Guia del resident d'Otorrinolaringologia

Cap de la Unitat Docent:
Rosa Rosell Ferrer

Tutora:
Yolanda Escamilla Carpintero

Contacte:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Places acreditades: 1 per any

otorrino resident

Resum del programa MEF

L'especialitat

L’Otorrinolaringologia és l'especialitat medicoquirúrgica que s’ocupa dels trastorns de l’orella, de les vies aerodigestives superiors (boca, nas, faringe, laringe), de les estructures facials i cervicals que s’hi relacionen i de les funcions que realitzen, és a dir de l’audició, la veu, la parla, respiració, olfacció i deglució.

Al Servei d'Otorrinolaringologia de l'Hospital de Sabadell atenem des de nadons a pacients ancians, ja que les patologies que tracta l’especialitat són molt diverses i afecten a totes les edats.

Estudiem i tractem mèdica i quirúrgicament:

  • Infeccions, traumatismes i malformacions d’orella, nas i sinus paranasals, faringe, laringe, glàndules salivals i estructures cervico-facials.
  • Tumors benignes i malignes d’aquests òrgans.
  • Trastorns de la veu.
  • Trastorns de la deglució.
  • Trastorns de l’audició.
  • Trastorns de la ventilació nasal.
  • Vertígens.
  • Patologia del roncador.

Descripció del Servei

El Servei d’ORL realitza activitat de consulta externa en 3 centres: l’hospital i dos centres d’atenció primària especialitzada, tots ells equipats amb microscòpia, endoscòpia i l’instrumental necessari per a funcionar com un gabinet. La consulta és diària de dilluns a divendres i es realitzen agendes de visita mèdica generals, agendes específiques pròpies o multidisciplinars per a processos de major complexitat, i agendes d’exploracions complementàries que realitza infermeria.

L’activitat quirúrgica es realitza tota a l’Hospital, on disposem de 8 quiròfans setmanals entre cirurgia amb ingrés i cirurgia ambulatòria. A les consultes es poden realitzar també intervencions de cirurgia menor amb anestèsia local.

Tots els metges del servei realitzen activitat general de l’especialitat tant de consulta com de quiròfan i per l’activitat de major complexitat estem subespecialitzats en les diferents àrees de la ORL.

Estructura del Servei

El Servei s’estructura en 3 unitats funcionals que de manera amplia cobreixen totes les vessants de l’especialitat:

  • Cap i Coll (inclou patologia de la veu i disfàgia)
  • Rinologia i Patologia de la Son
  • Otologia i Otorinolaringologia Pediàtrica

Cada metge està adscrit a una d’aquests unitats marc, però no són unitats aïllades: tot professional realitza activitat general de l’especialitat, es forma i progressa en complexitat de la unitat a la que està adscrit  i pot col·laborar amb altres metges i unitats en camps del seu interès.

Professionals

El Servei està format per 13 professionals metges: una directora de Servei, una coordinadora clínica i 11 metges/esses adjunts.

Així mateix comptem amb 3 diplomades d’infermeria a consultes i 6 a quiròfans, 5 TCAI i 1 secretària.