El Comitè d’Ètica i Investigació amb Medicaments del Parc Taulí, posicionat de nou com el 4t d’Espanya
- Post Tags:
- Assaigs clínics
- CEIm
- Posted In:
- Notícies
El Comitè d’Ètica i Investigació amb Medicaments (CEIm) del Parc Taulí ha sigut classificat novament com el 4t d’Espanya i el 3r de Catalunya en l’activitat realitzada d’avaluació d’assajos clínics amb medicaments durant el 2023, segons el rànquing que elabora anualment l’Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS).
La llista, liderada pel CEIm de l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón de Madrid, posiciona els 25 comitès de l’estat que més avaluacions han fet d’assaigs clínics amb medicaments realitzats en humans. Aquests 25 organismes són els responsables del 90% de l’activitat d’avaluació que es fa actualment a tot el territori espanyol.
En concret, el Parc Taulí va avaluar un total de 62 projectes amb assaigs clínics amb medicaments l’any passat, fet que representa un 7% del total de projectes d’aquestes característiques valorats al llarg del 2023 al país.
En un entorn tan competitiu, seguir-nos mantenint com un dels millors comitès d’Espanya dona valor a la feina que fa diàriament tota la secretaria tècnica del CEIm i reflecteix la confiança dipositada en nosaltres per part de la comunitat mèdica”, assegura Miquel Àngel Seguí, president del CEIm i coordinador de l’àrea de recerca de càncer de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT).
Segons Seguí, els excel·lents resultats aconseguits “no es poden explicar sense destacar la gran capacitat d’adaptació de l’equip”. I és que, des d’inicis de 2023, és obligatori fer l’avaluació d’assaigs clínics amb medicaments de manera coordinada amb la resta de països d’Europa a través del Clinical Trials Information System (CTIS), una base de dades que s’ha desenvolupat per harmonitzar el procés de sol·licitud, avaluació i supervisió dels assaigs clínics a l’espai econòmic europeu. En aquest context, el CEIm del Parc Taulí és un dels comitès del país alineat amb aquest nou marc d’avaluació.
D’ençà que va ser acreditat per primera vegada l’any 1994 –i renovat posteriorment cada 4 anys – el CEIm del Parc Taulí s’ha convertit en un dels més actius a nivell nacional en l’avaluació d’estudis clínics. Només en el període de 2020 a 2023, el comitè presidit per Seguí ha valorat 256 assaigs clínics amb medicaments, contribuint significativament al progrés de la recerca mèdica i al desenvolupament de noves teràpies per millorar la salut i el benestar dels pacients.
Les funcions dels CEIm
Els CEIm són organismes independents acreditats, d’acord amb el Real Decreto 1090/2015, per avaluar i emetre dictàmens sobre estudis clínics amb medicaments i investigacions clíniques amb productes sanitaris.
Concretament, un CEIm avalua totes aquelles investigacions que tinguin com a finalitat el desenvolupament de fàrmacs per a l’ús en persones. D’acord amb això, emet un dictamen sobre el protocol de l’assaig, la idoneïtat de l’equip investigador i les instal·lacions, així com la metodologia i els documents que s’utilitzin per informar les persones participants de l’assaig.
Així mateix, els CEIm també fan un seguiment de l’assaig clínic des del seu inici fins al final.
ZAP
Zaproxy dolore alias impedit expedita quisquam.