- Oriol Capell
- no comments
- El nombre de casos de mort per suïcidi ha crescut progressivament des de l’any 2017, assolint una xifra rècord el 2022: 614 catalans es van treure la vida, un 7% més que el 2021
- Sota la coordinació de Diego Palao, cap de l’àrea de recerca de salut mental i neurociències de l’I3PT i director de Salut Mental del Parc Taulí, el grup fomenta i integrarà la investigació interdisciplinària relativa a la conducta suïcida i la seva prevenció
Sovint invisibilitzat i rodejat d’estigmes i tabús, el suïcidi és un problema de salut pública greu a escala mundial. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), el nombre de casos de mort per suïcidi ha crescut progressivament des de l’any 2017, assolint una xifra rècord el 2022: 614 catalans es van treure la vida, un 7% més que el 2021. Aquesta dada, que equival a 9,2 de cada 100.000 habitants, representa una taxa no descrita des de 2013.
Tot i que les causes darrere d’un suïcidi són multifactorials i, per tant, no es pot atribuir a la pandèmia un efecte directe en l’augment dels casos, una de les conseqüències ja visibles de la crisi sanitària de la COVID-19 és que ha sacsejat la salut mental, especialment la de la població jove, entre qui el suïcidi és ja la primera causa de mortalitat no natural en el país.
En aquest preocupant context, la prevenció del suïcidi ha esdevingut una prioritat de salut establerta pel Departament de Salut. És per això que el Parc Taulí, en col·laboració amb CatSalut i l’Observatori de Prevenció del Suïcidi de Catalunya, ha impulsat un grup motor de recerca en prevenció del suïcidi. El grup, sota la coordinació de Diego Palao, cap de l’àrea de recerca de salut mental i neurociències de l’I3PT i director de Salut Mental del Parc Taulí, fomenta i integrarà la investigació interdisciplinària relativa a la conducta suïcida i la seva prevenció. D’aquesta manera, tant la recerca epidemiològica, clínica, social i la medicoforense estaran harmonitzades i permetran que l’evidència científica obtinguda pugui ser aplicada de manera més eficient, amb un enfocament traslacional.
Un dels grans reptes pendents que teníem era la creació d’una plataforma que integrés totes les dades que actualment estan disperses en diferents sistemes d’informació i així facilitar la feina de recerca de prevenció del suïcidi als equips investigadors incorporats al grup motor”, afirma Palao.
L’investigador també reconeix que una de les barreres amb què es troben recurrentment és la manca de finançament: “Malgrat l’impacte que té en la salut pública actual, el suïcidi no és un tema que s’hagi prioritzat quant a la investigació fins ara. En aquest sentit, un dels objectius del grup motor també és conscienciar i promoure que hi hagi una inversió més important en la recerca de la prevenció del suïcidi”.
La creació del grup està alineada amb les activitats prioritàries del Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya (PLAPRESC), posat en marxa l’any 2021, i compta amb els principals instruments i agents implicats en l’assistència i la recerca de la prevenció del suïcidi al país: Pla director de salut mental i addiccions, CatSalut, Observatori de prevenció del suïcidi a Catalunya, Agència de Salut Pública de Barcelona, Agència de Salut Pública de Catalunya, CPB Serveis Salut Mental, Oficina d’innovació de l’ICS, 061 Servei d’Emergències Mèdiques, Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, Després del Suïcidi-Associació de Supervivents (DSAS), Consorci Hospitalari de Vic (CHV), Vall d’Hebrón, Hospital Sant Pau, Hospital Clínic, Hospital del Mar (IMIM) i Parc Sanitari Sant Joan de Déu i l’Hospital Universitari Parc Taulí.
“Volem avançar de forma rellevant en els resultats de la recerca de la prevenció del suïcidi. I per fer-ho necessitem tenir molta més producció científica. Amb la creació d’aquest grup motor, facilitant l’accés a dades i la col·laboració entre els investigadors que l’integrem, obtindrem més coneixement que es pugui aplicar en la pràctica assistencial i clínica”, pronostica Palao.
Periòdicament, els diferents agents que formen part del grup motor es reuneixen per fer seguiment del full de ruta i agilitzar les col·laboracions entre les entitats participants per tal de construir un ecosistema de recerca en la prevenció del risc de suïcidi. Aquest 12 de març s’ha dut a terme la segona reunió, després de la primera celebrada el passat 19 de desembre del passat any per a constituir-lo.
Leave a Reply