Plantilla Linkedin V2 Convocatòria 1196 x 200 px

Alimentació saludable

Una alimentació saludable és una de les bases per la salut, el benestar, i el creixement òptim. L'evidència mostra els beneficis per a la salut d'una dieta rica en cereals integrals, verdures, fruites, llegums i nous, i baixa en sal, sucres lliures i greixos, particularment greixos saturats i greixos trans.

L'Organització Mundial de la Salut recomana:

  • Atendre les necessitats en termes de calories, proteïnes, vitamines i minerals a través d’una dieta variada, basada en gran mesura en aliments d’origen vegetal, i buscant l’equilibri entre ingesta i despesa calòrica
  • Reduir els greixos totals a menys del 30% de la ingesta calòrica total, passar de la ingesta de greixos saturats i greixos trans al de greixos insaturats i eliminar de la dieta els greixos trans industrials
  • Reduir els sucres lliures a menys del 10% (idealment, el 5%) de la ingesta calòrica total
  • Limitar la ingesta de sodi a menys de 2 grams al dia (equivalent a 5 grams de sal)
  • Consumir almenys 400 grams al dia de verdures i fruites en adults i nens més grans de 10 anys, i 250-350 grams al dia en nens més petits.

Una dieta saludable és més sostenible des del punt de vista mediambiental, ja que s'associa a menors emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i un ús més baix d'aigua dolça i de superfície terrestre.

La dieta mediterrània és un model alimentari que ha estat reconegut per la comunitat científica internacional com un patró alimentari i un estil de vida dels més saludables, equilibrats i sostenibles del món.

Consells per seguir una alimentació i un estil de vida mediterranis:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/dieta-mediterrania/

Garantiu la presència de fruites (mínim 3 al dia) i de verdures i hortalisses (mínim 2 al dia, per dinar i per sopar).

Incrementeu el consum de llegums (mínim 3-4 vegades a la setmana) i la fruita seca, com les nous, avellanes, ametlles... (1 grapat cada dia).

Feu servir l’oli d’oliva verge per cuinar i amanir.

Prioritzeu el consum de peix (2-3/setmana), i modereu el de carns (màxim 3-4/setmana), especialment les vermelles i processades (màxim 2/setmana). L'ou és una bona alternativa a la carn i el peix, i es pot consumir 3-4 vegades/setmana.

Escolliu el pa, la pasta, l'arròs i altres cereals integrals.

Trieu l'aigua com a beguda principal.

Encara que el vi és un producte típic de la zona mediterrània, es desaconsella el consum de qualsevol tipus de begudes alcohòliques, també del vi.

Feu activitat física moderada de manera quotidiana i, si pot ser, per la bonança del clima, a l’aire lliure. Eviteu el sedentarisme (llargues estones d’inactivitat a casa o a la feina).

Feu servir espècies i herbes aromàtiques (comí, orenga, pebre, llorer, farigola, romaní, canyella, menta, entre d'altres) en lloc de massa sal.

Aprofiteu la gran riquesa i varietat gastronòmica i de receptes, resultat de l'aportació d'un gran nombre de procediments i tradicions locals.

Adapteu les preparacions i les quantitats a les característiques actuals de tipus de vida, horaris, tipus de feines, etc., per evitar ingestes massa copioses i reduir també el malbaratament d’aliments.

Compartiu els àpats al voltant d’una taula, sempre que sigui possible. Els aspectes socials i de convivència dels àpats estan molt vinculats a la dieta mediterrània.