Informe Anual 2009- Anar a l'inici
 
 Síntesi de l'Informe Anual 2009 en pdf >>

triangle Estructura organitzativa > Centres > Albada Centre Sociosanitari

 

Joan Martí López Director executiu
INFORME 2009

MISSIÓ

Exercir, com a centre de resultats de la Corporació Sanitària i Universitària Parc Taulí (CSUPT), amb la missió de:

  • donar una assistència sociosanitària integral, personalitzada i de qualitat, a la població de la nostra àrea de referència.
  • amb criteris de priorització basats en problemes de salut.
  • incorporar els valors del malalt i el seu entorn en la presa de decisions clíniques.
  • actuar tranversalment amb l’Hospital de Sabadell i l’atenció primària fent palès el valor afegit del sociosanitari en tots els nivells d’atenció.


LÍNIES D'ACTUACIÓ

L’orientació per processos, assegurant la visió de conjunt del pacient, dels seus valors i del seu entorn és especialment important.

Com a conseqüència, resulta fonamental la gestió de casos i el treball en equip multidisciplinar que ja es produïa, com a elements clau de l’organització.

A partir de març de 2009 té lloc el traspàs de la gestió de totes les línies sociosanitàries, que passen a dependre de la Direcció de l’Albada i que incorpora la nova figura del Director de Serveis Mèdics. Es reagrupen en:

  • Geriatria (UGA, Convalescència, EAIA Geriàtrica, UFISS Geriàtrica, PADES del malalt fràgil i Hospital de dia Rehabilitador),
  • Pal·liació (Cures Pal·liatives, UFISS pal·liativa, PADES pal·liatiu i EAIA pal·liativa),
  • Demències (Psicogeriatria, EAIA de demències i Hospital de dia de demències
  • Llarga Estada.

En el decurs de 2009, i seguint la directriu establerta pel Servei Català de la Salut (CatSalut), els ingressos a la llarga estada sociosanitària estan orientats de manera prioritària a persones d’edat avançada que pateixen malalties o processos crònics amb necessitat continuada d’atenció sanitària complexa. El temps d’estada en aquest servei està determinat per la consecució dels objectius fixats en l’ingrés, que són avaluats de forma continuada, essent el temps mig d’ingrés de fins a 4 mesos.

Es continuen fent ingressos de curta durada (fins un mes i mig) per evitar la claudicació familiar, així com la millora de la qualitat de vida dels cuidadors, però es preveu que aquest tipus d’ingrés desaparegui el 2010.

D'altra banda, s’han dut a terme actuacions de millora estructural orientades a agrupar i consolidar les línies sociosanitàries abans esmentades:

  • A la 1a planta de l’Albada, per millorar la convalescència i en previsió de la seva ampliació, s’han fet petites obres d'adequació per millorar el confort dels nostres usuaris i professionals.
  • A la 1a planta de l'edifici VII Centenari s’han agrupat tots els malalts de pal·liació. S ’han adequat totes les habitacions perquè siguin individuals, per millorar la intimitat i l'acompanyament familiar.
  • En els dos edificis de VII Centenari i Albada hem reagrupat les funcions i estructures interprofessionals d’acord amb les línies sociosanitàries.

Com a conseqüència de tot l’esmentat, l’estructura d’internament a final d’any és de 180 llits de llarga estada, 106 de mitja i 3 llits per finançament privat.


ACTIVITAT ASSISTENCIAL

En aquest any 2009 hem consolidat l’equip d’UFISS Geriàtrica amb la incorporació de nous professionals, potenciant la seva activitat d’una manera proactiva en l’Hospital de Sabadell.

Destaquem la influència en la disminució de les estades mitges dels ingressos amb diagnòstic de fractura de fèmur i AVC a l’Hospital de Sabadell, amb disminucions de l’11% i del 31%, respectivament.

PROJECTES EN CURS

  • Una de les línies estratègiques és la planificació anticipada de cures. S’ha començat aquest any amb una sessió general, punt de partida de la formació i grup de millora per al 2010.
  • S’ha participat activament en el projecte institucional de detecció d’errors de medicació i prevenció dels seus efectes adversos i es constitueixen grups de millora, conjuntament amb el Servei de Farmàcia.
  • Es col·labora amb el CatSalut en el projecte Metodologia per a la implantació territorial, seguiment i avaluació de projectes prioritzats (MISAPP), del qual som centre pilot per a l’atenció al final de la vida i l’atenció urgent a la població geriàtrica.
  • Com a continuïtat als anys anteriors, el centre Albada participa en el Programa de prestacions en benefici de la comunitat del Departament de Justícia i Interior (Serveis penitenciaris, rehabilitació i justícia juvenil) de la Generalitat de Catalunya. Enguany hi ha hagut quatre menors que han realitzat el programa.

Aquest ha estat el segon any que hem assumit a persones adultes autores d’una falta o d’un delicte lleu o menys greu, quina pena queda resolta mitjançant el treball en entitats legalment constituïdes, ser d’utilitat social i sense ànim de lucre.

LÍNIES DE FUTUR

Es preveu per al 2010 una conversió de places de llarga estada en mitja estada (convalescència). Aquest canvi implicarà un increment de costos tant a nivell de recursos humans com d’adequació de les instal.lacions.

Els nostres esforços en el 2010 aniran dirigits a:

  • Organitzar assistencialment la conversió de places i la repercusió que tindrà en tots els dispositius corporatius.
  • Resoldre l’organització funcional del centre: facultativa, infermeria, resoldre les necessitats de recursos humans bàsiques, consolidar la plantilla de treball social, ordenar la logopèdia (disfàgia, transtorn del llenguatge i hospital de dia de demències) i definició sobre la Unitat de joves amb grans discapacitats.
  • Definir noves patologies prioritàries en què actua el sociosanitari en l’hospital d’aguts.