INFORME ANUAL 2008

Estructura organitzativa > Centres > Hospital de Sabadell

 

Joan Martí López Director executiu
INFORME 2008


MISSIÓ

Donar una assistència especialitzada, integral, personalitzada i de qualitat, de forma programada i/o urgent, a les persones en situació de malaltia aguda o d’agudització de malaltia crònica.

Considerar els aspectes relacionats amb la prevenció, control, rehabilitació i reintegració del malalt, sota els principis de priorització basats en la prevalença, la severitat i la complexitat dels seus problemes de salut.

Fomentar l’ús més pertinent dels dispositius existents mitjançant la cooperació amb altres agents del sistema sanitari.


LÍNIES D'ACTUACIÓ

CENTRE D'ESPECIALITATS MÈDIQUES

En el Servei de Cardiologia s’han anat desenvolupant i consolidant les activitats d’electrofisiologia cardíaca i d’hemodinàmica (tant diagnòstiques com terapèutiques) iniciades l’any anterior. Així mateix, s’ha tancat el procés d’integració d’aquesta especialitat en el marc de la Reordenació de l’Atenció Especialitzada (RAE)

El Servei de Dermatologia ha incrementat considerablement la seva activitat quirúrgica, aplicada especialment al tractament del càncer de pell.

El Servei de Digestiu ha consolidat el procés d’integració en el marc de la Reorganització de l’Atenció Especialitzada (RAE) i els grups de treball d’Atenció Primària i Hospital d’Hepatologia i Gastroenterologia. D’altra banda, ha iniciat la utilització de la càpsula endoscòpica com a nova tècnica per a l’obtenció d’imatges del tub digestiu i de diagnòstic.

El Servei d’Endocrinologia i Nutrició ha desenvolupat el programa per a la preparació i el maneig, durant la gestació, de les pacients amb diabetis pregestacional.

El Servei d’Hematologia ha reforçat el programa d’activitat transfusional, optimitzant els nivells preoperatoris d’hemoglobina en pacients de cirurgia protèsica i cirurgia digestiva oncològica, tot reduint considerablement les necessitats de transfusió en els processos quirúrgics potencialment sagnants.

El Servei de Nefrologia, conjuntament amb el Servei de Cirurgia Vascular, ha posat en marxa l’activitat d’un grup multidisciplinari per a la indicació i realització dels procediments d’accessos vascular per a l’hemodiàlisi (fístules arteriovenoses)

El Servei de Neurologia ha posat en marxa noves línies d’actuació com el tractament de l’esclerosi múltiple amb un anticòs monoclonal, la tècnica d’ecografia mesencefàlica i el tractament amb bomba d’infusió contínua d’apomorfina subcutània en pacients amb malaltia de Parkinson evolucionada. Així mateix, ha obert una nova consulta per a l’aplicació de toxina botulínica en espasticitat i una altra consulta multidisciplinària de Neuro-oncologia.

Per a l’atenció oncològica, s’ha signat el conveni de col·laboració entre la CSPT i el Consorci Sanitari de Terrassa, a fi de posar en funcionament l’Institut Oncològic del Vallès, amb la participació dels Serveis d’Oncologia d’ambdues institucions.

El Servei de Reumatologia ha desenvolupat un programa d’educació dirigit als pacients amb l’abordatge dels següents temes: osteoporosi, artritis reumatoide de debut, artritis reumatoide avançada, espatlla dolorosa i espondiloartritis anquilosant d’inici.

 

CENTRE D'ESPECIALITATS QUIRÚRGIQUES

L’ampliació del Bloc Quirúrgic Central amb un nou quiròfan (obra realitzada el 2007), el programa especial de cirurgia major ambulatòria en horari de tarda al Centre Quirúrgic Ambulatori i la utilització d’un quiròfan extern durant sis mesos, ha permès incrementar de forma notable l’activitat d’aquest centre i el nombre d’intervencions quirúrgiques dutes a terme.

D’altra banda, i a fi de donar resposta a les necessitats detectades en relació a les emergències quirúrgiques, s’ha posat en funcionament un segon quiròfan d’urgències per les tardes i també un dispositiu que permet l’obertura d’un quiròfan addicional per a urgències amb risc vital durant tots els dies de l’any.

En el marc de la RAE s’ha desenvolupat el procés d’integració del Servei d’Otorinolaringologia i s’ha fet una inversió en equipament per a les consultes dels CAP Sant Felix i Cerdanyola, que ha permès als especialistes incrementar notablement la seva capacitat resolutiva.

