Organització institucional i estructura administrativa

La Fundació Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) es troba vinculada al Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí (en endavant, Parc Taulí), qui nomena la majoria dels seus membres al Patronat. L’I3PT és l’entitat gestora de la recerca, la investigació, la innovació, la docència en la formació científica i mèdica dels professionals i, en general, en el desenvolupament dels coneixements que sustenten el model assistencial,  i el mecenatge del Parc Taulí, assumint les funcions en matèria de desenvolupament de les activitats de suport i gestió d’aquestes, de protecció i gestió de  la propietat intel·lectual i/o industrial dels resultats obtinguts, i de transferència al mercat i a la societat dels mateixos.

Organigrama

Òrgans de govern

Patronat  

El Patronat és l’òrgan de govern i d’administració de la Fundació, la representa i gestiona, i assumeix totes les facultats i funcions necessàries per a la consecució dels fins fundacionals. 

Consulta els seus membres

Comissió Executiva 

La Comissió Executiva executa els acords adoptats pel Patronat i les funcions que aquest li encomani, fa seguiment i facilita les tasques de la Direcció i Gestió de la Fundació.  

Consulta els seus membres

Òrgan de Direcció

Direcció de Recerca i Innovació 

Designada pel Patronat. Dirigeix, organitza, gestiona i coordina les activitats de recerca i innovació de la Fundació, per a l’obtenció de recursos, establiment de normes de funcionament intern, formalització de col·laboracions  i exercir les funcions que li encomani expressament el Patronat.  

Actualment el càrrec l’ocupa Lluís Blanch 

Direcció de Gestió  

Designada pel Patronat a proposta de la direcció de Recerca i Innovació. S’encarrega de la gestió  i correcte funcionament econòmic, comptable, financer, administratiu i dels recursos humans de la Fundació, a més d’exercir les funcions que li siguin expressament encomanades pels òrgans de govern de la Fundació.  

Actualment el càrrec l’ocupa Loli Prados

Comitè Institucional de Recerca i Innovació (CIRI)

Comitè que assessora directament a la Direcció de Recerca i Innovació de la Fundació en el desenvolupament de les seves funcions.

Els membres del CIRI són designats per la Direcció de l’I3PT a proposta del
mateix CIRI, essent un mínim de 16 i un màxim de 20 membres interns considerant a la Presidència i a la Secretaria Tècnica. Els membres del CIRI pertanyen a l’I3PT, havent de tenir representació de les àrees prioritàries de l’I3PT i d’estar compost per diferents tipus de perfil investigador, incloent personal predoc i personal clínic en residència. El CIRI ha d’incorporar als responsables d’innovació, formació i qualitat de l’institut.

→ Consulta els seus membres

Comitè Assessor Científic (CAC)

El Comitè Assessor Científic és un òrgan consultiu i assessor de l’activitat de recerca i innovació del Parc Taulí. En formen part persones de reconegut prestigi nacional i internacional en les àrees de coneixement que es consideren imprescindibles per a la recerca i la innovació en biomedicina que es desenvolupen al Parc Taulí.

→ Consulta els seus membres

Comitè d’Innovació (CI)

El Comitè d’Innovació té la funció d’avaluar i prioritzar els projectes de l’I3PT, així com de donar suport en la dinamització d’aquests projectes, i impulsar les accions estratègiques necessàries per a promoure l’adopció de la tecnologia per part del Sistema Nacional de Salut. El seu principal objectiu és marcar les línies generals estratègiques d’industrialització i impulsar la transferència i l’adopció de les tecnologies per part del Sistema Nacional de Salut.

→ Consulta els seus membres

Comitè d’Ètica de la Investigació amb medicaments(CEIm)

El Comitè d’Ètica de la Investigació amb medicaments (CEIm) és un òrgan independent i de composició multidisciplinar, la finalitat principal del qual és la de vetllar per la protecció dels drets, seguretat i benestar dels pacients que participin en un projecte de recerca biomèdica i oferir garantia pública sobre aquests aspectes mitjançant un dictamen sobre la documentació corresponent del projecte de recerca, tenint en compte els punts de vista de les persones que hi participen, tenint en compte, en particular, els pacients, i/o les organitzacions de pacients.

