DM TEA

- no comments
El Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) és un trastorn del neurodesenvolupament que afecta, sobretot, la relació social i la comunicació. Així com a la conducta en forma de rigidesa cognitiva, conductes repetitives, acompanyades amb problemes (amb) en l’alimentació o interessos restringits. El TEA es pot classificar en tres graus diferents, segons la gravetat i les necessitats de suport dels infants. L’1 serien els casos més lleus i el 3 el més greu amb infants que poden associar també dèficit cognitiu, (sense) absència de llenguatge i problemes de conducta.
El TEA es pot diagnosticar des de la primera infància, a partir dels 18 mesos. Per això, és molt important el treball conjunt de l’atenció primària, amb el programa Créixer amb Salut, i les llars d’infants i escoles, per detectar aquests trastorns del neurodesenvolupament i començar a treballar per tenir un millor pronòstic.
“Un diagnòstic precoç del TEA evita etiquetes com: aquest nen és molt mogut, és dolent, pica molt…. Podem començar a fer l’abordatge terapèutic amb l’infant des d’abans dels 18 mesos, amb la seva família i el seu entorn, evitant estigmatització i problemes futurs, com una baixa autoestima”, explica la Dra. Maria Jesús Garcia, neuropediatra del Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç (CDIAP) del Parc Taulí.
El CDIAP del Parc Taulí és referent en la detecció precoç i l’abordatge d’aquest trastorn amb un equip multidisciplinari format per: neuropediatres, psicòlegs, psicoterapeutes, fisioterapeutes, logopedes i treballadores socials.
Tot i que el tractament és molt individualitzat en funció de les necessitats de cada infant, s’intenten treballar les habilitats socials fent teràpies de 3 o 6 infants, amb una o dues terapeutes, generant un ambient el més real possible i facilitant la interacció entre ells.
A Catalunya, hi ha 103 centres de desenvolupament i atenció precoç (CDIAP), al Vallès Occidental n’hi ha 6. El CDIAP del Parc Taulí va atendre durant el 2024 a 2.176 infants.
UrgenTEA
Aquest projecte va néixer de la necessitat d’intentar crear un espai acollidor a urgències pediàtriques del Parc Taulí per als nens i les nenes amb trastorns del neurodesenvolupament, específicament per a infants de trastorns de l’espectre autista.
El projecte es pot dividir en dues parts, la primera de formació al personal d’Urgències i a les famílies sobre què són aquests trastorns i com tractar-los. La segona, l’adaptació de l’espai amb suports visuals i informació específica prèvia sobre què passa quan es ve a urgències. D’aquesta manera, les famílies, professors i societat preparen a l’infant i l’expliquen què pot passar i el metge pot atendre sense nivells alts d’angoixa per part de l’infant.
Aquest any, la Cursa solidària ‘Sabadell Corre pels Nens i les Nenes’ destinarà els diners recaptats al projecte UrgenTEA.
Leave a Reply