S’ha consolidat l’activitat d’atenció especialitzada en Cirurgia Toràcica, Cirurgia Maxil·lofacial i Cirurgia Plàstica.

El Servei d’Urologia va iniciar el programa d’atenció continuada per a l’atenció especialitzada de les urgències complexes d’aquesta especialitat, així com el tractament percutani de la litiasi renal.

El Servei de Cirurgia Vascular, conjuntament amb el Servei de Nefrologia, han estat reconeguts pel CatSalut com a unitats de referència per a la realització dels accessos vasculars (FAV) a malalts renals en tractament d’hemodiàlisi.

En el Servei d’Oftalmologia destacar l’aplicació de nous procediments o tècniques, com ara la implantació de la teràpia antiangiogènica en el tractament de la degeneració macular relacionada amb l’edat; la profilaxi de l’endo-oftalmitis postquirúrgica amb antibiòtic intracornial i l’ús d’anells intraestromals en patologia cornial.

S’ha constituït un equip multidisciplinari per al control i tractament del dolor agut postoperatori.
Les obres de millora qualitativa i l’actualització de l’equipament del quiròfan instal·lat al CAP Sant Felix, on fan activitat cirurgians del nostre centre, han permès incrementar substancialment el nombre d’intervencions de cirurgia menor ambulatòria.

 

CENTRE D'ATENCIÓ A LA DONA I A L'INFANT

S’ha formalitzat un conveni de col·laboració amb el Consorci Hospitalari de Vic i amb la Fundació Hospital Asil de Granollers per a la prestació d’assistència en Cirurgia Pediàtrica.

S’ha consolidat l’activitat de Neurocirurgia Pediàtrica, tant urgent com programada, en col·laboració amb el Servei de Neurocirurgia.

A fi de disminuir la llista d’espera de processos de Cirurgia Pediàtrica i Ginecològica, s’ha derivat activitat complementària a l’Hospital General de Catalunya.

S’han consolidat 7 places del Servei de Medicina Pediàtrica i 5 places del Servei de Ginecologia i Obstetrícia, per tal d’estabilitzar les plantilles d’ambdós àmbits.

Pel que fa a la col·laboració amb altres organitzacions, destacar la participació activa en: l’elaboració del Protocol Comarcal per a la intervenció en xarxa en situacions de risc i/o maltractament a la infància i l’adolescència;  el Projecte multidisciplinari de l’Ajuntament de Sabadell “Xarxa de la Infància” (de 0 a 3 anys);  el desenvolupament d’activitats de formació i cooperació adreçats a pacients oncològics pediàtrics de la Fundació Enriqueta Vilavechia i  l’elaboració de projectes de millora en l’atenció a pacients pediàtrics amb patologies cròniques de la Fundació Somni dels Nens.

 

CENTRE DE CRÍTICS

S’ha procedit a l’actualització del tractament dels malalts amb ictus agut i el Programa d’Atenció als malalts amb hemorràgia subaracnoidea (conjuntament amb el Servei de Neurologia, amb l’Àrea d’Urgències i amb el Servei de Radiologia Intervencionista) i dels protocols d’atenció a malalts amb síndrome coronari agut (conjuntament amb el Servei de Cardiologia i l’Àrea d’Urgències).

S’ha implantat un nou sistema de prevenció de les bacterièmies per catèter endovenós i s’ha participat, activament, en un programa de prevenció i control de la pneumònia nosocomial associada a la ventilació mecànica, obtenint uns excel·lents resultats.

El Servei de Medicina Intensiva ha posat en marxa un programa educatiu i una guia terapèutica per millorar el tractament dels malalts amb sèpsia greu al nostre país. L’important grau de consens aconseguit a internacionalment per aquests processos, ha permès desenvolupar eines dirigides a reduir la mortalitat de la sèpsia greu. Cal remarcar la rellevància d’aquestes activitats, tenint en compte la incidència anual de casos i l’eficàcia provada després de la posada en pràctica d’aquest programa i l’adopció de la metodologia de treball proposada.

 

URGÈNCIES

S’han executat les obres per a l’habilitació d’un espai per al triatge del dolor toràcic i per a la connexió del Nivell II i la sala de Preingrés.    

S’ha implantat el sistema de doble calaix per emmagatzemar la medicació i el material d’ús sanitari al Nivell II i al nou magatzem, habilitat a l’àmbit d’Urgències medicoquirúrgiques.

S’ha elaborat el Pla Funcional de la Unitat de Suport a Urgències (USU), per a malalts amb processos que necessiten observació i procediments de control, tractament i estabilització.

