ICURA
ICURA
Implementació d’una eina digital per al seguiment telemàtic i el maneig de les seqüeles emocionals i cognitives relacionades amb la Síndrome Post-Cures Intensives (PICS): impacte en la funcionalitat i qualitat
Benvinguts a ICURA
El projecte ICURA aborda el seguiment dels pacients amb malaltia crítica una vegada han sortit de la Unitat de Cures Intensives (UCI), aportant solucions digitals que facin viable el procés de detecció de seqüeles post-UCI sense augmentar la càrrega assistencial dels professionals clínics.
Les seqüeles post-UCI fan referència a totes les dificultats físiques, però també cognitives i de salut mental, que poden aparèixer després de l’alta de l’UCI i que es relacionen amb la malaltia crítica i el seu maneig. En alguns casos, els familiars i cuidadors dels pacients atesos a l’UCI també poden manifestar dificultats en l’àmbit de la salut mental.
Per això, el projecte ICURA se centra tant en les persones que han estat ingressades a l’UCI com en els seus familiars, amb la finalitat de donar suport al seu procés de recuperació i millorar la seva qualitat de vida.
Finançament
Projectes guanyador d’una beca de La Marató 3CAT dedicada a la salut mental l’any 2022.
Duració del projecte: 3 anys
Tipus de projecte: Multicèntric, coordinat per la Dra. Sol Fernández, del grup investigació traslacional en el pacient crític de l’I3PT, adscrit al CIBERES
Dotació econòmica: 299.771,66 €
Centres participants
Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí (CCSPT)
Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT)
Universitat de les Illes Balears
Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears
Hospital Universitari Son Espases
Hipòtesi
La salut digital abasta diverses tecnologies útils i escalables per a la prevenció i el seguiment dels problemes de salut mental relacionats amb la síndrome post-cures intensives (SPCI).
Hipòtesi principal
Els pacients crítics que participin en el programa de seguiment i acompanyament digital després de l’alta de l’UCI mostraran millors nivells de funcionalitat i qualitat de vida que aquells participants que realitzin el seguiment habitual.
Aquests efectes positius també es materialitzaran en un millor pronòstic de les alteracions emocionals i cognitives dotze mesos després de l’alta de l’UCI.
Hipòtesis secundàries
La recollida diària de dades fisiològiques, clíniques i emocionals durant l’hospitalització i la implantació de wearables ens ajudarà a identificar nous factors de risc per al desenvolupament d’alteracions emocionals i cognitives relacionades amb el SPCI.
El seguiment de les famílies i persones cuidadores principals permetrà posar en relleu les dificultats emocionals i cognitives que poden aparèixer en les persones que acompanyen els pacients amb malaltia crítica.
Objectius i metodologia
Durant la pandèmia de COVID-19, hem pogut estudiar com les eines de salut digital són útils i fàcilment aplicables per ajudar a detectar i gestionar els problemes de salut que apareixen posteriors a l’UCI. De fet, el nostre grup de recerca, mitjançant el projecte PICS-COVID19, va desenvolupar una plataforma digital de seguiment per a la detecció de la síndrome post-cures intensives (SPCI) que ha estat molt ben acceptada, tant pels pacients amb COVID-19 com pels professionals clínics.
L’objectiu del projecte és investigar si el seguiment de les persones després de l’ingrés a l’UCI amb la plataforma ICURA ajuda a millorar la salut mental dels pacients, impactant positivament en la seva qualitat de vida a curt i llarg termini.
Com a objectius secundaris volem:
- Explorar quins factors demogràfics i clínics es relacionen amb el desenvolupament de les seqüeles emocionals i cognitives després de l’estada a l’UCI a llarg termini.
- Estudiar quines són les dificultats emocionals i cognitives dels familiars dels pacients crítics, tant durant la fase aguda de la malaltia com durant l’any posterior a l’ingrés.
En aquest projecte, seguirem els pacients i els seus familiars des de l’ingrés a l’UCI fins a un any després de l’alta, per observar si es produeixen alteracions emocionals i cognitives.
De manera aleatòria, un grup de pacients realitzarà el seguiment amb la plataforma ICURA, mentre que un altre grup farà el seguiment habitual. Aquesta metodologia ens permetrà veure si hi ha diferències en la qualitat de vida entre tots dos grups un any després de l’alta d’UCI.
Diagrama de la metodologia de l’estudi:
Equip
El projecte ICURA és un estudi multicèntric coordinat des de l’I3PT.
Un equip de professionals multidisciplinaris —format per psiquiatres, psicòlegs, metges intensivites, rehabilitadors i fisioteràpias, entre d’altres— així com personal de recerca de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) i l’Hospital Universitari Parc Taulí (Sabadell), i de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i l’Hospital Universitari Son Espases (Mallorca) participaran en aquest estudi per supervisar i acompanyar els pacients de l’UCI i les seves famílies.
Investigadors principals del projecte:
Impacte
Fases i resultats
- Estudi de necessitats
- Disseny d’un nou sistema de recollida de dades i panell de control
- Desenvolupament i implementació de la nova versió
- Reclutament de participants durant l’estada a l’UCI
- Seguiment de participants post-UCI
- Avaluació de la funcionalitat i la qualitat de vida als 3 i 12 mesos post-UCI
- Elaboració de base de dades
- Realització d’anàlisi estadístic
- Interpretació de resultats científics
- Presentacions en congressos
- Publicació de resultats científics
- El·laboració de la web
- Visites ciutadanes
Difusió i publicacions
Notícia
Quatre projectes en salut mental de l’I3PT, premiats amb 1,3 milions d’euros per La Marató
Llegeix la notícia