El Parc Taulí engega una campanya informativa per incrementar les donacions de cordó umbilical i de placenta
- Posted In:
- Notícia
- no comments
- Durant el 2022 el Taulí va ser el primer centre hospitalari català on es van fer més donacions de placenta, 279
El Parc Taulí ha engegat una campanya informativa per incrementar les donacions de sang de cordó umbilical i de placenta. Amb aquesta acció, l’equip de professionals vol recordar a les dones embarassades i a les seves parelles que poden fer aquesta donació, també simultània, després del part i sense cap perjudici per a la criatura o la mare.
El Taulí forma part del Programa Concòrdia del Banc de Sang i Teixits (BST), que és un programa cooperatiu interterritorial de donació de sang de cordó umbilical. Des del 2009 s’han recollit més de 2.700 donacions. I, des del mes de maig del 2021, les dones embarassades poden donar la placenta. En aquest sentit, en el transcurs del darrer any, el Taulí va ser el centre hospitalari català on es van fer més donacions de placenta, unes 279.
La donació de la sang del cordó i de la placenta és un acte altruista i que pot beneficiar a moltes persones, tal com explica la Lídia Cabezas, mare del Noah i que ha fet la donació simultània després del part: “Vam veure els cartells informatius durant una visita a la sala d’espera de l’hospital. I no ho vam dubtar perquè pots ajudar a molta gent. Tots ens en podem beneficiar”.
Com es fa la donació?
La dona embarassada interessada ha d’emplenar el consentiment del tríptic de donació de cordó umbilical o de placenta i també ho pot fer constar en el pla de part.
La donació es fa un cop la criatura ja ha nascut, fent un pinçament tardà al cordó umbilical, després d’un minut. Els i les professionals només faran la recollida de la donació si ho consideren adequat i sempre garantint la salut de la mare i de la criatura. Un cop feta la donació, s’envia la sang del cordó i la placenta al Banc de Sang i de Teixits.
Per a què serveix aquesta donació?
Amb la donació de cordó i placenta s’ajuda a persones malaltes amb leucèmia, que necessiten un transplantament, problemes oftalmològics, úlceres severes a la pell i a la recerca de noves teràpies.
La sang del cordó umbilical és molt rica en cèl·lules mare. S’ha demostrat que trasplantades, de nou en la sang compatible d’un malalt o malalta, poden reproduir-se com a cèl·lules sanes (glòbuls vermells, blancs i plaquetes). Els i les pacients amb malalties greus de la medul·la òssia, com la leucèmia, o amb aplàsies, hemopaties congènites o immunodeficiències primàries, que no disposin d’altres mesures terapèutiques són els principals beneficiaris. A més a més, s’estan desenvolupant noves medicines avançades per al tractament del càncer amb immunoteràpia específica i derivats sanguinis per a medicina regenerativa.
Per la seva banda, la capa més externa de la placenta, la membrana amniòtica, té propietats antiinflamatòries, antimicrobianes i regeneratives, que s’utilitzen per a la reconstrucció i el tractament de lesions dels ulls, com les úlceres o tumors. També ajuda a la cicatrització i cura de persones amb grans cremades.
Qui pot ser donant?
La donació és un dret que tenen totes les dones embarassades i que compleixin les següents condicions bàsiques:
- Ser major de 18 anys i tenir uns hàbits de vida saludables
- No patir cap malaltia infecciosa o transmissible a través de la sang
Per a més informació:
https://www.tauli.cat/hospital/neixeralparctauli/postpart/documentacio-recursos-interes-postpart
Leave a Reply