Un estudi demostra que la sèrum teràpia intensiva a la pancreatitis aguda pot ser perjudicial
- Mireia Córcoles
- no comments
- L’I3PT participa en un estudi internacional publicat a la revista The New England Journal of Medicine que canvia el tractament actual d’aquesta malaltia, atès que pot ser inclús perjudicial per als pacients
L’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) ha participat en un estudi internacional que canvia el tractament actual dels pacients amb pancreatitis aguda. Els resultats de l’estudi, en què hi han treballat les investigadores Alba Lira i Laura Llovet, del Servei d’Aparell Digestiu, i amb la col·laboració d’Andrea Campos, del Servei de Cirurgia General i Digestiva, demostren que l’ús de sèrum intravenós abundant durant les primeres hores i dies d’ingrés no és recomanable. A més, prova que no només no prevé complicacions, sinó que inclús pot arribar a ser perjudicial per als pacients que pateixen la malaltia.
Els resultats de l’estudi demostren que l’ús de sèrum intravenós abundant durant les primeres hores i dies d’ingrés no és recomanable
L’estudi WATERFALL, que s’ha dut a terme en 19 centres sanitaris i de recerca d’Espanya, l’Índia, Itàlia i Mèxic amb la participació de 249 pacients, i sota el lideratge de l’Hospital General Universitari Dr. Balmis (Alicant), ha estat publicat a la revista The New England Journal of Medicine (NEJM), la més prestigiosa del món en medicina clínica.
La pancreatitis és una malaltia que pot ser moderada o greu i és el resultat de la inflamació aguda del pàncrees i del teixit que l’envolta. Actualment, és la tercera causa d’ingrés per malaltia de l’aparell digestiu. La pancreatitis aguda produeix nàusees, vòmits i un dolor abdominal intens, que generalment desapareix en pocs dies amb tractament. No obstant això, en un de cada tres casos, poden haver-hi complicacions que afecten el pàncrees i fins i tot altres òrgans.
El tractament dels últims anys per als pacients que ingressaven per pancreatitis aguda recomanava la infusió abundant de sèrums amb l’objectiu d’aportar una gran quantitat de líquid per millorar el reg sanguini del pàncrees. L’estudi publicat demostra que aquesta pràctica no és recomanable ja que pot produir una sobrecàrrega de volum del sistema circulatori i, fins i tot, pot augmentar el risc de complicacions cardio-pulmonars.
Aquesta conclusió podria canviar la pràctica clínica actual de la pancreatitis aguda a nivell mundial
Aquesta conclusió podria canviar la pràctica clínica actual de la pancreatitis aguda a nivell mundial, ja que l’estudi ha estat qualificat de “Landmark study” per la NEJM. La revista publica un editorial en el qual s’indica quants fluids s’han administrar als pacients.
Referència de l’article
E. de-Madaria, J.L. Buxbaum, P. Maisonneuve, A. García García de Paredes, P. Zapater, L. Guilabert, A. Vaillo-Rocamora, M.Á. Rodríguez-Gandía, J. Donate-Ortega, E.E. Lozada-Hernández, A.J.R. Collazo Moreno, A. Lira-Aguilar, L.P. Llovet, R. Mehta, R. Tandel, P. Navarro, A.M. Sánchez-Pardo, C. Sánchez-Marin, M. Cobreros, I. Fernández-Cabrera, F. Casals-Seoane, D. Casas Deza, E. Lauret-Braña, E. Martí-Marqués, L.M. Camacho-Montaño, V. Ubieto, M. Ganuza, and F. Bolado, for the ERICA Consortium. Aggressive or Moderate Fluid Resuscitation in Acute Pancreatitis. N Engl J Med 2022;387:989-1000. DOI: 10.1056/NEJMoa2202884. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2202884
Leave a Reply