La tricina com a possible potenciador del tractament del càncer de pell basat en cisplatí
- Guillem Cebrian
- no comments
A finals del mes de desembre del 2019, parlàvem de l’efectivitat de la tricina com a adjuvant del cisplatí en el tractament. El carcinoma de cèl·lules escamoses és el segon tipus de càncer de pell més comú. El causa el creixement anormal de cèl·lules escamoses en l’epidermis i representa el 20-25% de tots els càncers de pell a Espanya.
Aquest estudi dirigit per un equip de l’I3PT, amb Sílvia Gil al capdavant, en estreta col·laboració amb el Sincrotró ALBA, havia demostrat que l’ús de tricina com adjuvant per a la quimioteràpia amb cisplatí augmenta l’efectivitat del fàrmac contra el carcinoma cutani de cèl·lules escamoses. Finalment, l’estudi ha esdevingut un article publicat a la revista científica d’accés obert PLOS ONE, publicació on la Dra. Gil n’és primera autora.
En individus sans, les cèl·lules escamoses – cèl·lules planes també conegudes com a queratinòcits – es desprenen contínuament per donar pas a noves cèl·lules. No obstant això, l’exposició acumulativa a la radiació ultraviolada pot produir danys en l’ADN i provocar comportaments anòmals. La majoria de les vegades, les lesions sorgeixen en àrees del cos exposades al sol, com la cara i les mans de la gent gran, tot i que també és un càncer comú en persones que usen salons de bronzejat. I encara que aquest càncer sol ser curable, especialment si es detecta aviat, les lesions no tractades poden créixer i envair altres capes de la pell i fins i tot altres parts del cos. Quan això passa, pot esdevenir un càncer mortal.
Ara, hem vist que l’ús de la tricina com adjuvant pot augmentar l’efectivitat del tractament i disminuir-ne la toxicitat. A més, aquest seria un tractament assequible que combina dos fàrmacs comercials ja existents”, explica Gil.
Els experiments es van realitzar fa un parell d’anys quan Sílvia Gil, investigadora principal del grup de neurooncologia de l’I3PT, realitzava una estada postdoctoral de 6 mesos a l’ALBA treballant conjuntament amb Christina Kamma-Lorger i Eduardo Solano, així com amb els científics de la línia de llum MISTRAL Javier Conesa i Ana J. Pérez.
MISTRAL és una línia de llum del Sincrotró ALBA dedicada a la microscòpia de transmissió amb raigs X que permet una vista 3D de les cèl·lules en el seu estat natural. Els resultats d’aquestes imatges han mostrat canvis en l’estructura cel·lular que condueixen a la mort cel·lular o apoptosi. També han analitzat la penetració del tractament a través de les membranes cel·lulars, que només pot observar-se a les escales nanomètriques que proporciona MISTRAL.
Gil, S., Solano, E., Martínez-Trucharte, F., Martínez-Esaín, J., Pérez-Berná, A. J., Conesa, J. J., Kamma-Lorger, C., Alsina, M., & Sabés, M. (2020). Multiparametric analysis of the effectiveness of cisplatin on cutaneous squamous carcinoma cells using two different types of adjuvants. PloS one, 15(3), e0230022. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0230022
Guillem Cebrian
Graduat en Informació i Documentació (UB) i Màster en Gestió i Direcció de Biblioteques i Serveis d’Informació (UB). A l’I3PT sóc Responsable de la Unitat de Gestió del Coneixement i m’encarrego de la recollida i disseminació de la seva producció científica. M’apassionen les noves tecnologies, la gestió de dades i la ciència oberta.
All stories by: Guillem Cebrian
Leave a Reply