Presentació
Què és l'Àrea de Treball Social i Voluntariat del Parc Taulí?
És un dels serveis que la persona i/o família poden necessitar per abordar i tractar les dificultats socio-familiars generades per la malaltia, tant aguda com crònica. L’activitat es desenvolupa mitjançant l’atenció a les necessitats de les persones i del seu entorn i incorporant la visió i els valors de la institució.
L'Àrea de Treball Social i voluntariat, integrada per 20 professionals, està present en tots els centres de la Corporació, excepte en la UDIAT, i depèn de Direcció Infermera.
Què és el treball social?
La missió del treball social és atendre les necessitats socials i de suport emocional de la persona i del seu entorn, derivades i/o generades d’un procés agut i/o crònic de malaltia atès a l’àmbit de la salut.
Tot problema de salut també genera un malestar psicosocial. Per tant, és necessari comptar amb una visió més àmplia, més enllà de la purament biològica, per a establir un diagnòstic complert i més ajustat a la realitat de la persona. És el que s’anomena concepte de salut biopsicosocial (OMS, 1947).
Així, l’abordatge es realitza des d’una perspectiva integral, mitjançant el treball interdisciplinari, que garanteixi la continuïtat assistencial i tenint present les opinions, els valors i les creences de la persona.
El treball social en el marc d’una institució sanitària i sociosanitària ha d’establir i consensuar mecanismes de coordinació amb altres nivells assistencials del Sistema de Salut i amb les altres institucions de Serveis Socials del territori.
Què fem els treballadors socials?
-
Valoració i diagnòstic de les situacions susceptibles de risc sociofamiliar
-
Aportació als equips interdisciplinaris, de la nostra valoració social per tal de fer un diagnòstic integral
-
Informació i assessorament sobre drets, serveis, recursos... que siguin útils a la persona per promoure la seva autonomia
-
Suport i ajuda a les persones per a superar les dificultats, a mantenir l’equilibri personal / familiar, a adaptar-se a la seva realitat social, a potenciar els seus propis recursos, ja sigui amb o sense ajudes materials, tècniques i/o recursos humans
-
Col·laboració en la sensibilització dels professionals sanitaris sobre la detecció d’aspectes socials de les persones ateses
-
Coordinació amb altres dispositius i interrelació a la persona amb el món exterior
-
Investigació
-
Docència
Quins serveis oferim?
Treball Social
Suport i acompanyament
El treballador social realitza una relació d’ajuda i una acció d’acompanyament, en un moment de fragilitat de la persona, mitjançant l’escolta activa, la comprensió i el reforç de les seves capacitats per promoure el procés de canvi per millorar el seu benestar personal, social i familiar i/o la resolució de la situació que el preocupa.
Aquest procés d’ajuda es pot realitzar amb o sense la necessitat de recursos externs: materials, tècnics i/o humans.
Aquesta funció ha de ser compartida amb la resta de professionals de l’equip assistencial.
Prevenció
El treballador social com un més dels professionals de les relacions humanes i del benestar social, i treballant amb l’equip, tracta d’avançar i prevenir la marginalitat, l’exclusió social, la pobresa i la vulnerabilitat social, fenòmens produïts per la pobresa estructural dels països desenvolupats i que afecten a la convivència ciutadana.
Informació i assessorament
El treballador social, prèvia valoració de la situació socio-familiar, orienta i gestiona, si cal, recursos humans i organitzatius, contribuint a l’administració de les prestacions de responsabilitat pública, la seva distribució i la protecció de les poblacions més dependents, segons els drets reconeguts per l’estat social.
La informació que ens demanen amb més freqüència és:
-
Assistència domiciliària
-
Accés a residències, centres de dia, etc.
-
Recursos específics per a drogodependents
-
Prestacions i ajuts econòmics
-
Ajuts tècnics
-
Educació i formació
-
Sexualitat
-
Treball
-
Habitatge
-
Legislació vigent, etc.
Coordinació
La coordinació és una eina específica dins del treball social. En aquest sentit la nostra professió és pionera ja que aquesta eina va implícita en la nostra feina que ens ajuda a elaborar un diagnòstic social complert.
A causa de l’especialització de centres, serveis i equips, la coordinació s’ha convertit en una pràctica indispensable en la intervenció del treballador social perquè els clients van passant pels serveis de diferents nivells assistencials amb gran facilitat.
La coordinació es realitza de manera intrainstitucional (membres de l’equip assistencial) i de forma interinstitucional, amb professionals de:
-
Serveis socials d’atenció primària i/o especialitzats
-
Serveis de salut en general
-
Altres serveis del municipi (escoles, cossos de seguretat, residències...)
-
Serveis externs a la comarca i/o província
Voluntariat
Voluntariat Parc Taulí
Qui som i contacte
Professionals de l'Àrea de Treball Social i Voluntariat al Parc Taulí:
Informació per als professionals
Participació de la Unitat de Treball Social en comitès, comissions i grups de treball del Parc Taulí
-
Comitè Institucional d'Ètica Assistencial
-
Comitè Institucional de Formació
-
Grup de treball d'Atenció al Malalt al Final de la Vida
-
Grup de treball de Cures Pal·liatives
-
Taula Tècnica de Rehabilitació i Recursos Comuitaris de Salut Mental
-
Unitat Multidisciplinar Pediàtrica d'Atenció a la Cronicitat
Participació de la UTS en altres institucions i entitats
Treball Social al Consorci Hospitalari de Catalunya
Participació en la Comissió de Treball Social en centres d'aguts i en la Comissió Sociosanitària assistint a les reunions plenàries bimensuals i participant en una subcomissió de treball específic.
Treball Social a la Unió Catalana d'Hospitals: Associació d’Entitats Sanitàries i Socials
Participació en la Comissió de Treball Social en l’àmbit de la salut des de 2008 formant part d'un grup de treball específic. Aquesta Comissió està formada per diferents professionals del treball social, representant als hospitals d’aguts, als centres sociosanitaris i als serveis de salut mental; es reuneix quatre vegades a l’any.
Taula d'igualtat de gènere de la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania de l'Ajuntament de Sabadell
L'Ajuntament de Sabadell va constituir l'any 2001 el Consell Municipal d'Igualtat Dona-Home - actualment anomenat 'Taula d'igualtat de gènere de la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania de l'Ajuntament de Sabadell' - per tal d'estimular i canalitzar la participació de la ciutadania i les seves associacions en gestió dels afers relatius a l'àmbit de la igualtat dona-home. La Taula es reuneix en sessions plenàries i en taules de treball.
Comissió d’implementació a Sabadell del protocol comarcal per a la intervenció en xarxa en situacions de risc i/o maltractaments en la infància i adolescència
Participació en el protocol en xarxa per implementar un model de traspàs d’informació i de gestió de les situacions de risc i/o maltractaments infantils a la ciutat de Sabadell (Serveis Socials, Educació, Salut i Forces de Seguretat), promogut pel Consell Comarcal del Vallès Occidental.
Comissió de Salut Mental d'adults del Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya
Participació a les reunions mensuals de treballadors socials dels diversos dispositius de la xarxa de Salut Mental.
Comissió de Centre Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) del Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya
Participació a les reunions mensuals de treballadors socials dels CDIAP de Catalunya amb col·laboració en grups de treball especifics.
Acadèmia de Ciències Mèdiques de la FIlial del Vallès
Participació en la Junta Directiva i en la Seció de Treball Social. Reunions mensuals. Organització de diversos actes com ara formació multidisciplinar i específica per àmbits. Participació en actes socials, tallers, xerrades,...