Informe Anual 2009- Anar a l'inici
 
 Síntesi de l'Informe Anual 2009 en pdf >>

triangle Estructura organitzativa > Centres > Hospital de Sabadell

 

Joan Martí López - Director executiu
INFORME 2009


MISSIÓ

Donar una assistència especialitzada, integral, personalitzada i de qualitat, de forma programada i/o urgent, a les persones en situació de malaltia aguda o d’agudització de malaltia crònica.

Considerar els aspectes relacionats amb la prevenció, control, rehabilitació i reintegració del malalt, sota els principis de priorització basats en la prevalença, la severitat i la complexitat dels seus problemes de salut.

Fomentar l’ús més pertinent dels dispositius existents mitjançant la cooperació amb altres agents del sistema sanitari.


LÍNIES D'ACTUACIÓ

Emmarcat en el Projecte d’Ordenació Parc Taulí, la posada en funcionament de l’edifici Taulí nou ha estat una de les fites destacables de l’exercici 2009, ja que ha fet possible ampliar 15.000 metres quadrats la superfície de l’Hospital de Sabadell. El desenvolupament d’aquest projecte s’ha fet amb la premissa de dissenyar les estructures i les funcionalitats més adequades, per donar resposta a les necessitats assistencials actuals i amb perspectiva de futur de la nostra població de referència, sempre seguint les directrius de planificació sanitària (mapa sanitari, sociosanitari i de salut pública del Departament de Salut), aplicant polítiques d’eficiència en l’organització de les activitats, i mirant d’aportar mesures de confort, tant per als pacients com per als professionals.

Planta baixa Taulí nou:

L’ampliació de l’Hospital de dia de Malalties infeccioses i de Neurologia ha permès millorar notablement l’atenció neurològica de pacients amb esclerosi múltiple i amb Parkinson evolucionat; els tractaments amb toxina botulínica a pacients amb espasticitat o amb distonia i el tractament de malalties autoimmunes amb immunosupressors.

Planta primera Taulí nou:

L'ampliació de l’Hospital de dia de Pneumologia ha permès incrementar el nombre de pacients atesos per MPOC severes, evitant els reingressos vinculats a la cronicitat d’aquestes malalties.

L’ampliació dels espais de consulta externa i gabinets diagnòstics de Pneumologia i de Cardiologia ha fet possible donar una resposta més adient a la creixent demanda.

Planta segona Taulí nou:

L’ampliació i adequació d’espais d’Endocrinologia i Nefrologia ha permès millorar l’organització de l’atenció en aquestes especialitats i  fer les diàlisis peritoneals en una consulta específica.

També s’han destinat més espais a les consultes externes de Ginecologia i Obstetrícia, Oncologia, Hematologia, Urologia, Patologia mamària i Otorinolaringologia i s’ha millorat l’àrea destinada a Hospital de dia d’Oncologia i Hematologia incrementant el nombre de places per a l’atenció dels malalts oncològics. Així mateix, s’han redimensionat els espais destinats a endoscòpia digestiva.

A la tercera planta:

Una de les accions que s’han considerat prioritàries, en el marc de la reordenació de l’atenció maternoinfantil, ha estat l’ampliació quantitativa i de capacitat resolutiva de les Unitats de Cures Intensives Pediàtrica i Neonatal, a fi de poder donar resposta a la demanda actual (derivacions des d’altres centres de l’entorn, increment del nombre de parts,...) i corregir el dèficit d’espais de crítics que s’accentua en l’època PIUC o en períodes epidèmics. Això ha permès millorar els processos d’atenció al nen i a la família.

La dotació estructural i tecnològica de la nova UCI Neonatal, ha permès iniciar la cirurgia pediàtrica neonatal sense desplaçament del nadó.

