Informe Anual 2009- Anar a l'inici
 
 Síntesi de l'Informe Anual 2009 en pdf >>

triangle Estructura organitzativa > Consell Professional > Comitès Institucionals > Competències Professionals (CICP)

 

Antonio Nogueras Rimblas President
INFORME 2009


El Comitè Institucional de Competències Professionals és un òrgan de transmissió de l’opinió professional i s’ha de coordinar amb la resta de comitès institucionals a través del Consell Professional.


MISSIÓ

Promoure i gestionar, en l’àmbit de la Corporació Sanitària i Universitària Parc Taulí (CSUPT), el coneixement sobre els aspectes relatius a les competències professionals.

Mitjançant la cerca, anàlisi i intercanvi d’experiències, basades en objectius similars, que es realitzin dins la pròpia organització o en contextos externs; promovent l’autoreflexió sobre la pràctica realitzada i aportant instruments validats i útils per a la presa de decisions en matèria de competències professionals.

Promoure l’excel·lència professional mitjançant els coneixements, les habilitats i les actituds consubstancials, tant al model assistencial de la CSUPT com al de la pròpia professió.


FUNCIÓ

Funcions genèriques:

  • Reflexionar estratègicament sobre les competències en les professions sanitàries, detecció dels àmbits competencials emergents i benchmarking continu en altres empreses sanitàries, en les diferents societats científiques i en l’administració.

  • Assessorar als diferents òrgans de la CSUPT sobre les competències professionals, la seva avaluació i els diferents sistemes d’acreditació i recertificació.

  • Difondre i incrementar el coneixement sobre aquest tema en el conjunt de l’organització.

Com a corol·lari, entre les seves funcions se'n destaquen:

  • Promoure la definició de competències dins dels diferents centres, unitats, programes, etc... de la CSUPT d’acord amb els seus valors i amb els establerts per les societats científiques.

  • Promoure en la CSUPT la conducció directiva de fòrums professionals sèniors, tant formals com informals, que permetin i facilitin reflexionar sobre la pràctica. Conscients que és la millor via per difondre al si de l’organització els valors del professionalisme i del model assistencial de la Institució, així com per incrementar la connexió amb la societat i fer llum als seus nous valors.

  • Detecció de gaps entre la importància i el nivell de formació dels diferents àmbits competencials, proposant les mesures de formació al CIF o, si s'escau, als òrgans i direccions pertinents.

  • Conèixer la utilitat i les limitacions dels diferents instruments d’avaluació de competències i de quins serien més idonis en cada cas.

  • Promoure experiències d’avaluació de competències a la CSUPT, facilitant les connexions i la logística de les experiències d’avaluació de competències que hi puguin haver en altres àmbits de la CSUPT o  fora.

  • Proposar les habilitats i actituds que siguin consubstancials al model assistencial de la CSUPT, i que com a tal s’hagin de promoure i requerir en la manera de fer de tots els treballadors, per a qualsevol funció o tasca.


FUNCIONAMENT

La Dra. P. Rivera va ser nomenada el mes de febrer vicepresidenta del Comitè, i el mes de setembre presidenta.

El comitè funciona a través de dos grups de treball:

  • Aplicació a la CSUPT de les competències professionals i col·laboració amb docència i Programa MEF Taulí. Liderat per la Dra. P. Rivera, com a vicepresidenta i posteriorment presidenta del comitè.
    La Dra. P. Rivera és membre del Comitè Institucional de Docència (CID) i ha de promoure el Model MEF del Taulí.

  • Benchmarch i pàgina Web sobre competències professionals. Liderat pel Dr. A. Nogueras.

La reunió plenària del comitè és bimensual i les reunions dels subgrups són mensuals i independents a la plenària.


ACTIVITAT

Durant l’any 2009 s’han realitzat 6 sessions ordinàries i 5 reunions del grup Benmarch i pàgina Web.

El comitè ha treballat en els següents temes:

  • Reflexió i discussió sobre la millora de l’eficiència de la presa de decisions clíniques i la disminució de la despesa mitjançant la millora de la qualitat, en relació a les DPO.

  • S’ha treballat la proposta sobre l’accés a la Intranet des de fora de la institució.

  • El Web del comitè està actualitzat i totalment operatiu. També, se n’ha actualitzat el blog.

  • Presentació del llibre “ Metge del futur”. S’ha penjat el llibre a la pàgina Web del comitè.

  • Reflexió i discussió sobre el document Política Atenció Client.

S’han presentat i discutit els següents articles:

  • El consens de la reunió nacional de tutors i caps d’estudis, en què es destaca, especialment, l’apartat d’avaluació del resident i especialment el formulari d’avaluació.

  • L’article que fa referència a “Nuevos retos en la formación especializada: I. Perfil y evaluación del Jefe de Estudios. II. Plan de calidad de la docencia en los centros sanitarios. III. Evaluación del residente. Propuesta de evaluación de las rotaciones".

Durant el 2009 s’han realitzat 1.899 consultes a la pàgina Web del comitè, 868 visites i 2.828  consultes al blog pilot, en el qual s'han publicat 36 articles externs.