Guia del resident d'Anestesiologia i Reanimació

Cap de la Unitat Docent:
Fernando Martínez López. Director de servei

Tutores:
 M. Jesús Laso Morales, Gemma Pujol Caballé, Anna Artigas Soler

Contacte:
93 723 10 10 ext. 88010
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Places acreditades: 4 per any

 

Resum del programa MEF

L'especialitat

L'Anestesiologia i Reanimació és la ciència mèdica que s'ocupa i es responsabilitza de la cura global i l'alleugeriment del dolor del malalt quirúrgic abans, durant i després de la cirurgia. En l'actualitat, l'especialitat inclou moltes altres àrees d'actuació, a més a més del quiròfan, entre d'altres: el tractament del dolor crònic i agut, el maneig de quadres crítics i situacions d'emergència, la facilitació de la realització d'exploracions diagnòstiques a dins i fora de l'àrea quirúrgica. També inclou el transport de malalts accidentats i crítics.

Descripció del servei

El Servei d'Anestesiologia i Reanimació està format per 43 anestesiòlegs adjunts i 4 residents per any.

Estructura del servei

El Servei d'Anestesiologia s'estructura en set àmbits diferenciats:

1. Bloc Quirúrgic Central

Es troba a la 2a planta de l’edifici Taulí.

Consta de 10 quiròfans que funcionen matí i tarda, dels quals un es dedica a la cirurgia urgent i una sala de despertar de 11 boxs. (amb les següents especialistats quirúrgiques: COT, Cirurgia General, Cirurgia Toràcica, Neurocirurgia, Urologia, Cirurgia Vascular, Ginecologia, Otorrino, Maxil·lo facial, Cirurgia Pediàtrica).

Després d’operats, els pacients passen a la URPA (Unitat de Reanimació Post Anestèsica) fins que s’estabilitzen, passant a continuació a planta o a l'Àrea Crítica.

2. Reanimació

El nostre Servei té la URPA oberta fins 24 hores.

Disposem de l’Àrea Crítica (una sala de Semicrítics amb 15 llit i una altra de Cures Intensives amb 16 llits) per ingressar aquells malalts postoperats que ho requereixin. En aquesta Àrea Crítica compartim espais anestesiòlegs i intensivistes.

A l’àmbit de Reanimació hi ha diàriament dos anestesiòlegs: un en horari ordinari i un altre de guàrdia durant les 24 hores .Amb una mitjana d'ingresos de 6-8 malalts/dia.

L’atenció al politraumàtic és portada a terme per un grup de facultatius format per:

 • 1 anestesiòleg (Team Leader)
 • 1 intensivista
 • 1 cirurgià
 • 1 traumatòleg
 • 1 radiòleg
 • 2 infermeres

3. Clínica del Dolor

La Clínica del Dolor disposa d’un consultori (edifici VII Centenari) on es passa visita, de dilluns a divendres pels matins. A més es realitzen procediments programats a quiròfan (Bloc Quirúrgic i CQA).

Les interconsultes procedents d’altres serveis es realitzen igualment a diari.

La Unitat de Dolor Agut consta d’una infermera amb dedicació de 8 hores diàries, de dilluns a divendres, i dos facultatius responsables. Els dies festius és el resident de guàrdia que passa visita als pacients que la infermera ha deixat pendent del dia anterior.

4. Preoperatoris

Disposem d’un consultori (edifici VII Centenari) on es realitzen les visites preoperatòries programades dels pacients no ingressats, pels matins, de dilluns a divendres.

5. Radiologia i endoscòpies

A l’àmbit de Radiologia (1a planta de l'edifici Taulí) es troban 2 adjunts, de dilluns a divendres, durant els matins, per realitzar procediments que requereixen sedació ó anestèsia. (Radiologia Intervencionista, Colonoscòpia, Endoscòpia disgestiva, Ecobroncoscòpia, etc..).

A l’edifici UDIAT es realitzen proves complementàries amb sedació els divendres pel matí. Aquesta tasca la du a terme un adjunt del nostre servei.

6. Centre Quirúrgic Ambulatori

Consta de 4 quiròfans que funcionen matí i tarda, de dilluns a divendres, i d’una URPA que resta oberta fins les 22 hores, amb les següents especialitats quirúrgiques: COT, Cirurgia General, Urologia, Cirurgia Vascular, Ginecologia, Otorrino, Maxi·lo facial, Cirurgia Pediàtrica i Oftalmologia).

A més a més disposem d’un consultori dedicat als preoperatoris programats de baix risc quirúrgic realitza per infermeria i un preoperatorio diari per anestesia.

7. Equip de guàrdia

Està format per 3 adjunts i 1 o 2 residents. Un dels adjunts s’ubica a l’Àrea Crítica, el 2n al Bloc Quirúrgic i el 3r a l’Àrea Obstètrica.

El canvi de guàrdia es realitza a les 8 del matí, els dies laborables, i a les 9 del matí, els festius.

La guàrdia és prioritària, excepte els dies de classe de l’acadèmia, en què es torna quan s’acaba.

Tots els residents assisteixen al congrés de l’SCARTD (Societat Catalana d’Anestèsia Reanimació i Terapèutica del Dolor). Es torna després d’acabar el congrés.

Professionals

El Servei d’Anestesiologia i Reanimació està format per 43 anestesiòlegs adjunts, distribuïts en diferents àmbits de treball.

 • Bloc quirúrgic
 • Reanimació
 • Clínica del Dolor
 • Preoperatoris
 • Radiologia
 • Centre Quirúrgic Ambulatori

El servei compta amb el suport de dos administratius.