L’adequació i l’ampliació de les sales de parts  han permès millorar la seva capacitat i també donar resposta a la demanda per al part natural (hospital de referència)

S’han millorat els quiròfans del bloc obstètric. L’adequació dels espais d’atenció a la demanda urgent ha permès posar en funcionament el programa de triatge per a processos ginecològics i el programa de triatge obstètric amb l’atenció de la llevadora.

Cal destacar que els trasllats dels diferents dispositius resituats en el Taulí nou, s’han efectuat sense aturar l’activitat assistencial i vetllant per garantir la qualitat de l’atenció i la mínima repercussió en el confort del malalt.

Altres activitats destacables que s’han anat portant a terme al llarg de l’any, són:

CENTRE D'ESPECIALITATS MÈDIQUES

  • La Unitat d’Hemodiàlisi del Servei de Nefrologia ha obtingut la reacreditació externa de qualitat ISO-9001-2008.
  • El Servei de Dermatologia ha posat en marxa la fototeràpia per al tractament d’algunes patologies de la pell i ha implementat l’epiluminiscència digital, com a tècnica no invasiva per a l’examen i diagnòstic de lesions melanocítiques.
  • El Servei d’Endocrinologia ha dut a terme un procés de reorganització de l’atenció en els diferents nivells assistencials i de redefinició del model d’assistència en el seu Hospital de Dia. Així mateix, ha posat en marxa una consulta específica per a l’atenció de la dona gestant amb diabetis.

 

CENTRE D'ESPECIALITATS QUIRÚRGIQUES

  • En el procés d’implantació dels nous sistemes d’informació s’ha posat en funcionament l’estació de treball clínic en el Bloc Quirúrgic Central i en Centre Quirúrgic Ambulatori.
  • Implementació de la metodologia checklist amb l’objectiu de garantir el compliment de les mesures de prevenció de la infecció quirúrgica en el Bloc Quirúrgic Central.
  • Implementació del checklist de l’OMS “Cirurgia Segura” en el Centre Quirúrgic Ambulatori per a tots els processos quirúrgics.
  • S’ha posat en marxa el programa d’analgèsia postoperatòria domiciliària avançada en l’àmbit de la cirurgia major ambulatòria. Això ha permès atendre, sense ingrés hospitalari, pacients que presentaven un dolor postoperatori elevat.
  • S’han implementat les Trajectòries Clíniques dels següents processos:  varices, hèrnia, colecistitis, obesitat mòrbida i càncer de mama localment avançat en tractament amb quimioteràpia neoadjuvant.

CENTRE D'ATENCIÓ A LA DONA I A L'INFANT

  • En el procés d’implantació dels nous sistemes d’informació s’ha posat en funcionament l’estació de treball clínic ens les sales de parts.
  • La consolidació del Programa d’Atenció al Part Natural ha fet possible ampliar l’oferta d’atenció al part i facilitar l’autonomia en la presa de decisions de la dona embarassada.
  • Després de superar el procés d’acreditació de la Direcció General de Recursos Sanitaris, a través del Banc de Sang de Cordó, el nostre centre està inclòs en la xarxa de recollida de sang de cordó umbilical. Amb aquest fet, l’hospital s’adequa i dóna resposta a una demanda creixent de la població.
  • El Programa de Bloqueig Tubàric, via histeroscòpia, ha permès donar resposta a la demanda de planificació familiar definitiva de forma ambulatòria.
  • Consolidació de l’atenció neuroquirúrgica en l’àmbit pediàtric.
  • Participació del Servei de Medicina pediàtrica en la Xarxa de la Infància de Sabadell que té com a objectiu establir un sistema de suport mutu entre tots els professionals i les entitats que, des de diferents sectors, treballen en l’àmbit de la infància.
  • Implementació, amb el treball conjunt del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) i el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) del Servei de Medicina Pediàtrica, de la Guia Clínica de Trastorn de l’Espectre Autista.

