Comença un projecte per detectar l’hepatitis C en pacients asimptomàtics
- Post Tags:
- beca
- cancer
- càncer de fetge
- hepatitis c
- Posted In:
- Notícies
- Mireia Córcoles
- no comments
- L’hepatitis C és un virus que afecta fonamentalment el fetge i que a llarg termini pot produir cirrosi hepàtica i càncer si no es tracta a temps, però l’aparició de símptomes tardans en dificulta el diagnòstic
- El Parc Taulí ha rebut una beca de l’AEEEH per a la detecció i diagnòstic actiu de pacients pre-quirúrgics majors de 50 anys infectats i que encara no ho saben
Una infecció silenciosa, potencialment mortal
Actualment 58 milions de persones tenen infecció crònica pel virus de l’hepatitis C, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que calcula que al 2019 va provocar 290.000 morts. Aquesta infecció vírica, que pot causar des de malalties lleus a malalties greus com cirrosi hepàtica i càncer, presenta un gran repte: és una infecció asimptomàtica en la majoria de la gent.
Amb l’objectiu de trobar pacients amb hepatitis C no diagnosticada, la investigadora del grup Malaltia inflamatòria intestinal, hepàtica i Helicobacter pylori de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) Mercè Vergara ha posat en marxa un projecte per detectar activament aquests pacients realitzant una serologia prèvia a qualsevol procés quirúrgic.
Entre el 20 i el 30% de persones que s’infecten amb el virus de l’hepatitis C es curen de forma espontània, és a dir, que el seu cos elimina el virus sense necessitat de tractament, explica la investigadora. No obstant això, en l’altre 70% de casos, la infecció es cronifica i, en el 20% d’aquests casos, evolucionen a cirrosi hepàtica i càncer de fetge en un període llarg de temps, que pot oscil·lar de 20 a 30 anys.
El gran problema, apunta la investigadora, és que la majoria de casos no presenten símptomes.
“El pacient pot no assabentar-se’n durant dècades i la infecció està molts anys sense diagnosticar”, subratlla Vergara
Quan la malaltia es fa visible, ho fa amb complicacions de la cirrosi hepàtica, com l’ascites (acumulació de líquid a la panxa), icterícia (coloració groguenca de la pell) o encefalopatia hepàtica. Com que es detecten de forma tardana, això pot acabar produint la mort o requerir un transplantament hepàtic.
Detectar i eliminar del virus
Actualment hi ha dos grans grups de persones amb la infecció i que encara no ho saben. Per un costat, explica Vergara, aquelles persones que abans del 1992 van rebre transfusions de sang o hemoderivats sense analitzar, ja que la infecció no era coneguda i no es podia detectar –que ara majoritàriament tenen més de 80 anys–, i, per altre, persones d’entre 50 i 60 anys que de joves van tenir contacte amb drogues injectables.
“Estem buscant activament aquests dos grups de gent” per tal de detectar-los la infecció i oferir-los un tractament”, explica Vergara. Per fer-ho, determinaran com a pràctica clínica la serologia de l’hepatitis en 6.000 pacients de més de 50 anys que s’hagin de sotmetre a un procés quirúrgic tant ambulatori com hospitalari coincidint amb l’analítica habitual, com ja es fa de forma habitual en les embarassades o en els donants de sang.
Això serà possible gràcies a la beca que ha rebut el projecte titulat “Detección y eliminación de hepatitis C activa en el ámbito de cirugía programada”, en el marc de les Becas Gilead de Proyectos de Microeliminación en Hepatitis C y epidemiología en hepatitis D, de l’Asociación Española Para El Estudio Del Hígado (AEEH), amb un finançament de 29.400 euros. El projecte esta liderat per la investigadora Mercè Vergara, coordinadora de la Unitat d’Hepatologia del Servei de l’Aparell Digestiu, en col·laboració amb el Servei de Laboratori i el Servei d’Anestèsia del Parc Taulí.
Un cop analitzats els resultats, l’equip investigador farà un estudi de cost-efectivitat i en funció dels resultats es proposarà mantenir-ho com a pràctica clínica de l’Hospital.
Tractament actual
A la dècada dels 90, els primers tractaments per a l’hepatitis C tenien una eficàcia del 8-12% i presentaven moltes contra-indicacions. Al llarg dels anys, s’ha aconseguit una millora molt considerable, sobretot a partir del 2014 quan van sortir un grup de medicaments, que actualment ja mostren uns resultats de curació del 95-100% de la infecció i amb efectes inexistents o lleus.
Aquests nous tractaments també han tingut un gran impacte en el sistema de salut ja que l’hospitalització de pacients amb hepatitis C descompensada actualment és gairebé nul·la, explica Vergara.
“Un cop tractats aquests pacients que teníem detectats, ara comencem la cerca activa de pacients asimptomàtics i que desconeixen que tenen la infecció per poder-los administrar aquests tractaments de la infecció pel virus de l’hepatitis C evitant la posterior comorbiditat d’aquesta”.
Leave a Reply