No fer dieta específica per preparar una colonoscòpia no té implicacions en els resultats
- Posted In:
- Divulgació científica
- Notícies
- Mireia Córcoles
- no comments
- Un estudi liderat per l’I3PT constata que no seguir una dieta restrictiva abans d’una colonoscòpia, no afecta paràmetres de qualitat ni d’eficiència, i millora la tolerabilitat i la satisfacció del pacient
- Aquest descobriment té implicacions clíniques significatives, ja que pot millorar l’acceptació de la colonoscòpia i la participació en el programa de cribratge de càncer colorectal
- Els resultats també tenen un gran impacte en la gestió de la programació de les proves, pel fet que permet molta més flexibilitat i podria millorar l’eficiència de la unitat
Un estudi científic ha revelat nous resultats sobre la preparació dels pacients que s’han de sotmetre a una colonoscòpia. La investigació, publicada a la revista Endoscopy International Open, ha demostrat que no seguir una dieta restrictiva abans d’una colonoscòpia no implica una inferioritat en els resultats de la preparació ni en la qualitat de la prova.
L’assaig clínic liderat per Salvador Machlab, digestòleg i investigador de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT), ha confirmat que els pacients poden seguir la seva dieta habitual abans de fer la prova i aconseguir igualment una adequada neteja de l’intestí.
Tradicionalment, la preparació per a una colonoscòpia involucrava una dieta de tres dies baixa en fibra juntament amb una solució evacuant. Aquesta pràctica es considera com la part més feixuga de la intervenció per als pacients, ja que té un impacte negatiu en la seva qualitat de vida i, sovint, els desmotiva a repetir la prova –amb el risc que comporta a l’hora de detectar i prevenir un possible càncer colorectal, segons apunta Machlab.
De fet, un estudi previ liderat per aquest mateix investigador ja va demostrar que seguir una dieta baixa en residus d’un sol dia –en lloc de tres dies– no comprometia la qualitat de la neteja del còlon, ni els resultats de la prova. Tanmateix, aquest nou estudi publicat va un pas més enllà i constata que es pot evitar completament aquesta dieta i oferir una opció amb millor tolerabilitat per al pacient.
Els resultats de l’estudi –seleccionat com a article d’especial rellevància al Congrés de la Asociación Española de Gastroenterología i la European Society of Gastrointestinal Endoscopy– són molt positius, ja que la taxa d’èxit en la neteja del còlon ha sigut superior al 95%, és a dir, que en 95 de cada 100 pacients, el risc que no es detectin lesions significatives per la presència de femta a la colonoscòpia és molt baix.
“La neteja és el factor més important per fer una colonoscòpia de qualitat i amb la dieta lliure no s’ha compromès els indicadors de qualitat o eficàcia de la prova”, explica l’investigador, que afegeix: “En un futur podria implicar un canvi en els protocols de preparació i en les guies clíniques”.
L’estudi multicèntric ha inclòs una mostra de 582 persones d’entre 50 i 69 anys que participen en el programa de cribratge de càncer de còlon.
Machlab explica que “encara que es tracti d’una mostra seleccionada és un bon punt de partida per validar els resultats amb nous estudis i fer-los més generalitzables”.
Beneficis per a la pràctica clínica
La demanda creixent de colonoscòpies ha dut a un increment progressiu de la càrrega assistencial de les unitats endoscòpiques. En aquest sentit, l’estudi també aporta resultats positius quant a la gestió de les intervencions, ja que l’eliminació de la restricció dietètica podria permetre més flexibilitat de les proves en simplificar el protocol de preparació i millorar l’experiència dels pacients.
Referència de l’estudi
Machlab, Salvador et al. “Restrictive diets are unnecessary for colonoscopy: Non-inferiority randomized trial.” Endoscopy international Open Vol. 12,3 E352-E360. 7 Mar. 2024, doi: 10.1055/a-2256-5356
Leave a Reply