Informe Anual 2009- Anar a l'inici
 
 Síntesi de l'Informe Anual 2009 en pdf >>

triangle Estructura organitzativa > Centres > Salut Mental Parc Taulí

 

Diego J. Palao Vidal Director executiu
INFORME 2009

MISSIÓ I VALORS

Els professionals que treballem al  Servei de Salut Mental de Parc Taulí compartim la missió i els valors de la Corporació Sanitària i Universitària Parc Taulí, que determinen un compromís per afegir valor als resultats de salut en les persones amb trastorns mentals residents en la comunitat on treballem.

La missió

Donar resposta a la població de referència amb una atenció sanitària i social de qualitat, resolutiva, integral i que fomenti l’equitat i la satisfacció en un marc de sostenibilitat.

Els valors

  • L’orientació als ciutadans en la seva diversitat.

  • L’excel·lència.

  • La cooperació.

  • El compromís amb l’entorn, tant amb les persones com amb el medi ambient.


LÍNIES D'ACTUACIÓ

Resultats de les línies estratègiques:

El desenvolupament el Pla Estratègic i del Pla d’Empresa s’ha vist un any més limitat per no poder disposar de les noves accions previstes en el desplegament del pla director a la nostra àrea sanitària. Això no ha estat obstacle per avançar en els compromissos de millora d’eficiència i d’efectivitat, assolint la majoria dels objectius previstos:

  • Accessibilitat a consultes ambulatòries: Els serveis ambulatoris de SM d’adults i d’infantil continuen treballant sense llistes d’espera gràcies al treball sinèrgic amb els equips de primària. Anualment s’han realitzat 15 primeres visites per 1.000 habitants adults i 25 per 1000 habitants menors d’edat.

  • Accessibilitat per a l’hospitalització psiquiàtrica d’aguts: la gestió integrada de les unitats d’hospitalització (aguts, subaguts, desintoxicació i hospitals de dia) mantenen l’accessibilitat per ingressos urgents i s’ha consolidat la reducció en 10 vegades dels trasllats per manca de llits assolida l’any anterior, amb una mitjana de 4 trasllats al mes. La taxa anual d’hospitalització psiquiàtrica d’aguts a la nostra àrea és només d'1,15 per 1.000 habitants, la meitat de la mitjana dels centres de Catalunya (2,23 ‰), amb una taxa de reingressos a 30 dies del 4% (mitjana Catalunya del 7%) (Font: Benchmark UCH, 2009).

  • Accessibilitat al Servei de Rehabilitació Comunitària Antaviana: amb una dotació de només 40 places, presta assistència anualment a 125 pacients.

  • Efectivitat dels principals programes: tot i que les millores han estat generalitzades, cal destacar que el programa de priorització de pacients greus (Trastorn Mental Sever) manté una taxa de pacients desvinculats de l'1,3% (12 per 1.000 del programa). Un dels programes del Projecte Europeu Contra la Depressió desenvolupat a Sabadell fins el 2008, la gestió de casos de temptatives de suïcidi ateses a urgències, va ser destacat com a exemple de bones pràctiques clíniques en la Web de la Unió Europea. La reducció del 30% en el nombre de temptatives de suïcidi atesos a urgències va ser recollida per la premsa nacional (El País, 10 maig 2010), que destacava el treball especial realitzat en el casos de menors d’edat.

La voluntat de treball integrat amb els equips d’atenció primària es veurà impulsada pel nou Pla de Qualitat de la coordinació amb primària, amb les limitacions que suposarà no disposar dels recursos necessaris per ampliar la cartera de serveis de salut mental en atenció primària, especialment en psicoteràpies i accions infermeres de salut mental. Per encàrrec del Departament de Salut i del Pla Director hem realitzat un programa pilot per millorar el treball amb atenció primària basat en les TIC, batejat com iCORE (coordinació de recursos) que permet la programació directa de primeres visites en les agendes dels psiquiatres, d’acord amb criteris clínics consensuats amb atenció primària (diagnòstic, risc de suïcidi, grau d’incapacitat funcional...)

Conscients que les necessitats dels pacients més greus van més enllà de les intervencions sanitàries, treballem de forma oberta i integradora amb la resta d’agents sanitaris i comunitaris que operen en el Vallès Occidental Est. Per això, aquest any hem impulsat la creació d’una Taula Tècnica Comunitària de Salut Mental on hi participen tots els serveis per adults i per això donarem suport a la reactivació d’una taula equivalent a l’àmbit infanto-juvenil.