→ Consulta els seus membres

Comitè d’Ètica d’Experimentació Animal (CEEA)

El personal que participa en activitats de recerca amb animals per a experimentació i altres finalitats científiques o docents ha de disposar de l’acreditació corresponent com a investigador o experimentador, segons escaigui. Així mateix, els investigadors han de sol·licitar i obtenir l’autorització de la Comissió d’Ètica en l’Experimentació Animal i Humana de la UAB per a cadascun dels procediments experimentals en els quals s’emprin animals per a experimentació i altres finalitats científiques o docents.

Adscrit al Comitè d’Ètica en la Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Comitè de Qualitat (CQ) 

Comitè que vetlla pel compliment del Pla de Qualitat aprovat pel Patronat. Actua com a òrgan assessor de la Direcció i està format per representants de totes les comissions de l’Institut que estan duent a terme algun pla d’acció de les temàtiques que porten, i així tenir una visió global dels plans de millora que hi ha oberts a l’Institut.

→ Consulta els seus membres

Defensora de recerca (Ombudsperson)

L’ombudsperson o síndic/a de greuges de recerca actua com a agent independent quan hi ha una sospita de mala conducta científica o conflictes professionals. És una figura degudament qualificada i de gran integritat personal, que és accessible a tot el personal investigador de l’Institut. La seva actuació sempre es fa sota paràmetres d’estricte discreció i confidencialitat, de manera que no es revela mai la informació als òrgans de govern o direcció de l’I3PT. Així mateix, l’ombudsperson de recerca té la capacitat de proposar solucions no vinculants, que han de ser aprovades als òrgans de govern de la institució, però també té la potestat per actuar d’ofici.

Actualment el càrrec l’ocupa Assumpta Caixàs

Estatuts i acords de constitució, participació i funcionament

Societats participades i percentatge de participació

Finalitat, funcions i activitats

D’acord amb els estatuts, les finalitats, funcions i activitats de l’I3PT són:  

Article 5. Finalitats Fundacionals 

La Fundació té per finalitat promoure, desenvolupar, transferir, gestionar i difondre la recerca, el coneixement científic i tecnològic, la innovació, la docència i la formació en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut. Amb aquesta finalitat ha de promoure i estrènyer les relacions i l’intercanvi de coneixements entre els investigadors i els grups de recerca que pertanyen als diversos centres i entitats de l’àmbit biomèdic, que actuen principalment en l’entorn de la Corporació Sanitària Parc Taulí (CSPT), i promoure la col·laboració amb altres institucions i entitats, prioritzant la realització de projectes conjunts; ha de recaptar fons per finançar activitats de recerca i innovació d’interès dels esmentats centres i dispositius; i ha de gestionar els recursos ordenats a la investigació que les diverses institucions i entitats que en formin part li encomanin. 

Article 6. Activitats 

6.1.- Per a la consecució dels fins fundacionals, la Fundació desenvolupa les activitats que el Patronat considera necessàries directament i/o en col·laboració amb altres entitats, institucions o persones, d’acord amb el que estableix la normativa sobre fundacions i a través dels instruments jurídics que, en cada cas, correspongui. En concret, a fi de dur a terme la finalitat fundacional, la Fundació desenvolupa les activitats que, sense ànim exhaustiu, s´enumeren a continuació: 

   a) Identificar i promoure les grans àrees de recerca i innovació en l’àmbit biomèdic de l’entorn geogràfic de la CSPT, impulsant la més estreta interrelació entre la recerca bàsica, traslacional, clínica, epidemiològica i de serveis sanitaris.

   b) Estimular i gestionar la Col·laboració interdisciplinària entre els diferents grups de recerca de l’entorn de la CSPT, i amb d’altres institucions i entitats, públiques o privades, per al desenvolupament de projectes en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut.

   c) Facilitar el finançament, l’administració i la gestió del procés de la recerca que es porti a terme a l’entorn de la CSPT, i a les institucions i entitats que formen part de la Fundació, mitjançant la promoció de programes de finançament, l’obtenció i aplicació dels fons que obtingui la Fundació i l’ordenació dels seus recursos físics, humans i econòmics.

   d) Produir i difondre a la societat els avenços científics, així com gestionar la protecció jurídica i la transferència de tecnologia i coneixements del sector productiu, i promoure, donar suport i, si s’escau, participar en empreses que es creïn a l’entorn de la CSPT amb aquest objectiu.

   e) Impulsar i gestionar iniciatives que permetin millorar la transferència i valorització dels resultats de la recerca incloent, entre d’altres, la promoció i gestió d’infraestructures de caràcter científic i tecnològic en el camp de la recerca biomèdica, incloent parcs científics i/o tecnològics, pols o qualsevol altra modalitat i representar-les davant de tercers, així com la participació en instruments específics o en altres ens amb aquests objectius. 

