Les bones pràctiques saludables s'agrupen en diferents eixos:
- Exercicis hipopressius
- Marxa nòrdica
- Alimentació saludable
- Benestar emocional i social
- Prevenció de factors de risc
- Parc Taulí sense fum
Activitat física
Exercicis hipopressius
Marxa nòrdica - Parc Taulí
El febrer de 2017 es va iniciar al Parc Taulí el programa “Salut en Marxa”, ideat pel Servei de Medicina Física i Rehabilitació, que consisteix en la introducció a la marxa nòrdica com a exercici físic habitual destinat a aquells usuaris, professionals i comunitat en general que es pugui beneficiar de la pràctica d’una activitat física de manera regular. Actualment, l'activitat es porta a terme amb pacients de fibromiàlgia, Parkinson i limfedema d’extremitat superior, i amb professionals amb i sense patologia de l’aparell locomotor.
La marxa nòrdica és una activitat física que consisteix en caminar de manera harmònica i equilibrada amb uns bastons dissenyats especialment, amb una tècnica concreta i específica en la que participa el 90% de musculatura corporal. Es considera un nou concepte de moviment saludable que ha d’anar acompanyat d’una tècnica d’aprenentatge.
Aplicada a l’àmbit de la salut, la marxa nòrdica és saludable, segura i fàcilment incorporable a la vida diària. Els beneficis per a la salut s’aconsegueixen amb la seva pràctica regular:
- Millora la coordinació, l’equilibri i la resistència muscular.
- Disminueix l’impacte sobre les articulacions vers la marxa normal.
- Aporta més beneficis que caminar i és especialment recomanable per a persones amb cardiopaties cròniques, diabètiques, hipertenses, obeses, amb dolor crònic i amb afectació de l’estat anímic.
Molts estudis avalen que l’exercici físic és una eina molt útil per prevenir problemes de salut o millorar l’evolució d’algunes malalties. El Parc Taulí, com a hospital promotor de la salut, s’adhereix a la iniciativa del Departament de Salut de promoció, lideratge i implantació de la salut entre la població i els treballadors sanitaris.
Benestar emocional i social
Jornada “Estratègies de Treball Saludable per a Infermer@s”. 13 de juny de 2018, Auditori Taulí.
Formació organitzada per l’Associació de Professionals d’Infermeres (API) del Taulí i acreditada pel Comitè de Docència Institucional.
La Jornada es va centrar en donar a les 159 infermeres inscrites estratègies i coneixements per afrontar el dia a dia professional en els serveis d’Infermeria de manera més saludable. La Sra. Marta Sierra i la Sra. Montse García van fer diferents dinàmiques grupals per reflexionar sobre la part emocional i l’estrès que interfereixen en les cures a les persones ateses i les seves famílies, l’elecció de generar actituds tòxiques en l’entorn laboral i la possibilitat de canviar-les per posicionaments més positius i harmònics.
Imatge d'un dels tallers de la Jornada
El reforç dels aspectes de la vida professional va proposar una nova reconnexió amb la vocació, l’essència del propi jo i l’elecció de la infermeria com a professió. D’aquesta manera, es va fer possible posar en comú els valors en joc per avaluar el recorregut laboral i si s’ha estat feliç o no a la feina. Igualment, es va fer una presa de consciència de l’efecte que té en l’espai laboral l’elecció dels propis pensaments i de l’estat d’ànim. Un altre taller va fer possible la reflexió sobre com es generen estats d’ànims positius mitjançant el somriure, l’humor i l’escolta activa com a les solucions més eficients per ajudar a crear millors ambients de treball. Aquest taller també va abordar els aspectes en què l’entorn pot generar al professional una minva de l’autoestima i de la capacitat per gestionar les seves emocions en situacions d’estrès, reconeixent-se com a màxim problema l’efecte negatiu de les persones amb actituds tòxiques o “vampíriques”. De la mateixa manera, es van proposar petits exercicis, com per exemple el coach exprés, la corporalitat, la relaxació,... per potenciar l’elecció dels pensaments positius (actitud de Mary Poppins) i protegir-se envers als factors insans de l’entorn.
La conclusió de la Jornada va proposar que “Caminem Junt@s per anar més lluny”.
Cuidem les dones que cuiden
El Parc Taulí Saludable estarà present el pròxim 28 de febrer en el IV Simposio Mediterráneo de Promoción de la Salud. Retos para una Sociedad sostenible, equitativa y del benestar; amb la comunicació oral.
Somos persones que nos cuidamos para cuidar personas.
Caballero F, Castilla A, Gómez O, Peña P, Serrano R, Navarro G.
La càrrega laboral, la maternitat i l’envelliment afecta la zona lumbar i al sol pelvià. La prevenció de les afectacions lumbars influeix positivament sobre la higiene postural. Incorporem la pràctica de la gimnàstica abdominal hipopressiva per prevenir i millorar les afectacions del raquis i del sol pelvià.
Es va realitzar un taller de gimnàstica abdominal hipopressiva dirigit a treballadores amb una sessió de 30 minuts, i sessions pràctiques acompanyades de material audiovisual i un vídeo.
https://www.tauli.cat/hospital/medicina-fisica-rehabilitacio/info-pacients/exercicis-rehabilitacio.
Les treballadores són un instrument per promocionar la salut a la població. Cuidar la salut de les treballadores millora la salut dels pacients. Cuidem les dones que cuiden.