- Comunicació Parc Taulí
- no comments
ITEMAS, I3PT, FENIN i SEIB organitzen l’acte estatal més important que reuneix l’ecosistema innovador en tecnologia sanitària
- Actors destacats del sector industrial, el sector hospitalari i la xarxa de bioenginyers espanyols es reuneixen en la jornada “Matchmaking Tecnologia Sanitària – Diagnòstic In vitro: impuls a la cadena de valor en salut”
- L’objectiu d’aquesta jornada és donar suport a la creació de teixit industrial d’alt valor, validar noves innovacions tecnològiques, definir nous models de negoci i posar en marxa la nova cadena de valor de la sanitat “Smarth Health Value Chain”
Si es vol desenvolupar un sistema de salut de referència i sostenible cal fer reformes per tenir un marc d’estabilitat, incrementar la inversió econòmica, potenciar la col·laboració público-privada, i millorar l’accés a la innovació. Aquesta és una de les conclusions principals a la qual han arribat els experts del sector de la innovació hospitalària que han participat en la jornada “Matchmaking Tecnologia Sanitària – Diagnòstic In vitro: impuls a la cadena de valor en salut”, que ha organitzat aquest dijous la Plataforma de Dinamització i Innovació de les capacitats industrials del SNS i la seva transferència efectiva al sector productiu (ITEMAS), l’Institut de Recerca i Innovació Parc Taulí (I3PT), la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària (FENIN) i la Societat Espanyola d’Enginyeria Biomèdica (SEIB) al Parc Taulí de Sabadell.
L’objectiu de la jornada ha estat donar suport a la creació de teixit industrial d’alt valor, validar noves innovacions tecnològiques, definir nous models de negoci i posar en marxa la nova cadena de valor de la sanitat “Smarth Health Value Chain”.
En el context actual de recuperació econòmica i de restabliment de l’activitat sanitària després de la millora de la situació provocada pel Covid-19, es posa encara més de manifest la necessitat de col·laborar i de compartir coneixement. Així mateix, la innovació es presenta com el repte fonamental per a l’economia dels països i els seus actors. Per aquest motiu, un dels fets més destacats i que converteixen aquesta jornada en un referent estatal és que ha reunit en un mateix escenari a la patronal d’empreses tecnològiques FENIN, a start-ups, empreses del sector hospitalari, grups de recerca, i a la societat científica i professional d’enginyers biomèdics SEIB, els quals han col·laborat per impulsar la creació d’ecosistemes oberts orientats el desenvolupament de nous processos, serveis, productes i la col·laboració público-privada.
La jornada ha comptat amb la participació de l’ecosistema innovador hospitalari més rellevant del país. Carlos Sisternas, director de Fenin Catalunya, Ivan Planas, subdirector del Servei Català de la Salut, i Lluís Blanch, director de l’I3PT i coordinador actual d’ITEMAS, han inaugurat el Matchmaking. Tots ells han coincidit a destacar la importància de fomentar la innovació en el sector de la salut per aconseguir un sistema sanitari avançat i actualitzat. “La innovació ens permetrà afrontar qualsevol situació amb les màximes garanties possibles, per això, és necessari que tinguem un sistema i un entorn estable amb el mínim d’obstacles possibles”, ha assenyalat Planas. Així mateix, el subdirector del Servei Català de la Salut també ha subratllat la importància de la col·laboració público-privada en l’àmbit de la innovació.
Per la seva banda, Ramon Maspons, director d’Innovació de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Joan Martí, director d’Estratègia Empresarial a Acció (Generalitat de Catalunya) i Antoni Maneu, Human Health Division a HIPRA, participants en el debat central de l’acte, han posat l’accent en la necessitat de millorar la inversió en I+D+i, potenciar la col·laboració público-privada i crear un entorn més estable i accessible per a empreses i startups.
“Hem de fer les coses de manera diferent i treballar en esquemes diferents si volem desenvolupar un sistema de salut capdavanter i sostenible. No tenim alternativa. Cal fer reformes, definir una estratègia clara, crear esquemes de col·laboració i contractació diferents i més basats en la confiança, i tenir un marc d’estabilitat financer”, ha assenyalat Maspons.
Els experts han coincidit que “el sector salut és un sector estratègic i és clau per a l’economia del nostre país, per això, cal apostar clarament per aquest sector”. En aquest sentit, Maspons ha apuntat que els fons Next Generation han nascut per “afavorir la recuperació i l’increment de la resiliència del sistema” i seran clau per anar “cap a un major finançament per a la I+D+i i el desenvolupament de cadenes de valor estratègiques”.
L’acte de matchmaking també ha comptat amb diferents espais de pitchings i reunions bilaterals entre els participants. L’objectiu d’aquests espais ha estat posar en valor els perfils multidisciplinaris que treballen en innovació sanitària i transferència, així com posar en contacte startups, empreses i investigadors per fomentar futures col·laboracions i afavorir la creació de noves empreses i que la tecnologia arribi al mercat. Per part de l’I3PT, el doctor Jordi Gratacós va presentar el seu grup de recerca A8G2 – Malaltia Inflamatòria articular, metabolisme ossi i malalties autoimmunes sistèmiques, i el doctor Juan F. Delgado de la Poza i Xavi Gallego van presentar Taby Diagnostics, spin-off creada a l’Institut.
Leave a Reply