Guia del resident d'Hematologia i Hemoteràpia

Cap de la Unitat Docent:
Juan Alfonso Soler Campos

Tutora:
Sonia Piernas Pontanilla

Contacte:
93 723 10 10 ext. 80749
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Places acreditades: 1 per any

Tubs per al recolliment d'anàlisis clíniques (anàlisi de sang, orina)

 

Resum del programa MEF

L'especialitat

L’especialitat d’Hematologia i Hemoteràpia, d’acord amb la seva concepció actual, està constituïda per quatre grans àrees íntimament relacionades: clínica hematològica, morfologia i biologia hematològica, hemostàsia i trombosi i inmunohematologia i medicina transfusional.

Els motius pels quals aquesta especialitat es una de las disciplines mediques que més han progressat en coneixement i tecnologia en les últimes dècades radica en la integració dels coneixements biològics i clínics, que han permès una millor comprensió dels mecanismes etiopatogènics de les malalties de la sang i òrgans hematopoètics, facilitant el desenvolupament de pautes mes adequades d’actuació clínica. Tot això ha contribuït a que l’Hematologia i Hemoteràpia hagi adquirit un notable grau de maduresa, justificant la seva permanència en el futur com una especialitat integrada, donat que considerem que aquest es el marc idoni per la formació dels futurs especialistes.

L’Hematologia i Hemoteràpia participa tant de l’àrea clínica como del Laboratori i de l’Hemoteràpia, constituint la integració d’aquests tres aspectes la raó de ser de l’especialitat. Totes aquestes àrees han de tenir una importància equilibrada en el procés de formació dels nostres futurs especialistes. Ja que l’objectiu d’aquest període es la formació d’ hematòlegs amb coneixements globals de l’especialitat.

Desitgem a tots els residents que heu escollit aquesta apassionant especialitat, que afronteu aquest període tant especial amb la major inquietud i motivació possible per aconseguir una formació d’alta qualitat i una posició privilegiada que us permeti ser competitius en l’actual mercat laboral.

Descripció del Servei

El Servei d’Hematologia i Hemoteràpia del Parc Taulí té com a missió oferir una assistència hematològica resolutiva, integral, personalitzada i de qualitat de forma programada i/o urgent, als malalts de la nostra població de referència, a on amb el màxim nivell d’eficiència s’integrin l’assistència, la docència i la recerca”.

Som un servei de referència dins la nostra area d’influència, capaç de donar resposta al seu compromís social, amb la competència i la excel•lència dels seus professionals.

Tots els professionals del servei col·laboraran i participaran en un projecte d’equip, implicant-se en la millora continua de la assistència, tant en aspectes de planificació, gestió i organització com de execució, així com en les tasques de docència i investigació.

L’activitat assistencial es du a terme en tres àmbits diferents:

 • Àrea d’Hospitalització, on es fa el tractament dels pacients amb hemopaties malignes
 • Àrea de Hospital de Dia, on s’administren els diferents tractaments quimioteràpics o de suport transfusional i on s’atenen pacients amb complicacions agudes derivades del seu procés hematològic.
 • Àrea de Consultes Externes, on es fa el seguiment del pacient ambulatori.
 • En l’àmbit assistencial s’inclou també l’activitat del Laboratori d’Hematologia i Hemostàsia (control i seguiment dels pacients amb tractament anticoagulant oral i trastorns d’hiper / hipocoagulabilitat ( trombofilia i coagulopaties).

Es participa en el desenvolupament i aplicació de diferents assajos clínics que incloent els àmbits assistencial com de recerca per tal de pogué oferir als nostres pacients els millors tractaments i l’accés als nous fàrmacs.

El Servei d’Hematologia du a terme una important activitat docent tant de pregrau ( estudiants de Medicina) com de postgrau, en la formació MIR de l’especialitat. S’imparteixen classes teòriques i practiques de l’especialitat d’hematologia a la Unitat Docent de la Facultat de Medicina de la UAB.

Estructura del Servei

Àrea de Hospitalització

L’àrea de hospitalització del Servei d’Hematologia està ubicada a la 9a planta, compartint dispositius amb el Servei de Medicina Interna i Oncologia.

S’atenen pacients amb patologia hematològica neoplàsica i no neoplàsica de nou diagnòstic o ja diagnosticats que presenten complicacions durant el curs evolutiu de la malaltia.

Hospital de Dia

En aquesta àrea s’atenen i es tracten en regim ambulatori diverses patologies i procediments de l’apartat anterior que no requereixen hospitalització.

Aquesta àrea esta compartida amb el Servei d’Oncologia. Consta de 11 boxes equipats y 10 sillons. Oferim un horari de atenció continuada de 8 a 20h de dilluns a dijous. Divendres fins les 15 h. S’ubica a la 2ª planta del Taulí Nou. Hi ha sempre un hematòleg responsable d’atendre tant les visites urgents dels pacients que acudeixen directament a hospital de dia com les derivades des d’ Urgències i/o CCEE. Disposem en aquesta area d’una consulta on es realitza l’activitat de dos agendes; HEMHD (visites programades i urgents d’hospital de dia) i AUTRA ( visites d’optimització d’Hb per a pacients candidats a cirurgia potencialment sagnant). Es realitzen un promig de 550 tractaments mensuals ( a ± 240 pacients)

La activitat en aquesta àrea compren

 • administració de quimioteràpia / immunoteràpia endovenosa i intratecal
 • transfusió de hemoderivats,
 • sagnies terapèutiques,
 • administració de ferro endovenós,
 • bifosfonats, immunoglobulines, anticossos monoclonals, antifúngics, etc.

I altres activitats dirigides a facilitar el diagnòstic i tractament del pacient oncohematológic amb la finalitat de minimitzar els ingressos hospitalaris i potenciar la atenció ambulatòria especialitzada.


Consulta Externa d’Hematologia

L’àrea de consulta externa esta constituïda per tres despatxos, dos dels quals estan destinats a visites convencionals o programades i el tercer a visites urgents, informació dirigida a familiars i/o visites de segona opinió / assajos clínics, etc.

Cada dia visiten simultàniament dos hematòlegs. Hi ha 10 agendes setmanals en funcionament amb un promig de 25-30 visites per agenda; atenent un total de 25 primeres visites setmanals i 200 visites successives.

El hospital de dia i l’àrea de consulta externa estan connectades físicament.

Laboratori

El Laboratori d’Hematologia esta integrat en el Servei de Laboratori General del Hospital. La activitat assistencial del Laboratori d’Hematologia corre a càrrec de dos hematòlegs específicament formats per donar resposta a 4 àrees clarament diferenciades:

 • Àrea de Hematimètria bàsica i automatitzada.
 • Àrea de Eritropatologia.
 • Àrea de Citomorfologia i Marcadors cel·lulars.
 • Àrea de Hemostàsia i Trombosis.

Professionals

 • Directora de Servei
 • Hematologia Clínica (5 adjunts)
 • Hematologia Biològica (Servei Laboratori, 2 adjunts)
 • Residents