- Mireia Córcoles
- no comments
- L’Institut ha creat un nou grup d’investigació associat dedicat a la medicina materno-fetal, per estudiar aquelles patologies relacionades amb l’embaràs, que afecten tant la mare com el fetus
- L’objectiu és impulsar la investigació per millorar el maneig d’aquestes patologies i millorar el maneig i tractament d’ambdós pacients
En els darrers anys, ha augmentat l’interès per conèixer millor el fetus i això n’ha impulsat la seva recerca, que s’ha vist propulsada pel progrés tecnològic en les tècniques d’imatge i les tècniques genètiques. En aquest context, la investigació en medicina materno-fetal ha experimentat un gran avenç en la implementació d’estratègies de predicció, diagnòstic i tractament de les condicions que afecten l’embaràs i posen en risc la salut de la mare, el fetus –considerat com un pacient individual– o de tots dos.
L’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) ha creat un grup de recerca associat en medicina materno-fetal, sota la coordinació de la ginecòloga Montserrat Comas, especialista del Servei de Ginecologia i Obstetrícia del Parc Taulí, per impulsar aquesta investigació del fetus i la mare i millorar el diagnòstic, maneig i tractament d’ambdós pacients.
“Dúiem temps fent estudis i col·laborant amb altres entitats, i vam adonar-nos que la nostra activitat de recerca estava en creixement i que estàvem en un moment òptim per crear un grup que ordenés i impulsés la nostra investigació en medicina materno-fetal“, explica la investigadora principal de grup, integrat en l’Àrea d’Epidemiologia, Millora Assistencial i Cronicitat de l’I3PT.
Actualment el grup el formen nou investigadors i investigadores, que en la seva totalitat són ginecòlegs i obstetres. “La nostra intenció és incorporar també altres perfils professionals de l’àmbit de la medicina materno-fetal i l’obstetrícia ”, afirma.
L’àrea d’estudi de la investigació materno-fetal
“La medicina materno-fetal es caracteritza per tenir dos pacients alhora: la mare i el fetus, el benestar dels quals hem de tenir en compte simultàniament durant les diferents etapes de la gestació”, diu Comas.
D’una banda, les patologies a nivell matern més freqüents són els trastorns d’hipertensió, la diabetis i altres endocrinopaties de la gestació i la prematuritat (que pot ser deguda per l’aparició de contraccions prematures i/o una ruptura prematura de les membranes amniòtiques). Per altra banda, el fetus es pot veure afectat per un retard de creixement intrauterí, per malformacions o per alteracions genètiques.
No obstant això, hi ha condicions maternes que poden afectar el fetus.
“Podem trobar-nos, per exemple, amb un problema d’insuficiència placentària que, degut a la disfunció d’aquesta placenta, provoqui a la mare una preclàmpsia”, que és una malaltia de l’embaràs caracteritzada per tensió arterial alta i que pot afectar altres òrgans i, simultàniament, el flux sanguini inadequat a la placenta afecti el fetus provocant un retard de creixement, augmentat el risc de prematuritat i de presentar complicacions neonatals”.
D’un inici, el grup de recerca ha centrat les línies d’investigació en els marcadors de la insuficiència placentària, els marcadors de prematuritat, el diagnòstic prenatal de malformacions o anomalies genètiques, la diabetis i la psiquiatria perinatal.
Pel que fa a la psiquiatria perinatal, s’està treballant per millorar el control gestacional de dones amb malalties psiquiàtriques, consum de drogues, així com dones que han patit una pèrdua gestacional.
Properament, en col·laboració amb el grup de Psiconeuroendocrinologia i estrès en psicosi de l’I3PT, ens agradaria portar a terme un estudi per analitzar com el mindfulness pot contribuir a reduir l’ansietat de les embarassades a qui se’ls diagnostica que el seu fetus té una malformació o malaltia genètica”.
Col·laboracions amb entitats de referència
El grup de recerca materno-fetal actualment treballa en diferents estudis en col·laboració amb altres hospitals de referència, com l’Hospital Clínic Barcelona–en el projecte OPTIM, per investigar el risc de part prematur i d’infecció intraamniòtica en els casos d’amenaça de part prematur–; amb l’Hospital Universitari Vall d’Hebron –en el projecte GRAFD, per millorar el maneig dels bebès amb retard de creixement utilitzant marcadors angiogènics en la sang de la mare, i en el projecte PRESCTWIN –en la predicció de la preclàmpsia en embarassos de bessons.
Leave a Reply