El Parc Taulí ha lliurat avui les Beques Taulí 2015 amb 33 projectes guardonats i una dotació global de 106.000 euros

L’acte de lliurament de les Beques Taulí ha comptat amb la presència del Dr. Arango que ha impartit una conferència sobre la prevenció en salut mental. La novetat en l'edició d'enguany ha esta el Premi extraordinari M. Ramona Portero amb una dotació de 6.000 euros.

L’Auditori Taulí ha acollit avui l'acte de lliurament de les Beques Taulí, que anualment atorga la Fundació Parc Taulí (FPT), amb la finalitat de promoure el desenvolupament de projectes de recerca dels professionals d’aquesta institució.

L’acte ha estat presidit pel regidor de Salut de l’Ajuntament de Sabadell, Ramon Vidal, el president de la Corporació Sanitària Parc Taulí, Modesto Custodio, el president de la Fundació Parc Taulí, Francesc Gòdia, el director de Recerca i Innovació, Lluís Blanch, i el cap de Servei de Psiquiatria de l’Hospital General Gregorio Marañón, Celso Arango.

En la seva presentació, el president del Parc Taulí, Modesto Custodio, ha destacat que la recerca és imprescindible per prevenir, diagnosticar i tractar millor les malalties. Custodio ha destacat les línies d’investigació que porten a terme els professionals de la institució, amb 50 grups investigadors distribuïts en set àrees, i que realitzen “una recerca amb qualitat i excel·lència en el marc d’un model innovador sostenible”. Per la seva part, el regidor de Salut, Ramon Vidal , ha agraït l’esforç de la institució per lliurar aquestes beques, remarcant que “el coneixement ha de ser un puntal per decidir polítiques sanitàries”.

El lliurament de les Beques Taulí, promogut per la Fundació Parc Taulí, és un dels esdeveniments més emblemàtics de la Corporació Sanitària Parc Taulí. El director de Recerca i Innovació del Parc Taulí, Lluís Blanch, ha fet balanç d’aquests 17 anys de les Beques Taulí, destacant que els fons destinats a les Beques Taulí estan generats per la investigació i innovació desenvolupada pels propis professionals de la institució. La dotació acumulada des de la seva creació és de més d’1,5 milions d’euros. En aquesta 17a edició s’han atorgat 106.000€ en ajuts per al suport i la incentivació de la recerca i la innovació de la CSPT.

En aquesta 17a edició s’han atorgat 106.000€ en ajuts per al suport i la incentivació de la recerca i la innovació de la CSPT.

El director de Salut Mental Parc Taulí, Diego J. Palao, ha presentat al cap de Servei de Psiquiatria de l’Hospital General Gregorio Marañón i director científic del Centre de Recerca Biomédica en Xarxa a l’Àrea de Salut Mental de l’Institut de Salut Carlos III, Celso Arango. Arango ha impartit la conferència "El futuro de la salut mental: prevención, prevención y más prevención”. En el seu brillant discurs, ha remarcat la importància de fomentar les intervencions preventives des de la infància per detectar trastorns mentals.

En el decurs de l’acte també han intervingut l’epidemiòloga Gemma Navarro que ha explicat la seva experiència a Boston, on han realitzat una estada per desenvolupar un projecte d’investigació, amb el suport de la Fundació Parc Taulí. Posteriorment, els estudiants de Medicina de la Unitat Docent del Parc Taulí, Alba González i Xavier Ara, que van rebre un ajut en l’edició de les beques de 2014, han agraït a la institució l’oportunitat de poder participar en la investigació i la recerca mitjançant la convocatòria d’aquestes beques.

En el marc de la recerca i la innovació que es desenvolupa a la institució, també s’han presentat els guanyadors del ‘Primer concurs d’idees innovadores del Parc Taulí’ que han fet un breu resum les seves experiències: Alexandre Blanch, Susanna Portillo, Víctor Monroset i Pol Gonzàlez, amb la idea “Realització de proves radiològiques sense desplaçament del pacient”; Carlos Javier Gómez Díaz i Mar Sánchez Álvarez, amb la idea “Dispositiu de sutura mecànica per al tancament de la paret abdominal” i Javier José Pérez Acebo, amb la idea “Mecanisme per a cadira de rodes que facilita la transferència del pacient”.

Convocatòria extraordinària Premi M. Ramona Portero

Com a novetat d’aquest any de les Beques Taulí 2015 hem comptat amb una convocatòria extraordinària, el Premi M. Ramona Portero, adreçat a projectes per millorar el diagnòstic, tractament o cures dels pacients afectats de patologia diversa causada o relacionada amb un politraumatisme.

Aquest premi extraordinari ha estat possible gràcies a la solidaritat i esforç d’una mare agraïda als professionals del Parc Taulí, la Sra. Portero, per l’assistència que va rebre el seu fill després de patir un greu politraumatisme. Tots dos han estat convidats a assistir a l’acte i la Sra. Portero ha lliurat el premi en mà al professional guardonat. La donació d’aquest premi ha estat de 6.000€.

La clausura del acte ha anat a càrrec del president de la Fundació Parc Taulí, Francesc Gòdia que ha agraït als professionals del Parc Taulí “l’entusiasme amb el qual aborden els projectes”.

17a edició de les Beques Taulí. Els projectes guanyadors

En aquesta 17 convocatòria, a la qual opten 96 projectes, s’adjudica una dotació inicial de 106.000€ que es destinaran a donar ajuts per incentivar la iniciació a la recerca, per a l’avaluació i millora de processos assistencials innovadors, per a l’excel•lència en la recerca, per a projectes d’innovació, per als millors processos i també per a la iniciació en recerca dels estudiants de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la qual el Parc Taulí n’és Unitat Docent.

A la convocatòria de les Beques Taulí poden optar tots els facultatius, llicenciats i diplomats d’infermeria que estiguin en plantilla o contracte a les institucions de la Corporació Sanitària Parc Taulí, els facultatius especialistes en formació d’últim i penúltim any i els estudiants de 4t, 5è o 6è curs de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona.

En l'edició d'enguany han estat seleccionats 33 projectes dels 96 presentats:

- 17a Convocatòria de les Beques Taulí de Recerca i d’Innovació: s’han seleccionat 28 projectes de 84 sol·licituds presentades (import atorgat: 103.000 €).

En aquesta convocatòria s’inclou la Convocatòria extraordinària Premi M. Ramona Portero de 6.000 €

- 6a Convocatòria de Premi i Accèssits al Millor Procés a la CSPT: S’ha atorgat el premi de 1.500 € i l’accèssit de 500 € (import atorgat: 2.000 €)

- 6a Convocatòria d’Ajuts d’Incentivació a la Recerca per a Estudiants de Medicina de la Unitat Docent Parc Taulí: 3 beques concedides (1 beca atorgada de 500 € i 2 beques ex-aequo de 250 € cada una) de 10 sol•licituds presentades (import atorgat: 1.000 €)