Primera cirurgia de resecció lateral de l’os temporal per tractar un càncer d’orella
- Post Tags:
- Servei d'Otorrinolaringologia
- Posted In:
- Notícia
- no comments
El servei d’Otorrinolaringologia del Parc Taulí ha fet, per primera vegada, una resecció lateral de l’os temporal per extirpar un carcinoma del pavelló auricular i el conducte auditiu extern (cutani i ossi) a un pacient de 79 anys. El pacient havia estat tractat, prèviament, pel servei de Dermatologia i de cirurgia Maxil·lofacial, en un estadi més inicial del tumor, però aquest va reaparèixer amb una major extensió, uns mesos després. El comitè multidisciplinari, integrat per professionals d’otorrinolaringologia; oncologia mèdica; cirurgia maxil·lofacial; radiologia; medicina nuclear; medicina rehabilitadora; anestesiologia; cures intensives; infermeria i anatomia patològica van valorar el cas i va decidir que el millor tractament era fer una resecció lateral de l’os temporal al pacient. Aquesta operació quirúrgica va comportar l’extirpació de tota l’orella i part de la glàndula paròtide, que van fer els especialistes d’Otorrinolaringologia de les seccions de Cap i Coll i Otologia.
En primer lloc, la Dra. Rosa Rosell i la Dra. Àngels Martínez d’Otologia van realitzar una resecció lateral de l’os temporal, tècnica que permet l’exèresi en bloc del conducte auditiu extern (CAE) amb la membrana timpànica, lateralment a la cadena ossicular. Això va permetre l’extirpació completa de tota l’orella externa.
Tot seguit, va ser el torn dels professionals de Cap i Coll, la Dra. Yolanda Escamilla, el Dr. Vincenzo Filomena i la Dra. Beatriz Pallarès que van treure part de la glàndula paròtide i tota l’orella per extirpar el carcinoma. Un cop hagi acabat els tractaments, al pacient se li posarà una pròtesi d’orella.
La intervenció va ser possible per la feina conjunta del servei d’Otorrinolaringologia, de l’equip d’infermeria i anestesiologia.
El servei d’Otorrinolaringologia va poder assumir, per primera vegada, la intervenció d’aquesta patologia, sense derivar-la a altres centres de referència, per l’excel·lència i l’especialització dels professionals del servei. “Ha estat un gran avanç pel Servei. L’augment de la plantilla els darrers anys ha fet que ens puguem especialitzar més i poder atendre patologies que abans havíem de derivar. Som un servei d’excel·lència i que pot competir amb altres centres”, explica la Dra. Rosa Rosell, cap de servei d’Otorrinolaringologia.
“Vam seguir el cas i l’evolució del pacient amb el servei de Dermatologia i cirurgia Maxil·lofacial per establir el diagnòstic i la planificació de la intervenció. La cooperació del pacient també va ser clau per decidir fer l’operació quirúrgica”, assegura el Dr. Vincenzo Filomena.
El càncer del conducte auditiu és poc habitual, la seva incidència és d’1 cas per cada milió d’habitants, i molt agressiu perquè envaeix les estructures més properes com són la glàndula de paròtide i l’articulació témporo-maxil·lar. Per això, la intervenció quirúrgica és molt complexa i llarga. En aquest cas, va durar més de 12 hores. L’operació va ser un èxit i el pacient s’està recuperant, continuant amb les cures i el tractament complementari indicat.
Leave a Reply