Tecnologia per empoderar el pacient i gestionar l’estrès davant d’un procés quirúrgic
- Post Tags:
- innovació
- Innovació tecnològica
- STARS
- Posted In:
- Notícies
- Mireia Córcoles
- no comments
- El projecte europeu STARS-PCP, en el qual hi participa l’I3PT, comença la fase de validació de les dues solucions finalistes que ajudaran els pacients que hagin de sotmetre’s a una operació
La gran majoria de persones que han de sotmetre’s a una intervenció quirúrgica experimenta una situació d’estrès i angoixa; que comença amb el procés pre-operatori, s’incrementa exponencialment en el moment de l’ingrés, i es manté en els dies posteriors a l’operació. L’evidència demostra que aquest estrès té efectes perjudicials en el pacient, com pot ser un increment de la mortalitat, complicacions durant l’ingrés, o augment del risc de re-hospitalització, entre d’altres.
Davant d’aquesta situació, cinc institucions hospitalàries de referència a Europa —entre les quals hi ha l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT)— s’han consorciat per liderar un projecte que, dins d’un marc de compra pública precomercial, trobi diferents solucions que empoderin els pacients mitjançant serveis professionals de prevenció de l’estrès i de recuperació.
En concret, el projecte anomenat “Capacitar els pacients amb serveis professionals per evitar l’estrès i recuperar-se” (‘STARS’, per les seves sigles en anglès) busca que empreses europees dissenyin, desenvolupin i aprovin una eina de suport que ajudi els pacients i les seves famílies o cuidadors a gestionar l’estrès i l’ansietat provocada per una intervenció quirúrgica, des del moment que es planifica l’operació fins que es rep l’alta mèdica.
“Amb aquest projecte posem en relleu la importància que donem a l’esfera emocional dels pacients, que influeix de manera substancial en els resultats de l’operació i en la seva evolució”, explica Andrea Vallejo, anestesista i investigadora principal del projecte de l’I3PT.
Aquesta gestió de l’estrès permetrà reduir els efectes secundaris dels fàrmacs sedants i escurçarà l’hospitalització i el temps de recuperació, beneficis que es tradueixen també en un estalvi de recursos físics i humans dels hospitals.
El projecte STARS, que es va iniciar al 2017 gràcies a la convocatòria Horizon 2020 de la Comissió Europea, compte amb un pressupost de 3,26 milions d’euros. A la fase actual del projecte, els socis han començat a validar dos prototips presentats per les dues empreses seleccionades que, a través d’una aplicació mòbil, es mesura l’estrès del pacient i li dona eines perquè pugui gestionar-lo.
Alguns exemples d’aquestes eines són informació sobre l’operació i l’hospitalització, guies per auto-mesurar-se l’estat d’ànim, recursos per crear un entorn hospitalari més relaxat a través de la regulació de les llums de l’habitació, propostes musicals o de lectura, o tècniques de respiració. Així mateix, aquestes apps també permeten als familiars seguir l’evolució de l’operació.
Per validar aquestes dues propostes, els socis del projecte han seleccionat 24 pacients perquè testegin les aplicacions. Les empreses incorporaran les seves opinions i la dels equips mèdics, perquè finalment es puguin comercialitzar les solucions perquè se’n puguin fer ús de manera extensa.
“La tecnologia ens ha ajudat a gestionar aquesta esfera tan important i descuidada i ens donarà eines que permetran empoderar el pacient, donant-li un paper actiu perquè estigui informat i pugui prendre decisions de forma autònoma”, conclou la doctora Vallejo.
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No727585.
Leave a Reply