2019-2022), s’ha fet una colonoscòpia a 3.192 persones, cosa que ha permès detectar 123 persones amb càncer invasiu i 2.079 persones amb pòlips colorectals que s’han extirpat minimitzant el risc que puguin malignitzar i desenvolupar un càncer en el futur.
Tot i l’augment de participació en cada ronda del Programa, hi ha un 56% de dones i homes que no s’han beneficiat. Per això, els professionals. Per això, la Dra. Marisa Baré coordinadora de l’Oficina de Cribratge de Càncer i la Dra. Anna Selva fan una crida a la participació en el Programa de cribratge perquè “és important per tal de detectar la malaltia en els estadis inicials i sobretot, per detectar i extirpar les lesions precursores (pòlips). Per això és recomanable participar en aquest Programa que és fàcil, ràpid i gratuït”, recorda la Dra. Selva.
Al Vallès Occidental, el Programa es coordina des de l’Oficina de Cribratge del Vallès Occidental, ubicada al Parc Taulí, i es treballa amb els tres hospitals de referència de la comarca (Hospital Parc Taulí, Consorci Sanitari de Terrassa i Hospital Mútua de Terrassa) que és on es realitzen les colonoscòpies. El laboratori del Parc Taulí és el laboratori de referència del Vallès Occidental i del Bages, on s’envien les mostres per analitzar de les persones que han participat en el Programa de Cribratge.
Dia Mundial Càncer de Colon
Avui, 31 de març, se celebra el Dia Mundial del Càncer de Còlon, jornada en què es fa una crida a la prevenció de la malaltia a través de la participació en el Programa de cribratge.
Les persones a qui va adreçat aquest Programa reben una carta al seu domicili, en què s’explica el programa i s’informa de com participar-hi. En primer lloc, han de dirigir-se amb la carta a una farmàcia col·laboradora, on se’ls donarà gratuïtament un kit per recollir una mostra de femta. Les farmàcies envien les mostres a analitzar al laboratori del Parc Taulí. Si és negatiu, es notifica el resultat als participants a través d’una carta. Si és positiu es truca a les persones per citar-les a una visita amb infermeria de cribratge de l’hospital de referència que els correspongui.
El càncer colorectal és un dels tumors malignes més freqüent, sent el segon càncer en freqüència entre les dones (després del càncer de mama) i en els homes (després del càncer de pròstata).
Pioners en tractaments oncològics de còlon i recte
El Taulí és centre pioner i de referència en el tractament dels processos oncològics de recte i còlon. Per exemple, aplicant el tractament CELS en el càncer de còlon, que és la combinació de l’endoscòpia i la laparoscòpia durant la intervenció quirúrgica. La possible aplicació d’aquesta tècnica és gràcies a la coordinació i el treball en equip dels especialistes de l’aparell digestiu i cirurgia digestiva. O tècniques menys invasives com la cirurgia endoscòpica transanal, Transanal Endoscopic Operation (TEO), que permet l’extirpació de lesions rectals per l’anus sense ferida abdominal.
Pel que fa al càncer de recte, el grup de recerca de Cirurgia Colorectal de l’Institut d’Investigació i Innovació del Parc Taulí (I3PT) lidera un estudi per desenvolupar un tractament innovador i menys invasiu, a través de quimio-radioteràpica local i una cirurgia local, contra el càncer de recte que evita les seqüeles permanents dels supervivents. “El tractament estàndard implica sotmetre el pacient a una cirurgia molt agressiva, que en la majoria de casos implica extreure completament el recte. Això comporta haver de conviure amb una bossa de forma permanent o temporal, patir disfuncions urinàries o sexuals”, explica el Dr. Xavier Serra membre del grup de recerca.
You might also like
3 comments
-
-
Migdalia
Vivo en Barbera del Valles, cumplo 60 años y estoy interesada en participar en el El Programa de cribado de cáncer de colon y recto en el Vallès Occidental .
-
Comunicació i Multimèdia Parc Taulí
Puedes ponerte en contacto con l’Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer del Parc Taulí. El número de teléfono es el 93 745 83 78 / 93 693 31 49 o por correo electrónico: prevenciocolon@tauli.cat.
-
Esther
Buenos días, he hecho la prueba hace tres días. Si es positivo, cuanto suelen tardar en llamar. Gracias