Aquestes infraestructures poden incorporar espais per al desenvolupament d’activitats per part de grups de recerca i per empreses del sector biotecnològic. 

   f) Gestionar instal·lacions d’àmbit biomèdic, com ara biobancs, serveis i d’altres encàrrecs que li siguin encomanats per la CSPT o les institucions o entitats que formen part de la Fundació, en el marc de les seves activitats.

   g) Promoure la docència i la formació especialitzada d’investigadors, tècnics, personal sanitari i professors.

   h) Concedir beques, borses d’estudi i d’altres ajuts econòmics per a la realització de treballs d’investigació i estades en laboratoris d’altres centres i institucions nacionals i estrangers, i per a l’adquisició i manteniment d’equipaments i utillatge de recerca.

   i) Prestar serveis de suport a la recerca en interès dels investigadors i grups de recerca dels diferents centres i institucions membres, i gestionar sistemes d’incentius a les activitats de recerca que es desenvolupin d’acord amb la normativa aplicable.

   j) Vetllar per garantir l’observança dels imperatius ètics en relació amb la recerca.

   k) Participar en les polítiques de coordinació de la recerca i la innovació biomèdica de Catalunya, projectes de recerca i xarxes d’excel·lència d’àmbit nacional i internacional.

   l) En general, qualsevol altra relativa a la gestió o prestació de serveis i recursos humans, científics, tècnics i econòmics de suport a la recerca i la innovació.

6.2.- Aquesta relació d’activitats es merament enunciativa i no limitativa. En tot moment el Patronat pot acordar la realització d’altres activitats que consideri convenients als efectes d’assolir els objectius fundacionals. 

6.3.- De conformitat i amb els requisits establerts en els articles 333-4, i 333-5 del Codi Civil Català, les esmentades activitats les podrà portar a terme la Fundació de forma directa o indirecta i, en especial, mitjançant la constitució o participació en entitats mercantils que limitin la responsabilitat dels socis, ja sigui com a soci únic o amb d’altres socis. 

6.4. – Per al desenvolupament de les seves activitats la Fundació pot recaptar fons, fins i tot recorrent a finançament extern, i subscriure convenis de col·laboració o contractes amb persones físiques o amb altres entitats públiques o privades i dur a terme qualsevol classe d’actes o negocis jurídics admesos en Dret. 

6.5.- Les activitats relacionades amb els fins fundacionals s’han de dur a terme segons les normes que les regulen específicament, mitjançant l’obtenció, si escau, dels permisos o llicències pertinents.

Resultats de les avaluacions de qualitat

Instituto de Investigación Sanitaria

Acreditació com a Instituto de Investigación Sanitaria atorgat pel Ministerio de Ciencia e Innovación. És una de les acreditacions més prestigioses per a les entitats de recerca en salut i és un reconeixement a l’excel·lència dels resultats científics i dels retorns beneficiosos .

Certificat del Sistema de Gestió de l'R+D+I

El 2023 AENOR certifica que la Fundació Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) disposa d’un sistema de gestió de la R+D+I d’acord amb la Norma UNE 166.002:2021
L’I3PT compte amb l’acreditació UNE 166002:2006 des del 2013.

Centre CERCA

Reconeixement del Patronat de la Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (CERCA) com a centre CERCA, que implica formar part de l’estructura de recerca de Catalunya, com a centre de recerca de qualitat i gestió eficaç i eficient.

Human Resources Strategy for Researchers HRS4R

El segell HRS4R dona un reconeixement públic a les institucions que progressen cap els principis de la contractació oberta, transparent i basada en mèrits.

Balanç social

Balanç social 2021

Balanç social d’altres anys:

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.