Accés obert a publicacions
L’Accés Obert o Open Access és una iniciativa que té com a objectiu suprimir les barreres d’accés a la literatura científica per tal d’accelerar la recerca, enriquir l’educació i permetre que es comparteixi íntegrament amb tothom amb accés lliure. Entre els seus beneficis destaca que permet, als lectors, trobar i utilitzar literatura rellevant, i als autors, adquirir major visibilitat, llegibilitat i impacte.
L’Open Access és un requisit legal obligatori per a totes les publicacions científiques resultants dels projectes finançats a la convocatòria Horizon Europe. Per acomplir-lo, es coneixen dues estratègies, derivades de la Budapest Open Access Initiative (2002):
- Autoarxiu: Permet a l’autor dipositar una còpia del seu treball d’investigació en un repositori i posar-lo a disposició de tota la comunitat. Abans, cal revisar si l’obra es troba sota drets d’explotació i permisos de l’editorial i quina és la versió permesa. Es coneix com a via verda i és la via predilecta d’accés obert.
Sherpa Romeo a nivell internacional, i Dulcinea a nivell nacional, són dos portals que recullen les polítiques de copyright dels editors sobre les versions dels articles que es poden dipositar als repositoris i els embargaments. Cal, però, revisar sempre la política de l’editorial de la revista localitzable a la seva pàgina web abans de fer el dipòsit.
- Publicacions periòdiques d’accés obert: Disseminar (publicar) els treballs en revistes amb accés obert, eliminant les restriccions d’accés al material que publiquen i els drets d’explotació i permisos. La diferència entre un article gratuït tancat i un en accés obert és que sent tots dos gratuïts, un està sota drets de propietat i l’altre no. Escollir aquesta modalitat permet no carregar quotes de subscripció ni accés als autors, però els editors poden carregar als autors taxes econòmiques per cobrir les despeses de processament de l’article (APC).
El directori DOAJ permet localitzar revistes d’accés obert perquè els autors puguin trobar aquelles revistes acadèmiques de recerca amb accés obert, revisades per experts i de qualitat. En funció de la naturalesa de la revista (només accés obert, híbrida entre accés obert i tancat, etc.), es coneixen les vies daurada, bronzejada, híbrida i diamant.
Llicències obertes
Les llicències Creative Commons (CC) són les recomanades per a la publicació en accés obert. Aquestes permeten als autors comunicar els usos permesos de la seva obra, protegint l’atribució d’aquesta en la mesura que es determini. Tot i que el reconeixement de l’autor és recomanable per a aquells que vulguin rebre atribució (CC-BY), també existeix l’opció de permetre l’ús sense atribució (CC0).
A continuació, hi ha tres variables que l’autor pot escollir:
- NoComercial (NC): Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faci un ús comercial.
- SenseObraDerivada (ND): L’obra original no permet la difusió d’obres derivades.
- CompartirIgual (SA): L’obra derivada (si està permesa) s’ha de difondre sota la mateixa llicència CC que l’obra original.
En cas de dubte, la pàgina web de Creative Commons disposa d’una eina en forma de formulari que permet generar la llicència pas a pas i obtenir el codi per inserir a l’obra: License Chooser.
Diposita en obert a l’I3PT!
El Dipòsit Digital de Documents (DDD) de la Universitat Autònoma de Barcelona és el repositori institucional d’accés obert on els investigadors del Parc Taulí poden dipositar en obert els seus treballs publicats per tal de complir amb els recents requeriments de les agències avaluadores de les carreres acadèmiques i guanyar més visibilitat.
A més, l’I3PT comparteix les metadades de les publicacions dels seus investigadors a través del seu Portal de Investigación, on es poden filtrar segons si es troben en accés obert i el tipus, així com per àrees i grups d’investigació, i camps d’estudi.