L’anàlisi de les proteïnes d’un pacient de COVID permet preveure la seva evolució
- Posted In:
- Divulgació científica
- Mireia Córcoles
- no comments
- La descoberta científica de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) forma part de l’estudi pioner que ha publicat la revista Scientific Reports, que mostra que amb un anàlisi de sang en el moment de l’ingrés d’un pacient amb pneumònia bilateral es pot anticipar la seva evolució
- Gràcies a La Marató de TV3, l’estudi continuarà ara amb l’ampliació del grup de pacients analitzats, que permetrà conèixer, amb la mateixa tècnica, l’evolució de pacients asimptomàtics i pacients amb símptomes lleus de COVID-19. Les dades obtingudes permetran definir perfils de malalts amb COVID-19 segons la seva evolució clínica.
- L’estudi destaca respecte d’altres de les mateixes característiques per la seva metodologia, ja que s’ha centrat en avaluar candidats a biomarcadors en les primeres fases de la malaltia d’una forma consistent.
La identificació d’unes proteïnes en un pacient que ingressa per COVID-19 amb pneumònia bilateral permetria preveure la seva evolució clínica i anticipar-se al tractament que pot necessitar, amb només una analítica de sang en el moment de l’ingrés.
Aquesta és una de les descobertes que ha fet el grup de recerca Malaltia Inflamatòria articular, metabolisme ossi i malalties autoimmunes sistèmiques de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT), del que n’és responsable el Dr. Jordi Gratacós, cap del Servei de Reumatologia, i que ara publica la revista científica Scientific Reports de l’editorial Nature.
L’estudi, liderat pel reumatòleg Joan Calvet, ha identificat un panell de proteïnes que s’expressen diferent en funció dels malalts de COVID-19 que ingressen amb pneumònia bilateral. “Hem vist que hi ha unes proteïnes que s’expressen d’una manera determinada en pacients amb coronavirus que tenen una evolució favorable i no necessiten medicació específica, mentre que aquestes mateixes proteïnes es comporten diferent en pacients amb una evolució més greu i que han requerit tractament immunomodulador amb corticoides i tocilizumab”, explica Calvet.
“Això és important perquè a hores d’ara encara no hi ha cap tractament específic per a la COVID-19 i als hospitals ens ajudaria a discriminar quin tipus de pacient està ingressant. Si ja des d’un inici el pots portar a una sala convencional d’hospitalització perquè no requerirà més suport, o si cal començar a preparar un llit d’UCI, d’UCRI o de semicrítics”, afirma el reumatòleg del Parc Taulí. “Addicionalment, en el moment en què estiguin disponibles els fàrmacs per a la COVID-19, actualment en vies d’aprovació per les diferents agències reguladores, aquests biomarcadors ens ajudarien a fer una selecció més acurada dels candidats a rebre’ls”.
L’estudi clínic també destaca per la metodologia emprada, ja que es va extreure sang de 20 pacients —10 de cada tipus en funció de si tenien o no una evolució hospitalària favorable—, al llarg de quatre dies consecutius des del moment de l’ingrés. “Això dona consistència a l’estudi perquè no és només que es trobi una proteïna elevada el primer dia, sinó que s’ha anat veient que aquestes proteïnes s’expressen de diferent manera en els dos grups de malalts en els quatre moments que s’ha extret la sang”, explica Calvet, que afegeix: “Això el diferencia d’altres investigacions que només treuen una mostra un dia puntual; per això tenim més probabilitat que els biomarcadors que haguem observat siguin reals de gravetat o no gravetat de la COVID-19”.
La Marató de TV3 permetrà ampliar l’estudi amb nous grups de pacients
Gràcies a l’obtenció d’una beca de La Marató de TV3 dedicada a la COVID-19, el grup de recerca de l’I3PT podrà ara ampliar el seu estudi i iniciar una nova fase de validació d’aquestes proteïnes amb nous grups d’individus.
Tal com explica Calvet, ara caldrà mirar aquestes proteïnes en pacients amb COVID-19 asimptomàtics —detectats en un cribratge amb una prova PCR— i en pacients que tenen símptomes molt lleus —que hauran sigut detectats perquè han anat a Urgències però no han requerit hospitalització—. Així mateix, es tornarà a agafar malalts amb pneumònia bilateral, com en la primera fase de l’estudi, per tal de validar aquestes proteïnes amb tots aquests grups de persones. “Això vol dir que els resultats que hem obtingut els validarem amb més volum de gent per veure que realment aquests proteïnes tenen capacitat de discriminació”, afegeix Calvet.
L’objectiu és, segons afirma el reumatòleg, obtenir un panell de proteïnes que tingui capacitat d’identificar, en el moment que arriba el pacient a urgències i a través d’un test ràpid de sang, si pot tornar a casa o cal anticipar l’ingrés hospitalari, conclou Calvet.
Leave a Reply