En col·laboració amb el Servei de Farmàcia, s’ha posat en funcionament el circuit de preparació i subministrament dels maletins de reposició, equipats amb el material i fàrmacs de ressuscitació cardiopulmonar.

 

SERVEIS D'INFERMERIA

S’ha implementat un nou model organitzatiu que té com a objectius principals la millora de la qualitat en les cures d’infermeria, mitjançant una avaluació continuada i el creixement professional i personal dels equips.

S’ha coordinat l’elaboració de les Trajectòries Clíniques per als processos de varicectomies, colecistectomies  i hernioplàsties, amb la participació i el consens dels professionals mèdics i d’infermeria implicats, a fi d’estandarditzar les actuacions assistencials en malalts amb curs clínic predecible.

S’ha posat en marxa un programa de check list quirúrgic, per a malalts programats i urgents, de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i de Cirurgia Vascular.

S’ha iniciat un sistema de registre i homogeneïtzació de cures en totes les unitats d’hospitalització quirúrgiques.

 

ÀMBIT GLOBAL DE L'HOSPITAL

Amb l’objectiu d’anar consolidant l’estructura organitzativa, cal destacar l’execució dels processos de selecció i aprovació dels plans estratègics i operatius de les següents Direccions de Servei: Cardiologia, Cirurgia General i Digestiva, Cirurgia Vascular i Angiologia, Dermatologia, Farmàcia, Hematologia, Medicina Intensiva, Nefrologia, Neurologia, Oftalmologia, Oncologia, Otorinolaringologia, Pneumologia, Reumatologia i Urologia.

Així mateix, s’ha constituït l’Equip Directiu d’Infermeria.

Pel que fa a l’activitat docent, el Ministeri de Sanitat i Consum ha acreditat al Servei d’Urologia per a la formació de metges en aquesta especialitat i ha autoritzat als serveis de Medicina Intensiva, Medicina Pediàtrica i Cirurgia General i Digestiva per ampliar la seva oferta per acollir metges especialistes en formació.

 

ACTIVITAT ASSISTENCIAL

Les altes d’hospitalització d’aguts i cirurgia menor ambulatòria de 2008 han estat un 3,5% per sobre de l’any anterior. Paral·lelament, amb l’objectiu d’augmentar la capacitat resolutiva i de donar resposta ràpida i eficaç a la demanda, s’ha fet un esforç important per reduir l’estada mitjana, que ha passat a ser 7,41 dies en aquest exercici (7,65 dies el 2007).

En l’àmbit quirúrgic l’activitat desenvolupada ha estat notablement superior a la de 2007, amb un increment del 15,25% en el total d’intervencions.

Referent a les consultes externes, se n'’ha millorat considerablement l’accessibilitat amb un increment del 14% de primeres visites, en relació al 2007. El mateix succeeix amb els hospitals de dia que han augmentat en un 6% el nombre de sessions.

El total d’urgències visitades durant aquest any ha estat de 155.115, amb una mitjana diària de 424, fet que demostra que es consolida la davallada de demanda urgent de baix nivell de complexitat a l’hospital, atribuïble al desplegament d’unitats per aquest tipus d’assistència en l’àmbit d’Atenció Primària. Tanmateix, el percentatge d’urgències ingressades ha estat del 7,47%, el que significa que la demanda d’ingrés urgent s’ha incrementat un 4%.

El 2008 ha estat un any d’elevada pressió assistencial a totes les unitats. Ha continuat la tendència, ja observada els darrers anys, d’un increment progressiu de l’edat mitjana, de la complexitat i de les taxes de dependència i problemes socials dels pacients hospitalitzats. Malgrat això, l’activitat assistencial s’ha dut a terme amb eficiència, amb estades mitjanes inferiors al benchmark per a les patologies més prevalents i paràmetres qualitatius satisfactoris (índex de reingressos, infecció nosocomial, reclamacions, mortalitat, ...).

Al 2008 s’ha rebut, per setena vegada, el guardó TOP-20 al millor hospital de l’Estat espanyol dins del grup “Hospitals amb especialitats de referència”.

PROJECTES EN CURS

  • Pla trasllat i ordenació funcional de l’edifici Taulí nou
  • Implantació del nou Sistema d'Informació Clínic i Organitzatiu (SICLÓ) de la Corporació Sanitària Parc Taulí
  • Pla d’accions per aconseguir el reconeixement com a centre de referència per a malalts politraumàtics
  • Desenvolupament de l’Institut Oncològic del Vallès
 

 

© 2009 Centre de Comunicació - Corporació Sanitària i Universitària Parc Taulí - Parc Taulí, 1, 08208 Sabadell Tel. 93 745 83 80 - ccc@tauli.cat