 

ÀMBIT GLOBAL DE L'HOSPITAL

  • En el procés d’avaluació del conjunt d’estàndards establerts per a  l’acreditació de centres sanitaris, l’Hospital de Sabadell ha obtingut una qualificació del  90,91% del Departament de Salut.
  • El 2009 s’ha rebut, per vuitena vegada, el guardó TOP-20 al millor hospital de l’Estat espanyol dins del grup “Hospitals amb especialitats de referència”.
  • S’han organitzat i desenvolupat diverses accions de formació continuada i de consultoria amb l’Atenció Primària.
  • Han obtingut l’acreditació docent els Serveis de Cardiologia i d’Hematologia per a la formació de metges en aquestes especialitats; han estat reacreditats els Serveis de Medicina Intensiva i de Ginecologia i Obstetrícia, i aquest últim ha estat autoritzat per ampliar la seva oferta i acollir un resident més.

 

ACTIVITAT ASSISTENCIAL

Les altes d’hospitalització d’aguts i cirurgia major ambulatòria de 2009 han estat un 1,06% per sobre l’any anterior. Paral·lelament, amb l’objectiu d’augmentar la capacitat resolutiva i de donar resposta ràpida i eficaç a la demanda, s’ha fet un esforç important per reduir l’estada mitjana, que ha passat a ser de 7,33 dies (un 1,10% menys que en el 2008)

En l’àmbit quirúrgic l’activitat desenvolupada en cirurgia major convencional s’ha incrementat un 1,28% i la cirurgia major ambulatòria s’ha mantingut. Així mateix, ha tingut continuïtat el conveni de col·laboració amb l’Hospital General de Catalunya per a la realització d’intervencions quirúrgiques per part de professionals del nostre centre.

Pel que fa a les consultes externes, el nombre total de visites ha estat un 1,6% inferior a les de l’any anterior, aconseguint reduir un 4% l’índex de reiteració. Els hospitals de dia han augmentat en un 5,3% el nombre de sessions.

El total d’urgències visitades durant aquest any ha estat de 153.261, amb una mitjana diària de 420, que suposa un petit increment (1%) en relació al 2008. Tanmateix, considerem que es consolida la davallada de demanda urgent de baix nivell de complexitat a l’hospital, atribuïble al desplegament d’unitats per aquest tipus d’assistència en l’àmbit d’Atenció Primària. El percentatge d’urgències ingressades ha estat un 7,56%, xifra que significa que la demanda d’ingrés des de l’àrea d’Urgències s’ha incrementat un 1,2%.

El VAM ha efectuat 1.507 sortides, de les quals 1.066 han estat per a emergències mèdiques, 180 per a accidents i 261 han estat anul·lades.

L'any 2009 ha estat un any d’elevada pressió assistencial a totes les unitats. Ha continuat la tendència, ja observada els darrers anys, d’un increment progressiu de l’edat mitjana, de la complexitat i de les taxes de dependència i problemes socials dels pacients hospitalitzats. Malgrat això, l’activitat assistencial s’ha dut a terme amb eficiència, amb estades mitjanes inferiors al benchmark per a les patologies més prevalents i paràmetres qualitatius satisfactoris (complicacions i mortalitat ajustades a risc).

S’han incrementat el nombre de trasllats de malalts a l’Hospital General de Catalunya i també s’ha començat a derivar malalts a la nova Clínica del Vallès, aspecte que ha permès disminuir la pressió de la demanda al nostre centre i reduir les llistes d’espera.


PROJECTES EN CURS

  • Desenvolupar progressivament la resta d’accions previstes en el POPT-2 i Taulí nou.
  • El cribatge de la hipoacúsia neonatal.
  • El cribatge del càncer colo-rectal.
  • Les obres de construcció dels espais d’ampliació de la Unitat d’Hemodiàlisi.
  • Els convenis de col·laboració amb l’Hospital General de Catalunya per a l’atenció de malalts en l’especialitat d’Angiologia i Cirurgia Vascular i l’atenció de malalts crítics.