ACTIVITAT ASSISTENCIAL

El creixement exponencial de l’activitat assistencial en els darrers 4 anys, tant en l’àmbit ambulatori d’adults (Fig.1) com infanto-juvenil (Fig.2), es degut fonamentalment a la millora en l’eficiència dels serveis ocasionats per l’increment substancial de l’adherència a les visites programades dels pacients, que s’ha situat globalment en el 15% i a la cobertura de totes les vacants.

Figura 1: Evolució 2006-2009 de l’activitat ambulatòria d’adults (1es visites i successives)

Figura 2: Evolució 2006-2009 de l’activitat ambulatòria
infanto-juvenil (1es visites i successives)

Quant a hospitalització, l’augment de l’activitat no és només ocasionat per l’increment en 6 llits del programa de subaguts, sinó a una millora substancial en l’eficiència del servei, amb una reducció de l’estada mitjana de 22 a 14 dies.

Figura 3: Evolució 2007-2009 de l’activitat d’hospitalització psiquiàtrica  
(altes hospitalització, hospital de dia, urgències i trasllats des d’Urgències)

DOCÈNCIA, RECERCA I FORMACIÓ 

Actualment, el Servei de Salut Mental té endegades tres línies de recerca:

  1. Esquizofrènia.

  2. Trastorns afectius i diferències de gènere.

  3. Epidemiologia i factors de risc (conjuntament amb l’Observatori de Salut Mental de Catalunya)

Aquestes tres línies s’articulen amb la UAB, arran el conveni signat pel qual la Corporació Sanitària i Universitària Parc Taulí és Unitat Docent de la UAB.

També és un any en què les línies de recerca  comencen a donar els seus fruïts en publicacions (amb més de 14 punts de factor d’impacte)  i participació en projectes de recerca amb finançament extern (5 actualment). Si l’any 2008 va ser l’any per completar el projecte EAAD, el 2009 ha estat l’any que s’han consolidat algunes accions i en què es prepara la publicació dels resultats. 

Vàrem acabar l’any amb la incorporació oficial del nostre servei en el programa de doctorat del Departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma, i començarem l'any 2010 preparant l’assignatura de psiquiatria de pregrau de medicina. El projecte docent amb l'Autònoma ha de ser un projecte de tots els professionals del servei. L'experiència en la formació d’especialistes en psiquiatria és un aval valuós per assolir aquesta nova responsabilitat docent col·lectiva que ens ha d’enriquir a tots.


LÍNIES DE FUTUR

Amb el compromís i la participació de tots els professionals que treballen per la salut mental a l’àmbit, hem de continuar avançant en l’estratègia d’integració territorial dels serveis de salut mental i comunitaris, per millorar la qualitat dels serveis. Aquesta estratègia s’operativitza en les següents línies d’actuació futura:

  • Liderar des del CSMPT el desplegament del model integral d’atenció psiquiàtrica comunitària:  balanç equilibrat hospitalització al Taulí  i programes comunitaris ambulatoris i residencials.
    Promoció i prevenció (Salut Escola, MABIC, EAAD, prevenció suïcidi...)

  • Cartera de serveis de salut mental i addiccions a l’atenció primària de salut (model Stepped care)

  • Model d’atenció integral a les persones amb trastorns mentals greus (PAE-TMS, PSI, PRODEP-SM, PSAPLL...)

  • Integració territorial entre els serveis de salut mental i d’atenció a les drogodependències (Conveni amb l’Ajuntament de Sabadell / Grup de treball GTS Vallès Occidental Est)

  • Desenvolupar els plans d’aplicació de patologies emergents (joc patològic, TCA, TLP...)

  • Desenvolupar  la cartera de serveis d’atenció a les famílies.

  • Desenvolupar el model d’atenció psiquiàtrica i psicològica infantil i juvenil: autisme, TDAH, etc. , en col•laboració amb la DGAIA, el Departament d’Educació i l’Ajuntament de Sabadell.

  • Definir les necessitats en salut mental de les persones grans (psicogeriatria)

  • Desenvolupar  les  línies de recerca: esquizofrènia, epidemiologia i Observatori de Salut Mental de Catalunya i diferencies de gènere)

  • Desenvolupar el projecte docent amb la UAB: pre-grau i post-grau (doctorat)