Informe anual 2007 - Corporació Sanitària Parc Taulí


Estructura organitzativa > Centres > Salut Mental Parc Taulí >
Informe 2007
Director executiu: Diego José Palao Vidal


Missió

Els professionals del Centre de Salut Mental Parc Taulí compartim la missió, la visió i els valors de la Corporació Sanitària de la que formen part, que determinen un compromís per afegir valor als resultats de salut en les persones de la comunitat en què treballem.

Línies d’actuació

El canvi en la direcció del servei produït a partir de setembre de 2006, s’articula amb un Pla Estratègic elaborat d’acord amb les directrius del Pla Director de Salut Mental i Addiccions.

Les accions operatives realitzades tenen les següents dimensions bàsiques:
 

  1. Orientació dels serveis a les necessitats dels usuaris.
  2. Integració com a objectiu de millora permanent (salut mental i addiccions i atenció primària).
  3. Una visió global i de continuïtat assistencial basada en el treball en xarxa i en la multidisciplinarietat dels equips.
  4. Un enfocament comunitari en els serveis i en les prestacions.
  5. Model assistencial més preventiu, més rehabilitador i més proactiu.
  6. Una organització basada en el sistema d'atenció integrat i integral amb base territorial.
  7. Una pràctica assistencial basada en l’evidència científica.

Resultats del primer any del Pla Estratègic de Salut Mental:

La Memòria d’aquest any 2007 vol donar a conèixer els resultats quantitatius i qualitatius del primer exercici complet de l'aplicació del Pla Estratègic i Operatiu del Centre de Salut Mental Parc Taulí (CSMPT) 2007-2008, que ha orientat els importants canvis organitzatius i estructurals que estem encara protagonitzant els professionals de salut mental del Parc Taulí.

Les línies estratègiques desenvolupades han permet assolir resultats impensables fa només dos anys i que són el resultat en primer lloc de l’esforç i el compromís dels professionals del Taulí, de les sinèrgies establertes amb els professionals d’altres àmbits sanitaris –especialment de l’atenció primària- i comunitaris –serveis socials, educació i justícia -, amb les autoritats sanitàries i municipals, i per descomptat, amb les associacions de malalts i de familiars.

Per l’impacte en les persones, destacaríem els següents resultats del primer any d’aplicació del Pla Estratègic:

  1. Assolir un funcionament ordinari amb Atenció Primària de llista d’espera funcional en consultes externes – de 4 a un màxim de 6 setmanes per a pacients de primera visita -. És conseqüència de la implantació d’un model d’interconsulta-enllaç, probablement el més eficient amb els recursos humans disponibles.
  2. Reducció significativa de l’estada mitjana en els diferents àmbits d’hospitalització, facilitant l’accessibilitat als pacients en situació crítica, fonamentalment des d’urgències –l’EM d’aguts s’ha reduït en 5 dies -.

Per l’impacte en l’organització del servei i en els sistemes de treball destacaríem l’aplicació del model de qualitat EFQM, que va facilitar la planificació d’objectius i, per primera vegada, el traspàs als professionals d’acord amb el nou model DPO institucional.

També s’ha de mencionar les noves accions que al llarg de 2007 han permès al CSMPT desenvolupar aspectes claus dels serveis de salut mental a la població de la comarca:

  1. Programa d’hospitalització de subaguts, inicialment funcional, fins completar la reforma de la unitat d’aguts amb una ampliació de 6 llits. Ha resultat clau en la gestió més eficient de les unitats d’hospitalització (72 altes; EM 37,2 dies).
  2. Ampliació del programa Pla de Serveis Individualitzat (PSI-II), que a partir d’un nou disseny més eficient, ha de permetre aprofitar millor les competències dels professionals i doblar els pacients atesos el 2008 (de 40 a 80).
  3. Projecte demostratiu ProdeP- Salut Mental, formant part del grup inicial de 7 comarques que han de desenvolupar una gestió integrada en el territori dels recursos sanitaris i socials per a les persones amb dependència per causa de malaltia mental (d’acord amb la llei de la dependència).
  4. Programa Europeu Contra la Depressió (www.eaad.net): Sabadell ha tingut l’oportunitat de desenvolupar la segona fase, després de l’Eixample esquerra de Barcelona, d’un programa de millora de l’atenció de la depressió en tots els nivells assistencials –especialment en primària- i de prevenció del suïcidi. 
  5. Programa de suport a les Unitats d’Educació Especial: que permet donar una atenció específica als alumnes amb trastorns mentals greus de les unitats i que s’ha aprofitat per revisar el suport a les escoles d’educació especial.

Els principals objectius estratègics del Pla s’acabaran d’assolir al llarg dels primers mesos de 2008 i caldrà iniciar un procés participatiu per elaborar un nou Pla Estratègic de Salut Mental i Addiccions, amb la perspectiva de 2011.

Activitat assistencial

L’activitat assistencial realitzada s’ha incrementat de forma considerable, destacant primeres visites (per disminució dels pacients no presentats) així les successives, mantenint-se globalment els ratis de l’any anterior. Destacar l’increment considerable de la complexitat de les primeres visites i la millora en els indicadors de compliment de visites.

