Un equip d’Atenció Primària Parc Taulí guanya el Premi Avedis Donabedian a la Qualitat per un projecte sobre la solitud dels pacients
- Post Tags:
- Avedis Donabedian
- premi
- Qualitat
- Posted In:
- Notícia
- no comments
Un projecte desenvolupat per professionals d’Atenció Primària Parc Taulí ha rebut el Premi projecte de millora de la Qualitat a l’atenció de l’àmbit social atorgat per la Fundació Avedis Donabedian. El lliurament del premi va tenir lloc ahir a l’Auditori Axa de Barcelona, en un acte que va comptar amb una representació de directius del Parc Taulí, encapçalada per la directora general, Anna Aran.
Els Premis Avedis Donabedian a la Qualitat reconeixen aquelles institucions amb un pla de qualitat com a camí cap a l’excel·lència i que demostren els resultats aconseguits en termes de millora de l’assistència i la satisfacció de les persones usuàries.
El projecte premiat, “Grup de suport telemàtic a l’atenció de pacients domiciliaris amb sentiment de soledat i aïllament social”, aborda la pèrdua d’autonomia, el deteriorament cognitiu i la fragilitat de la salut, que poden conduir a una situació social complexa i/o d’aïllament. La solitud pot tenir conseqüències negatives sobre l’organisme, tant a nivell físic com mental. L’objectiu d’aquest estudi ha estat avaluar els efectes d’una intervenció telemàtica grupal en la reducció dels sentiments de solitud i aïllament social, així com la millora del benestar emocional de les persones que reben atenció domiciliària.
L’equip que ha liderat aquest projecte està format per la referent de Benestar Emocional i Comunitari i investigadora principal, Laura Comendador, la treballadora social Gemma Font, les infermeres Sílvia Robles i Sílvia Call, el director d’Atenció Primària Parc Taulí, Miquel Cirera, i la cap d’Atenció Primària, Eva Sánchez.
Els professionals es van plantejar contribuir al coneixement sobre la millora de la qualitat de l’atenció per a persones amb dificultats per sortir del domicili per motius de salut i/o condicions estructurals del seu habitatge. Es va realitzar una intervenció per integrar la promoció d’hàbits saludables, coneixement dels recursos i actius de salut.
Teràpia grupal en línia: Connectats per combatre la solitud i l’aïllament social
La prova pilot del projecte ha consistit en la realització d’una teràpia grupal a 11 pacients, dones i amb una mitjana d’edat de 82 anys, de l’àrea sanitària de Sabadell 4B que reben atenció domiciliària habitual al Programa ATDOM per part l’Equip d’Atenció Primària de la Corporació Sanitària Parc Taulí. Es tracta de pacients amb patologia crònica, degenerativa i/o incapacitant o amb característiques biopsicosocials desfavorables: aïllament social, edat avançada, dèficit autònoma o barreres arquitectòniques.
La teràpia grupal en línia s’ha centrat en una sessió interactiva setmanal, al llarg de deu setmanes, entre pacients i professionals, connectats per tauletes o mòbils, per fomentar la interacció i les relacions socials entre les participants.
Les conclusions de la prova pilot demostren que la teràpia grupal ha estat beneficiosa per a les participants que han establert relacions socials, augmentant el seu benestar emocional. D’altra banda, l’avaluació de les pacients demostra la seva satisfacció per l’experiència viscuda.
Leave a Reply