Parc Taulí Saludable

Parc Taulí Saludable

Si aconseguim que els entorns siguin més saludables, podríem prevenir gairebé una quarta part de la càrrega mundial de morbimortalitat. L'aire net i un clima estable són requisits previs per a la bona salut, com també ho són un nivell adequat d'aigua, sanejament i higiene; la utilització sense riscos dels productes químics; la protecció contra les radiacions; uns llocs de treball saludables i segurs; unes pràctiques agrícoles racionals; unes ciutats i entorns construïts que siguin propicis per a la salut, i la preservació de la natura.

Les conseqüències més freqüents d'aquestes condicions dolentes de l'entorn són les malalties no transmissibles, com la cardiopatia isquèmica, les malalties respiratòries cròniques i el càncer, seguides de prop pels traumatismes, les infeccions respiratòries i els accidents cerebrovasculars.

Consells per promoure un entorn saludable i sotenible:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/entorn-saludable/

  • Viu més a poc a poc (moviments slow)

Cittaslow: la xarxa estatal de municipis per la qualitat de vida 

Casas i hoteles rurales 
Blog consumir menos, vivir mejor

  • Reducció de CO2

Utilitzar el transport públic sempre que es pugui, caminar, bicicleta, etcètera.

  • Punt verd

Utilitzar els punts de reciclatge de residus de la comunitat.

  • Reciclatge
    Utilitzeu les coses més temps, repareu el que es trenca, doneu la roba (joguines o mobles) que no voleu a les amistats o el veïnat o a organitzacions del barri, si sabeu que fan un servei de distribució als més desfavorits.

La prevenció en salut s'entén com aquelles mesures orientades a prevenir i aturar l'avenç d'una malaltia, així com alleujar o atenuar-ne els efectes una vegada iniciada. La prevenció ha d'estar basada en el coneixement de la història natural de la malaltia o en com evoluciona un procés patològic quan no hi ha intervenció mèdica pel mig.

La prevenció de malalties inclou mesures per reduir la presència de factors de risc, de la malaltia, per evitar-ne el progrés i reduir les conseqüències una vegada establerta.

Es recomanable controlar diferents factors de risc com:

  • Seguir una dieta saludable.
  • Mantenir un pes sa.
  • Posar-se en moviment.
  • Limitar el consum de begudes alcohòliques.
  • Controlar l'estrès.
  • No fumar.

Consells per deixar de fumar:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/deixar-de-fumar/

Mentalitzeu-vos, visualitzeu-vos sense fumar.

Fixeu un dia per deixar-ho.

Ho heu de deixar totalment i de cop.

Beveu aigua i sucs de fruita, preferentment naturals i rics en vitamina C.

Modereu al màxim el consum d’alcohol i excitants, com ara cafè o te.

Mengeu aliments rics en vitamina B (pa, arròs integral).

Feu exercici regularment.

Ompliu les petites estones de lleure amb una afició que us agradi; això us proporcionarà satisfacció.

Apreneu a relaxar-vos.

Si cal, preneu algun fàrmac —abans consulteu-ho amb professionals sanitaris (metges, infermers o farmacèutics)— que us ajudi a superar la dependència del tabac.


Una alimentació saludable és una de les bases per la salut, el benestar, i el creixement òptim. L'evidència mostra els beneficis per a la salut d'una dieta rica en cereals integrals, verdures, fruites, llegums i nous, i baixa en sal, sucres lliures i greixos, particularment greixos saturats i greixos trans.

L'Organització Mundial de la Salut recomana:

  • Atendre les necessitats en termes de calories, proteïnes, vitamines i minerals a través d’una dieta variada, basada en gran mesura en aliments d’origen vegetal, i buscant l’equilibri entre ingesta i despesa calòrica
  • Reduir els greixos totals a menys del 30% de la ingesta calòrica total, passar de la ingesta de greixos saturats i greixos trans al de greixos insaturats i eliminar de la dieta els greixos trans industrials
  • Reduir els sucres lliures a menys del 10% (idealment, el 5%) de la ingesta calòrica total
  • Limitar la ingesta de sodi a menys de 2 grams al dia (equivalent a 5 grams de sal)
  • Consumir almenys 400 grams al dia de verdures i fruites en adults i nens més grans de 10 anys, i 250-350 grams al dia en nens més petits.

Una dieta saludable és més sostenible des del punt de vista mediambiental, ja que s'associa a menors emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i un ús més baix d'aigua dolça i de superfície terrestre.

La dieta mediterrània és un model alimentari que ha estat reconegut per la comunitat científica internacional com un patró alimentari i un estil de vida dels més saludables, equilibrats i sostenibles del món.

Consells per seguir una alimentació i un estil de vida mediterranis:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/dieta-mediterrania/

Garantiu la presència de fruites (mínim 3 al dia) i de verdures i hortalisses (mínim 2 al dia, per dinar i per sopar).

Incrementeu el consum de llegums (mínim 3-4 vegades a la setmana) i la fruita seca, com les nous, avellanes, ametlles... (1 grapat cada dia).

Feu servir l’oli d’oliva verge per cuinar i amanir.

Prioritzeu el consum de peix (2-3/setmana), i modereu el de carns (màxim 3-4/setmana), especialment les vermelles i processades (màxim 2/setmana). L'ou és una bona alternativa a la carn i el peix, i es pot consumir 3-4 vegades/setmana.

Escolliu el pa, la pasta, l'arròs i altres cereals integrals.

Trieu l'aigua com a beguda principal.

Encara que el vi és un producte típic de la zona mediterrània, es desaconsella el consum de qualsevol tipus de begudes alcohòliques, també del vi.

Feu activitat física moderada de manera quotidiana i, si pot ser, per la bonança del clima, a l’aire lliure. Eviteu el sedentarisme (llargues estones d’inactivitat a casa o a la feina).

Feu servir espècies i herbes aromàtiques (comí, orenga, pebre, llorer, farigola, romaní, canyella, menta, entre d'altres) en lloc de massa sal.

Aprofiteu la gran riquesa i varietat gastronòmica i de receptes, resultat de l'aportació d'un gran nombre de procediments i tradicions locals.

Adapteu les preparacions i les quantitats a les característiques actuals de tipus de vida, horaris, tipus de feines, etc., per evitar ingestes massa copioses i reduir també el malbaratament d’aliments.

Compartiu els àpats al voltant d’una taula, sempre que sigui possible. Els aspectes socials i de convivència dels àpats estan molt vinculats a la dieta mediterrània.



DESTAQUEM

AGENDA