Taula I: Activitat ambulatòria 2007

Equip

Primeres visites (P)

Visites (S)
successives

Rati P/S

% Visites  urgents

 

2006

2007

2006

2007

2006

2007

2006*

2007

CSM I

1.349

1.856

12.961

15.060

9,61

8,11

1,40%

3,62%

CSM II

1.069

1.314

10.800

12.557

10,10

9,56

1,76%

6,3%

CSMIJ I-II

1.158

1.527

9.006

13.458

7,78

8,81

0,16%

1,31%

            * Inclou el registre de l’últim trimestre de 2006

Taula II: Activitat de la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica d’aguts i subaguts* 

 

2006

2007

Altes psiquiàtriques (EM dies)*

482 (21,5 d)

528 (19 d**)

Altes desintoxicació (EM dies)

95 (20,6 d)

111 (12,2 d)

Urgències

3.075

3.216

 * Nou programa de subaguts: 72 altes (EM 37,2d)
**Sense subagtus l’EM d’aguts es redueix a 17,5 dies

Taula III: Activitat dels Hospitals de Dia

Equip

Altes

Sessions

 

2006

2007

2006

2007

Adults

113

161

3.128

3.820

Adolescents

32

43

2.381

2.495

Taula IV. Activitat del Servei de Rehabilitació Comunitària Antaviana

 

2006

2007

Altes

21

33

Nombre de pacients atesos

66

89

Sessions

9.045

10.968

Activitat docent i de recerca

S’ha realitzat un esforç per estructurar i adequar les actitivats de formació continuada i docència dels MEF a les necessitats del servei:

  • Seminari sobre el futur de la Nosologia Psiquiàtrica: DSM-V i la CIE 11
  • Sessions clíniques de neuropsiquiatria i neuropsicologia (amb el Servei de Neurologia)
  • Curs d’atenció integral al malalt amb fibromiàlgia i dolor crònic (amb el Servei de Reumatologia)
  • Atenció d'Infermeria als pacients psiquiàtrics al servei d’urgències (amb el servei d’urgències)
  • Curs d’atenció al pacient amb Trastorn Límit de la Personalitat
  • Seminari de lectura de clàssics
  • Sessions bibilogràfiques i sessions clíniques ordinàries

El Pla Estratègic de la CSMPT defineix tres línies d’investigació, d’acord amb l’experiència i la trajectòria dels nostres professionals:

  1. Línia d’epidemiologia psiquiàtrica i Observatori de Salut Mental de Catalunya

En aquesta línia conflueixen projectes d’epidemiologia psiquiàtrica realitzats en Atenció Primària i els projectes d’investigació de factors de risc de l’ Observatori de Salut Mental de Catalunya, que lidera la Corporació dins del Parc de Salut de Sabadell.

  1. Esquizofrènia i altres trastorns psicòtics.

Inclou projectes d’investigació en esquizofrènia promoguts pel propi equip d’ investigació del Taulí i assaigs  clínics multicèntrics.

  1. Trastorns afectius i diferències de gènere

Es tracta d’una de les línies d’investigació de major trajectòria en la CSMPT, orientada a l’estudi dels factors etiològics en els Trastorns afectius i, en especial, a analitzar la influència del gènere. També inclou altres estudis multicèntrics d’investigació en pacients amb trastorns afectius unipolars i bipolars.

Projectes en curs

L’any 2007 ha estat l’any del Programa Europeu contra la depressió (www.eaad.net) i l’inici del projectes demostratius de ProdeP de Salut Mental a Sabadell amb l’objectiu de gestionar de forma integrada les intervencions en pacients amb dependència per malalties mentals greus.  També s’han elaborat alguns projectes de l’Observatori de Salut Mental en col·laboració amb la Fundació Parc Taulí.
A més a més, s’han iniciat les obres d’ampliació i millora dels espais dhospitalització psiquiàtrica, amb l'ampliació de 6 llits per un nou programa de subaguts.
S’ha continuat la col·laboració amb la realització de la pel·lícula documental “Una cierta verdad”, que té el suport i assessorament tècnic del Centre de Comunicació.

Línies de futur

  • Consolidar el funcionament dels canvis organitzatius i afavorir la implicació dels professionals a tots els nivells i la participació dels usuaris i de les associacions locals en l’aplicació de les intervencions, és un objectiu clau.
  • Fomentar polítiques de millora de la qualitat assistencial orientada als pacients, implantant el model EFQM de qualitat total, mitjançant el traspàs individualitzat als professionals a través de les DPO. Aquestes intervencions es concentren en:
    • Millora de l’atenció als pacients més greus (programa TMS/TMG): potenciació del treball multidisciplinar a través d’un Pla Terapèutic Individualitzat i millora de la cartera de serveis (intervencions domiciliàries i atenció a les famílies
    • Programa de cooperació amb atenció primària, per millorar el suport i l’atenció en aquest nivell dels pacients amb trastorns mentals de baixa complexitat
  • A nivell docent i de formació continuada:
    • S’han dissenyat programes docents per Atenció a Famílies, Update de patologia dual i atenció a drogodependències, Update de psiquiatria infantil i una Sessió de tractament integral dels pacients TMS
    • Acreditació docent per a la formació de psicòlegs i infermers especialistes
 
Centre de Comunicació - ccc@tauli.cat| ©2008 Corporació Sanitària Parc Taulí - www.tauli.cat