La malaltia de l’Alzheimer correspon al 60% de les primeres visites per trastorn cognitiu del Parc Taulí
- Post Tags:
- Dia Mundial Alzheimer
- Posted In:
- Notícia
- no comments
L’Equip Avaluador Integral Ambulatori (EAIA) de Trastorn Cognitiu del Parc Taulí fa unes 1.000 primeres visites l’any a persones que presenten algun tipus de deteriorament cognitiu. D’aquestes visites, el 60% de les demències són degudes a la Malaltia d’Alzheimer.
Es tracta d’una malaltia crònica i degenerativa que té una elevada incidència en poblacions envellides com la nostra. De fet, un 2,5% de la població major de 65 anys i un 40% de les persones majors de 85 anys la pateixen.
El pronòstic de la malaltia és variable, ja que des que es diagnostica fins a arribar a les fases més avançades poden passar més de deu anys. Tot i això, el Parc Taulí atén, cada vegada més, persones joves amb algun tipus de deteriorament cognitiu, incloent-hi l’Alzheimer.
Per aquest motiu, la detecció precoç de la malaltia és fonamental per iniciar un tractament farmacològic o d’altres, com l’estimulació cognitiva, una dieta saludable o fomentar l’exercici físic, per endarrerir el transcurs d’aquest tipus de deteriorament cognitiu.
Principals símptomes de la malaltia
En la majoria dels casos, l’alteració de la memòria i la desorientació són els símptomes cognitius més freqüents en les fases inicials de l’Alzheimer. A mesura que la malaltia avança, es veuen afectades altres esferes, com el llenguatge o d’altres, que són determinants per a l’autonomia de les persones.
En el transcurs de l’Alzheimer, els trastorns afectius i del son o els canvis de la conducta també són freqüents i esdevenen alteracions que cal tenir en compte per a un abordatge més òptim.
La pèrdua de mobilitat o l’aparició de moviments involuntaris acostumen a ser més freqüents en les fases més avançades de la malaltia. Així doncs, a mesura que avança la malaltia, la persona perd la capacitat de fer activitats de la vida diària i esdevé dependent d’un tercer.
Tractament de la Malaltia d’Alzheimer
La detecció precoç és molt important per establir un diagnòstic acurat i un abordatge integral de la malaltia.
En els darrers anys, una part de la recerca mèdica s’ha dirigit a la cerca de biomarcadors que permetin realitzar un diagnòstic en les fases més inicials de l’Alzheimer. Actualment, existeixen biomarcadors biològics –presents en el líquid cefalorraquidi i en el plasma- i biomarcadors basats en proves d’imatges centrades en aquest àmbit.
Tanmateix, una altra part de la investigació s’ha dirigit a trobar fàrmacs que puguin modificar el curs de la malaltia. De fet, l’últim any hi ha hagut grans avenços gràcies als assaigs clínics amb anticossos monoclonals, per exemple dirigits contra l’Amiloide.
El juliol del 2023 l’Agència d’Administració d’Aliments i Medicació dels Estats Units (FDA) va aprovar-ne un d’ells (Lecanemab), i ja s’ha iniciat el seu ús assistencial als Estats Units. A Europa, en canvi, aquest fàrmac està pendent de revisió per l’Agència Europea de Medicaments (EMA) i actualment s’estan assajant altres molècules potencialment útils per a tractar la malaltia.
Dia Mundial de l’Alzheimer
El 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, que té per objectiu donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències en l’àmbit sanitari i social.
Leave a Reply