IDICIUS
IDICIUS
La transformació digital en la prevenció i gestió del risc de suïcidi en pacients adults mitjançant l’ús d’eines amb algorismes d’IA, entrenats a través de l’evidència clínica.
Benvinguts a IDICIUS
El projecte IDICIUS pretén desenvolupar i validar l’ús d’una plataforma digital per monitoritzar i predir risc de suïcidi en pacients de salut mental.
El projecte està orientat a generar nous coneixements científics en l’àmbit de la salut mental i les conductes suïcides. Aquest coneixement és essencial per impulsar la digitalització del sistema sanitari, incorporant eines basades en l’evidència i validades per a la prevenció del risc de suïcidi i el seguiment dels pacients.
L’anàlisi i l’explotació de dades de diferents fonts de dades, un dels grans reptes que afronta la transició digital a l’assistència sanitària, es realitzarà juntament amb l’ús dels avenços tecnològics en Intel·ligència Artificial (IA), medicina preventiva i personalitzada amb detecció precoç mitjançant Machine Learning (ML), que estan oferint grans oportunitats per generar valor a partir dels conjunts de dades sanitàries disponibles d’una manera eficaç i eficient. Aquestes tecnologies també ofereixen l’oportunitat de fer recerca centrada en el pacient dissenyant per primera vegada eines digitals intel·ligents especialitzades i validades per evidència i, per tant, donar resposta a les seves necessitats, oferint autogestió i recomanacions personalitzades.
Finançament
Projectes de Transició Ecològica i Transició Digital 2021. Expedient Nº
Duració del projecte: 2 anys
IP del projecte a l’I3PT: Dr. Diego Palao, Servei de Salut Mental de l’Hospital Universitari Parc Taulí, coordinador de l’àrea de recerca de Salut Mental i Neurociències de l’I3PT, i responsable de grup CIBERSAM.
Dotació econòmica: 241.500€
Hipòtesis
- L’ús d’eines digitals basades en models predictius entrenats amb tècniques d’IA ajudaria a predir i detectar els casos amb el major risc de temptativa de suïcidi i permetria el desenvolupament específic de tractaments i intervencions personalitzades per reduir el risc.
- L’ús d’eines digitals en salut mental basades en l’anàlisi de la relació entre mort per suïcidi i els factors clínics, biològics i sociodemogràfics a través de Real World Data (RWD) dels registres de la història clínica electrònica, milloraria l’eficiència i l’efectivitat en la detecció precoç i el maneig personalitzat dels casos de major risc. Això permetria el desenvolupament de sistemes d’intervenció proactius que permetrien l’adaptació i determinació del tipus i intensitat de recursos necessaris per cada situació clínica de risc de suïcidi.
Objectius i metodologia
IDICIUS persegueix dos objectius principals:
- Dissenyar una eina digital basada en models predictius basats en dades que ajudin a prevenir el risc de suïcidi mitjançant l’anàlisi de la relació entre les temptatives i/o ideacions de suïcidi, i els factors clínics, biològics i sociodemogràfics, a través de Real World Data (RWD) de registres de la història clínica electrònica (HCE).
- Dissenyar una eina digital basada en models predictius que permeti prevenir els risc de suïcidi mitjançant l’anàlisi de la relació entre mort per suïcidi i els factors clínics, biològics i sociodemogràfics a través de RWD de la HCE.
IDICIUS consistirà en realitzar un estudi retrospectiu basat en dades registrades al HCE, a través de l’aplicació d’algoritmes d’IA i machine learning entrenats mitjançant dades clíniques. L’estudi integrarà dades de diferents fonts:
- Registre electrònic HCIS de pacients en tractament al Servei de Salut Mental de l’Hospital Universitari Parc Taulí, amb una població de referència d’1 milió de persones.
- El registre del Codi Risc Suïcidi de Catalunya (CSR-cat) que incorpora informació clínica i sociodemogràfica dels casos amb temptativa de suïcidi i/o ideació de suïcidi considerats de major risc.
- El registre de suïcidis de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses (IMLCF).
- La base de dades de tractaments i fàrmacs receptats en consultes externes del Servei Català de la Salut.